AdSenseBanner

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Κύμα ακυρώσεων κρατήσεων, λόγω έλλειψης βενζίνης, φοβούνται οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής


Χωρίς «καύσιμα» απειλεί να αφήσει και τον ελληνικό τουρισμό η απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης: ορατός είναι, πλέον, ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων ατόμων στον τόπο των διακοπών τους, λόγω έλλειψης βενζίνης, ενώ πολλοί Έλληνες και ξένοι τουρίστες σκέφτονται το ενδεχόμενο ακύρωσης των κρατήσεών τους, αφού τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους είναι άδεια.

Ήδη, οι ξενοδόχοι στους χερσαίους τουριστικούς προορισμούς της Β.Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία, "βομβαρδίζονται" από τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα τουριστικών πρακτορείων και μεμονωμένων πελατών, που ζητούν πληροφορίες για την απεργία, ενώ προειδοποιούν ότι αν η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με βενζίνη δεν αποκατασταθεί σύντομα, δεν θα έχουν καν τρόφιμα για τη σίτιση των τουριστών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Χαλκιδικής.

«Στη Χαλκιδική, που είναι ίσως ο πιο δημοφιλής χερσαίος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, τα πρατήρια έχουν ήδη στεγνώσει από βενζίνη, ενώ υπάρχουν λίγα, τα οποία διατηρούν αποθέματα μόνο πετρελαίου κίνησης. Αν μέχρι την Πέμπτη-Παρασκευή δεν αποκατασταθεί η τροφοδοσία της αγοράς με βενζίνη, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις αναχωρήσεις και αφίξεις τουριστών από τις βαλκανικές χώρες. Ήδη δεχόμαστε βροχή τηλεφωνημάτων από πελάτες μας από την Αττική, την Ήπειρο ή τα Βαλκάνια, που έχουν κάνει κράτηση για 31/7 ή 1/8 και ρωτούν μήπως πρέπει να την ακυρώσουν. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, την άλλη εβδομάδα δεν θα έχουμε ούτε τρόφιμα στα ξενοδοχεία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο, πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχουν ακυρώσεις.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς βενζίνη στη Χαλκιδική

Κατά τον ίδιο, η κίνηση αυτοκινήτων στους δρόμους της Χαλκιδικής έχει ήδη μειωθεί κατά 50%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα υπόλοιπα καταστήματα της περιοχής. "Μιλάμε για 500.000 ανθρώπους, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική και ψάχνουν για βενζίνη και ο αριθμός αυτός δεν είναι υπερβολικός: είναι Έλληνες και ξένοι τουρίστες, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο αιχμής, με την πληρότητα των ξενοδοχείων να πλησιάζει το 85%, είναι άνθρωποι που έχουν δεύτερη κατοικία στη Χαλκιδική και φυσικά οι μόνιμοι κάτοικοι", υποστηρίζει ο κ.Τάσιος.

Ποιο αντίκτυπο έχει όλο αυτό στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού στα μάτια των ξένων; «Στο ξενοδοχείο μου αυτή τη στιγμή έχω κάποιους Αυστριακούς πελάτες, που ήρθαν οδικώς μέσω Σερβίας. Με ρωτάνε συνέχεια: “πότε θα έχουμε βενζίνη”; Τούς λείπει το υπ΄αριθμόν ένα αγαθό για τον τουρίστα που πηγαίνει οδικώς σε μια χώρα και θέλει να τη γνωρίσει. Με ρωτούν και δεν έχω απάντηση να τούς δώσω. Και δεν είναι μόνο αυτοί: οι τουρίστες που έρχονται αεροπορικώς, όταν φτάνουν εδώ, δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα αυτοκίνητο, για να γυρίσουν τη Χαλκιδική», επισημαίνει ο κ.Τάσιος.

Προσθέτει ότι η κατάσταση αυτή θίγει συνολικά και μόνιμα την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, καθώς αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να επιστρέψουν για διακοπές στην Ελλάδα. «Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα ανθρώπων να αφήνεται να μας καταστρέψει», συμπληρώνει και ζητά από την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση, ώστε να λήξει η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Την ίδια στιγμή, αμφίβολο είναι αν ακόμη και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα επισκεφτούν τη Χαλκιδική το Σαββατοκύριακο, καθώς οι προορισμοί του πρώτου «ποδιού» απέχουν περί τα 60-80 χλμ, με την απόσταση να αυξάνεται σημαντικά για το δεύτερο και το τρίτο και τη διαδρομή να καθίσταται πρακτικά αδύνατη με άδειο ρεζερβουάρ. «Ποιος θα μας αποζημιώσει για όλη αυτή τη ζημία;», διερωτάται ο κ.Τάσιος.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails