AdSenseBanner

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Αθήνα-Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Προγραμματισμός δραστηριοτήτων


Το ελκυστικό πακέτο τουριστικής προσφοράς, η δωρεάν είσοδος την πρώτη Πέμπτη μετά την έναρξη κάθε περιοδικής έκθεσης, μια 10% μείωση του κόστους συμμετοχής στους κύκλους διαλέξεων, είναι κάποια από τα μέτρα που υιοθέτησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αβέβαιη περίοδο που διανύουμε.

Ο τρόπος που το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διαχειρίζεται την κρίση, προσαρμόζοντας τις δραστηριότητές του χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους του, περιλαμβάνει επίσης τη διευκόλυνση των νέων, έως 30 ετών, Φίλων του Μουσείου, με ετήσια κάρτα συνδρομής μέλους 25 ευρώ.

Ακόμα, ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Σταμπολίδης, και η πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου, πρότειναν στους διευθυντές των μουσείων του αθηναϊκού κέντρου -Πινακοθήκη, Βυζαντινό, Μπενάκη, ενδεχομένως και το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως- όταν κάποιο από αυτά φιλοξενεί μεγάλη έκθεση τα παραπάνω μουσεία να εκδίδουν κοινό εισιτήριο για τους επισκέπτες.

Ο απολογισμός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης από τη δημοφιλή έκθεση «Έρως: από τη Θεογονία του Ησίοδου στην ύστερη αρχαιότητα», ήταν ιδιαίτερα πλούσιος για αυτό το σχετικά μικρό, ιδιωτικό αρχαιολογικό μουσείο στο κέντρο της πόλης. Πάνω από 68.000 άτομα επισκέφτηκαν την έκθεση σε 4 μήνες, γεγονός που κάνει τους διοργανωτές να αισιοδοξούν και για τα άλλα δύο σκέλη της τριλογίας, που άνοιξε με τον Έρωτα και θα συνεχισθεί με τη μεγάλη έκθεση το 2012 «Ίασις», με έμφαση στην υγεία -δημόσια και ιδιωτική- στην αρχαιότητα και το «Θάνατο».

Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία να συγκεντρώνονται πολλά αντικείμενα από τα μουσεία του κόσμου δεν αφήνει περιθώρια για τη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων στην Ελλάδα, γι' αυτό και το Κυκλαδικής Τέχνης προγραμματίζει μεγάλες περιοδικές εκθέσεις ανά διετία, εξηγεί ο Ν. Σταμπολίδης.

Στα σχέδια του Μουσείου από τον Οκτώβριο του 2011 είναι και η σειρά «Άγονη Γραμμή», σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΤ. Πρόκειται για αρχαιολογικές εκθέσεις που, όπως δηλώνει και ο τίτλος, αφορούν σε απομακρυσμένα νησιά και νησίδες, αρχής γενομένης από το ΝΑ Αιγαίο, Χάλκη, Τήλο, Ρω, Νίσυρο και την ανάδειξη της ζωής και της δράσης των κατοίκων τους ανά τους αιώνες.

Επίσης και η ανάδειξη στο κέντρο της πρωτεύουσας μικρών περιφερειακών μουσείων. Σε αυτό το πνεύμα θα εγκαινιαστεί το Νοέμβριο του 2010 η έκθεση με χαρακτικά της Βάσως Κατράκη, με 110 έργα από το ομώνυμο μουσείο στο Μεσολόγγι. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα ανοίξει δυναμικά την περίοδο Οκτώβριος 2010 - Ιανουάριος 2011, με «Το Ξεχασμένο Παρελθόν της Ευρώπης, Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000 - 3500 π.Χ. και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική Εποχή». Περιλαμβάνει 200 εκθέματα από μουσεία των Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Μολδαβίας, είναι παραγωγή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το κομμάτι της έκθεσης που αφορά στις σχεσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια από τη νεολιθική εποχή προστέθηκε εκ των υστέρων από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα αντικείμενα που θα εκτεθούν προέρχονται από ελληνικά μουσεία.

Τέλος, την περίοδο Φεβρουάριος - Μάρτιος 2011, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα αναδείξει την «Τέχνη του βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών», μέσα από βιβλία που φιλοτέχνησαν παλαιότεροι και νεώτεροι καλλιτέχνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails