Σε ό,τι αφορά τώρα των ιταλικών συμφερόντων οργανωτή ταξιδίων, δεν υπάρχουν επιπτώσεις για την Ελλάδα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ως αποτέλεσμα της πτώχευσης, καθώς οι Έλληνες ξενοδόχοι είχαν διακόψει από πέρυσι τις συναλλαγές μαζί του. Οπως αναφέρεται στον γνωστό τουριστικό δικτυακό τόπο Ltcnews, το δικαστήριο του Μιλάνο κήρυξε στις 16 Ιουλίου 2010 την πτώχευση του tour operator με έδρα το Μιλάνο και μέχρι προ έτους μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Ιταλικού τουριστικού τομέα, αφήνοντας χρέη περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, ιδρύθηκε το 1976 με κύριο αντικείμενο ταξίδια πολιτιστικού και φυσιολατρικού χαρακτήρα και ήταν ο πρώτο που εισήγαγε στην Ιταλία τον συνδυασμό του τουριστικού χωριού με ναυλωμένη πτήση και την φόρμουλα “All inclusive”, σύμφωνα πάντα με το Ltcnews.
Με κύριους τομείς δραστηριότητος το tour operating, την διαχείριση ξενοδοχείων, την αερομεταφορά και την ψυχαγωγία είχε υπό τον έλεγχό του τις εταιρείες Columbus, Caledoscopio, Utat viaggi, Best tours και Vacanze nel Mondo, ενώ απασχολούσε περίπου 4.000 άτομα. Στην ελληνική τουριστική αγορά ήταν παρούσα μέχρι το 2009, κυρίως μέσω της εταιρείας Columbus, εκδίδοντας τον κατάλογο ΕΛΛΑΔΑ, περίπου 300 σελίδων προτείνοντας 14 ελληνικούς προορισμούς και διακινώντας για το 2007 80.000 τουρίστες, το 2008 85.000 και το 2009 35.000.
H εταιρεία εμφάνισε περί τα τέλη Ιουνίου του 2009 σημάδια αδυναμίας πληρωμής των προμηθευτών της (ξενοδόχων κ.α.) ενώ παράλληλα γίνονταν γνωστές οι ήδη από προηγούμενες χρήσεις, ανεξόφλητες υποχρεώσεις της προς την ελληνική τουριστική αγορά, πράγμα που επιβάρυνε το κλίμα καλής συναλλαγής. Σε πολλές περιπτώσεις εντός του Αυγούστου του 2009 ορισμένοι ξενοδόχοι δεν δέχονταν πελάτες της αν δεν εξοφλούντο πρώτα οι προς αυτούς βεβαιωμένες οφειλές.
Φυσική συνέπεια της εν λόγω δυσκολίας ήταν ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και η αδυναμία διακίνησης του συνόλου των δυνητικών της πελατών κατά το 2009. Έκτοτε η εταιρεία πήρε διάφορες πρωτοβουλίες ρύθμισης των χρεών, μετά από πιέσεις, προτείνοντας σχετικές συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης πληρωμής (cambiali), κ.α. ενώ παράλληλα εκπρόσωποι του Ventaglio μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 καθησύχαζαν τους προμηθευτές έχοντας σε εφαρμογή σχέδια εισόδου νέων κεφαλαίων ,σύμπραξη με τραπεζικό φορέα κ.α.
Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2009 εν κατακλείδι η ισχυρότερη επιχείρηση του Ομίλου Columbus αλλά και η πλέον ενδιαφέρουσα για την ελληνική τουριστική αγορά αδυνατεί να πείσει τις δικαστικές αρχές για ρύθμιση χρεών με την αμφισβήτηση του σχεδίου διάσωσης από το δικαστήριο και συνέπεια την ένταξη των 150 εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας ενώ η εταιρεία Best Tours που δεν ενεπλάκη σε διαδικασία σχεδίου διάσωσης συνεχίζει κανονικά τις εμπορικές της δραστηριότητές.
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου