AdSenseBanner

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Αυστραλία- Η μεσογειακή διατροφή "ασπίδα" και για τον καρκίνο του προστάτη.


του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

Σύμφωνα με έρευνες Αυστραλών επιστημόνων, η μεσογειακή διατροφή περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Molecular Nutrition and Food Research, δείχνει ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας αλλά και οι Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας έχουν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων δυτικών χωρών. Η ομογενής διαιτολόγος και ειδική σε θέματα μεσογειακής διατροφής κ. Κατερίνα Ιτσιοπούλου, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό, όπως προκύπτει από τις έρευνες τους, οφείλεται στη μεσογειακή διατροφή.

Εξάλλου και η παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μεσογειακή διατροφή, και το μήνυμα αυτό επιδιώκει να "περάσει" σε Αυστραλούς βουλευτές η ομογενής ακαδημαϊκός.

Η κ. Ιτσιοπούλου έχει ασχοληθεί με θέματα μεσογειακής διατροφής, παχυσαρκίας και ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή και τον τρόπο μαγειρικής. Η ίδια δηλώνει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μεσογειακή διατροφή, λόγω της ελληνικής καταγωγής της και ελπίζει να προβάλλει το μήνυμα της υγιεινής διατροφής και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καμπέρας αλλά και στους πολιτικούς.

Στο παρελθόν, η κ. Ιτσιοπούλου είχε εργαστεί ως ακαδημαϊκός σε πανεπιστήμια της Μελβούρνης. "Σε μια εποχή που η παχυσαρκία εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα στην Αυστραλία, που ο διαβήτης αυξάνεται και η δίαιτα γίνεται παγκόσμια εμμονή, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να διδάσκεις, να κάνεις έρευνα και να συζητάς ζητήματα διατροφής", τόνισε η κα Ιτσιοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails