AdSenseBanner

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας που είχε εκδώσει το Ισραήλ για την Τουρκία


Το Ισραήλ ήρε την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει προς ισραηλινούς τουρίστες και επιχειρηματίες για την Τουρκία, μετά τις εντάσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της ισραηλινής εφόδου ανοικτά της Γάζας στο στολίσκο που μετέφερε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε εκδώσει την προειδοποίηση αυτή λόγω των απειλών προς τους Ισραηλινούς μετά την επιχείρηση στις 31 Μαΐου ισραηλινών κομάντος εναντίον τουρκικού πλοίου του στολίσκου που μετέφερε φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές και βοήθεια στη Γάζα. Εννέα τούρκοι επιβάτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

"Αποφασίσαμε να άρουμε την προειδοποίηση, καθώς δεν υπάρχουν αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα και υπάρχει ηρεμία στους δρόμους της Τουρκίας", δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Ελκάνα Χάρνοφ στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

"Είχαμε εκδώσει την προειδοποίηση όχι λόγω πληροφοριών για σοβαρές τρομοκρατικές απειλές αλλά από φόβο μήπως Ισραηλινοί δεχτούν επίθεση σε μη ελεγχόμενες κινητοποιήσεις ή σε προκλήσεις", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η νέα ανακοίνωση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας "δεν εμπεριέχει ίχνος πολιτικού ή διπλωματικού οφέλους. Η μόνη αποστολή μας είναι να προειδοποιούμε τους Ισραηλινούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για κινδύνους που τυχόν αντιμετωπίσουν".

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνιστά, ωστόσο, στους Ισραηλινούς να μην προσεγγίζουν σημεία όπου μπορεί να οργανωθούν διαδηλώσεις ή να αρχίσουν πολιτικές συζητήσεις με Τούρκους.

Δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί τουρίστες ακύρωσαν το ταξίδι τους στην Τουρκία, που έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους τους παραθεριστικούς προορισμούς. Από τις ακυρώσεις αυτές επωφελήθηκαν κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Περίπου 150.000 ισραηλινοί τουρίστες αναμένονταν φέτος το καλοκαίρι στην Τουρκία, εμπορικό εταίρο του Ισραήλ και από τις ελάχιστες μουσουλμανικές χώρες συμμάχους του. Ωστόσο τα 2/3 αυτών ακύρωσαν το ταξίδι τους. Οι εταιρίες των τουρκικών αερογραμμών κοντά στο Τελ Αβίβ κατέγραψαν μεγάλες απώλειες.

Η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ γράφει ότι η αποκατάσταση του τουρισμού ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο απεσταλμένος του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ σε συνάντηση που δεν είχε ανακοινωθεί στις 30 Ιουνίου στη Ζυρίχη με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το 2009, 311.500 ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία κυρίως σε θέρετρα του Αιγαίου.

πηγή: ana-mpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails