AdSenseBanner

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Εναλλακτικός τουρισμός από τους μεγάλους τουριστικούς ομίλους


Τα τελευταία πέντε χρόνια οι τουριστικοί όμιλοι έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί απορρίπτουν τον μαζικό τουρισμό και αναζητούν μια άλλη μορφή ταξιδιού, πιο κοντά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση των ρύπων και γενικά επιθυμούν έναν βιώσιμο τουρισμό. Έτσι ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Γερμανίας TUI μαζί με την Thomas Cook ίδρυσαν πριν από ένα χρόνο ένα σύλλογο για τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, τον Futouris, 2009.

Έδρα του συλλόγου είναι το Βερολίνο και στόχος του η προώθηση πακέτων εναλλακτικού τουρισμού. Μέλη του είναι μέχρι στιγμής η εταιρεία Aida Cruises, η TUI AG, η TUI Cruises, η TUI-Deutschland, η TUI-Österreich, η TUI-Suisse, η Thomas Cook Reisen, η Neckermann Reisen, η Airtours, η Gebeco. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εναλλακτικών πακέτων είναι το πρόγραμμα προστασίας των δελφινιών και των φαλαινών που ζουν στις ακτές των Καναρίων Νήσων.

Ο σύλλογος προσφέρει στους τουρίστες εκδρομές στην περιοχή για την παρατήρησή τους. Η επικεφαλής του συλλόγου των TUI και Thomas Cook, Ίνες Κάρστενσεν διαφημίζει τον κώδικα συμπεριφοράς που ακολουθούν τα πλοιάρια σε αυτές τις εκδρομές: "Δεν κατακλύζεται η περιοχή από πλοιάρια, αλλά ούτε πλησιάζουν τόσο πολύ, ώστε να απειλούνται τα ευαίσθητα αυτά θαλάσσια θηλαστικά". Και τονίζει ότι οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι προτίθενται να προωθήσουν πακέτα βιώσιμου τουρισμού που αναπτύσσει αυτή τη στιγμή μια νέα δυναμική.

Μόνον 90.000 ευρώ οι επενδύσεις των ομίλων στον βιώσιμο τουρισμό
Για τα προγράμματα βιώσιμου τουρισμού οι εν λόγω όμιλοι επένδυσαν πέρυσι μέσω του συλλόγου τους 90.000 ευρώ. Εάν τα συγκρίνουμε με τα δισεκατομμύρια που επενδύουν στα συμβατικά τουριστικά πακέτα, είναι λίγα. Η Πέτρα Μπέλιχ από το Παγκόσμιο Ταμείο Αρωγής Άγριας Ζωής (WWF) υπογραμμίζει μάλιστα πως "στην ουσία δεν αλλάζουν καθόλου τις βασικές τους τουριστικές προσφορές. Δηλαδή δεν αγγίζουν σχεδόν καθόλου τα συμβατικά τουριστικά τους πακέτα".

Πρόκειται μήπως για στάχτη στα μάτια;
Η κα Μπέλιχ υποστηρίζει ότι τουλάχιστον η πολιτική πληροφόρησης και διαφήμισης των πακέτων βιώσιμου τουρισμού των ομίλων φαίνεται να χωλαίνει, γιατί «εάν π.χ. θέλω να ταξιδέψω με τα εναλλακτικά πακέτα που προσφέρουν δεν μπορώ να πληροφορηθώ ποιες επιπτώσεις θα έχει το ταξίδι μου σε ένα τέτοιο μέρος. Και αυτό επειδή στο ίντερνετ ή στα γραφεία ταξιδίων δεν μου παρέχεται καμία πληροφορία".

Νέο "σήμα κατατεθέν" για τον βιώσιμο τουρισμό;
Αυτός είναι ο λόγος που η WWF έχει αναπτύξει ένα νέο σήμα κατατεθέν για τον βιώσιμο τουρισμό με τον τίτλο Tourism Sustainability Council – TSC. Το σήμα αυτό θα διασφαλίζει ότι το πακέτο διακοπών που προσφέρεται στον τουρίστα εκπληρώνει τους όρους και τα εχέγγυα προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης. Είναι όμως άδηλον κατά πόσον θα θεσπιστεί μια τέτοια διεθνής σήμανση, μια νέα σφραγίδα δηλαδή για τα πακέτα βιώσιμου τουρισμού. Γι’ αυτό η προσωπική έρευνα παραμένει ο μόνος σίγουρος δρόμος.

Ο τουρίστας που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον οφείλει να πληροφορηθεί και να μην επαναπαυθεί στις διακηρύξεις και τη διαφήμιση του τουριστικού ομίλου ή του γραφείου ταξιδίων.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails