AdSenseBanner

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΑΛΙΕΣ - ΑΙΓΙΑΛΟΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ


Πολλές είναι οι καταγγελίες των καταναλωτών στην Ενωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής - ΕΚΠΟΙΖΩ σχετικά με την έλλειψη καθαριότητας στις παραλίες που εκμεταλλεύονται ιδιώτες, καθώς δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, αλλά ούτε και τουαλέτες ή όπου υπάρχουν είναι δυσπρόσιτες.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου η προσβασιμότητα των καταναλωτών στις παραλίες δεν πρέπει να εμποδίζεται από την παραχώρηση χρήσης με πληρωμή αντιτίμου για την είσοδο ενώ παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται τα νόμιμα.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι συνέπεια της αλόγιστης οικονομικής εκμετάλλευσης των παραλιών με την παραχώρηση της χρήσης τους σε ιδιώτες επιχειρηματίες είναι η ασύδοτη οικονομική εκμετάλλευση των λουομένων με την πληρωμή αντιτίμου για την είσοδο, αλλά και για την χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας, η αισθητική υποβάθμιση και αλλοίωση του περιβάλλοντος ενώ συχνή είναι η διατάραξη σπάνιων οικοσυστημάτων.

Οι αιγιαλοί και οι παραλίες ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται και σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, συνέπεια του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και η ακώλυτη χρήση τους αλλά και η απαγόρευση της αποκλειστικής χρήσης τους μόνο από περιορισμένο αριθμό πολιτών. Όμως, αν και είναι αγαθά εκτός οικονομικής συναλλαγής, αντιμετωπίζονται ως αντικείμενο σκληρής οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ Δημοσίου και επιχειρηματιών που επιδιώκουν να πλουτίσουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, εκμεταλλευόμενοι ένα κοινό αγαθό.

Παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση της 29.04.2009 (ΦεΚ Β' 792), η οποία καταργεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό και αυθαίρετο τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των αιγιαλών, καθώς προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση της χρήσης τους σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ, χωρίς καμία προηγούμενη έγκριση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, όπως και ίσχυε.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε παραλίες :

" Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.

" Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Ταχύπλοα σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής

" Όταν υπάρχουν λουόμενοι σε μία παραλία, απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων σκαφών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής (θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δακτυλίδι) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες που δηλώνουν το σύνηθες σημείο όπου φτάνουν οι κολυμβητές. Αν δεν υπάρχουν σημαντήρες, τότε απαγορεύεται η κίνησή τους σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο που φτάνουν οι λουόμενοι. Αν δεν υπάρχουν λουόμενοι, απαγορεύεται η κίνηση τους σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από την ακτή. Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 5 κόμβους.

" Ειδικά για τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike), τα όρια αντιστοιχούν ως εξής : 100 μέτρα από τους σημαντήρες, 300 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών αν δεν υπάρχουν σημαντήρες και 500 μέτρα από την ακτή, αν δεν υπάρχουν κολυμβητές. Επιπλέον η κυκλοφορία τους απαγορεύεται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Τέλος, δεν επιτρέπεται να φέρουν εξωτερικούς έλικες.

" Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών. Κατά την είσοδο και έξοδο προς και από την θάλασσα, οι επιβαίνοντες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την πρέπουσα επιμέλεια και προσοχή ώστε να αποφεύγεται η παρενόχληση των λουομένων.

" Οι υπεύθυνοι των λουτρικών εγκαταστάσεων είναι υποχρεωμένοι να επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία φτάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι με την τοποθέτηση, κατά τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, σειράς ευδιάκριτων πλωτών σημαντήρων χρώματος κίτρινου, σχήματος σφαιρικού.

" Για την προστασία των λουομένων οι εκμισθωτές των μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωμένοι να οριοθετούν δίαυλο (διάδρομο) πλάτους 7 μέχρι 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

" Η εκκίνηση / επιστροφή μηχανοκίνητων γενικά μέσων αναψυχής επιτρέπεται από / προς τον αιγιαλό εφόσον δεν υπάρχουν λουόμενοι σε απόσταση 100 μέτρων.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails