AdSenseBanner

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Αρχαία Ολυμπία-Ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας


Η Ολυμπιακή Φλόγα Νέων άναψε για πρώτη φορά σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, σηματοδοτώντας τόσο το ξεκίνημα ενός ταξιδιού σε όλο τον κόσμο, όσο και ένα προοίμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Σιγκαπούρη 2010.

Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας Νέων πραγματοποιήθηκε στον Ναό της Ήρας, χρησιμοποιώντας ένα παραβολικό κάτοπτρο, και μεταφέρθηκε από την Πρωθιέρεια στο Αρχαίο Στάδιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Σιγκαπούρη 2010.

Στο Αρχαίο Στάδιο, η Φλόγα πέρασε σε τέσσερις νεαρούς λαμπαδηδρόμους, τον Απόστολο Κουταβά, την Αμάντα Ξιανγκ Κι Λιμ και τον Αμπντούλ Ραζάκ Σίλας από τη Σιγκαπούρη και τέλος τον Νίκο Τσιώκο. Η Φλόγα παραδόθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, ο οποίος την παρέδωσε με τη σειρά του στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Σιγκαπούρης, Σερ Μιάνγκ.

Παρόντες στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Νέων ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς, ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Αϊδόνης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Αθλητισμού και Νεολαίας της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρισχνάν, η Πρεσβευτής των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, Γελένα Ισινμπάγεβα, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Σιγκαπούρης, Φράνσις Τσονγκ.

Στην ομιλία του ο κ. Καπράλος στάθηκε μεταξύ άλλων στη γέννηση του νέου θεσμού. "Η Αφή της Φλόγας φέτος συνδυάζεται και με την γέννηση ενός νέου θεσμού, των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων για Νέους, που έρχονται για να προσθέσουν μια νέα σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος. Στη Σιγκαπούρη θα ταξιδέψουν φέτος αθλητές από όλο τον κόσμο, νέοι και νέες από 14 έως 18 ετών, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στον αθλητισμό. Είμαι σίγουρος ότι το πάθος, ο δυναμισμός, η έμπνευση και ο ιδεαλισμός τους, θα δώσουν νέα ώθηση στην καλύτερη προβολή και κατανόηση των αξιών του Ολυμπισμού. Θέλω να είμαι σίγουρος ότι οι Αγώνες της Σιγκαπούρης ,θα χαράξουν στην καρδιά των νέων που θα λάβουν μέρος, την κατευθυντήρια γραμμή, ότι ο αθλητισμός και ο ολυμπισμός δημιουργούν σωστούς χαρακτήρες και χτίζουν στέρεες προσωπικότητες"

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε στον συνδυασμό του αθλητισμού με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό που θα γίνει στη Σιγκαπούρη. "Συνδυάζοντας τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε ένα παγκόσμιο φόρουμ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων θα δώσουν στους καλύτερους νέους αθλητές του κόσμου τη δυνατότητα να συναγωνιστούν, να γνωρίσουν και να μοιραστούν εμπειρίες με άλλους νέους ανθρώπους. Θα λειτουργήσει ως `άνοιγμα` προς έναν ευρύτερο κόσμο, ο οποίος θα βελτιώσει την απόδοσή τους τόσο στο αγωνιστικό πεδίο όσο και στο σημαντικότερο `πεδίο`, αυτό της ζωής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και όλα τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας που βοήθησαν ναι γίνει η ιδέα αυτή πραγματικότητα. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να το πετύχουμε αυτό χωρίς τη σημαντική στήριξη των Διεθνών Ομοσπονδιών και των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Ευχαριστώ επίσης την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τη στήριξή της".

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Σιγκαπούρη 2010", Σερ Μιανγκ τόνισε: "Ο τόπος γέννησης είναι πάντοτε σημαντικότερος από άλλα μέρη γιατί αντιπροσωπεύει τη γέννηση, το σημείο που όλα ξεκινούν. Είναι ιδιαίτερης σημασίας το ότι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον τόπο που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά την αρχαιότητα, για να γίνουμε αυτόπτες μάρτυρες της γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, της νέας πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Όπως συμβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Φλόγα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αναγνωρισμένα σύμβολα του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας Νέων αποτελεί αναπαράσταση μίας τελετής 2.500 ετών, αποδίδοντας φόρο τιμής σε ένα αρχαίο γεγονός και δημιουργεί ένα μονοπάτι προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Οι Αγώνες συμβολίζουν την επιστροφή στις ρίζες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και επικεντρώνονται στον αθλητισμό ως μέσο εκπαίδευσης των Ολυμπιακών Αξιών όπως η τελειότητα, η ευγενής άμιλλα, η πολιτιστική κληρονομιά και ο σεβασμός".

Η Τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία δίνει το έναυσμα για το 13ήμερο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας Νέων στις πόλεις που αντιπροσωπεύουν τις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Στη συνέχεια φτάνει στη Σιγκαπούρη στις 6 Αυγούστου για την παραδοσιακή Λαμπαδηδρομία στο νησί, διάρκειας 6 ημερών. Οι πέντε πόλεις είναι:

1. Βερολίνο, η Γερμανία αντιπροσωπεύει την Ευρώπη
2. Ντακάρ, η Σενεγάλη αντιπροσωπεύει την Αφρική
3. Πόλη Μεξικού, το Μεξικό αντιπροσωπεύει την Αμερική
4. Όκλαντ, η Νέα Ζηλανδία αντιπροσωπεύει την Ωκεανία
5. Σεούλ, η Νότιος Κορέα αντιπροσωπεύει την Ασία.

Σε κάθε μία από τις παραπάνω πόλεις, η Φλόγα θα επισκεφθεί σημαντικά αξιοθέατα και θα επιτρέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να την καλωσορίσει σε κάθε ήπειρο. Κάθε μέρα θα τελειώνει με μια γιορτή, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι από την πόλη και την ήπειρο θα μπορούν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς των πρώτων στον κόσμο Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.

Το Ταξίδι της Φλόγας θα κορυφωθεί,όταν η δάδα θα μεταφερθεί στο «Μαρίνα Μπέι» στη Σιγκαπούρη, στη μεγαλύτερη μαρίνα του κόσμου, στις 14 Αυγούστου, όπου θα γίνει η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων Σιγκαπούρη 2010. Η Φλόγα θα παραμείνει αναμμένη τις 12 ημέρες που διαρκούν οι Αγώνες, μέχρι την Τελετή Λήξης στις 26 Αυγούστου 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails