AdSenseBanner

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πρώτος απολογισμός της σαιζόν


Με μηδενικές απώλειες στις αφίξεις και με πτώση στα έσοδα κατά 7%-9% θα κλείσει η τουριστική χρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη.

«Τα έσοδα Ιουλίου - Αυγούστου εμφανίζονται βελτιωμένα και εκτιμώ ότι το ποσοστό της πτώσης θα είναι μονοψήφιο, υψηλό αλλά μονοψήφιο», λέει ο κ. Ανδρέαδης. Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος τον Ιούνιο είχαν δείξει κάμψη στα τουριστικά έσοδα της τάξης του 12%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης εκτιμά ότι οι απώλειες σε έσοδα θα είναι της τάξης του 15%.

Μεγάλη ήταν η πτώση στα έσοδα για τον τουρισμό της Αθήνας καθώς τον Ιούλιο οι απώλειες ήταν 12% και τον Αύγουστο πάνω από 10%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής κ. Γιάννη Ρέτσο.

«Δυστυχώς, ο Σεπτέμβριος που είναι ο καλύτερος μήνας για τον τουρισμό της Αθήνας ξεκινά μουδιασμένα, καθώς υπάρχει φόβος για νέες κινητοποιήσεις, και οι κρατήσεις είναι περιορισμένες. Η μόνη κινητικότητα που παρατηρείται είναι για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, με τον μαραθώνιο δρόμο που θα γίνει το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου», σημειώνει ο κ. Ρέτσος.

Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού ήταν η αλλαγή στην κατανομή των τουριστών, καθώς ήρθαν περισσότεροι Ρώσοι, Αμερικανοί και Βαλκάνιοι, ενώ οι Άγγλοι και οι Γερμανοί τουρίστες ήταν λιγότεροι.

Το άλλο χαρακτηριστικό ήταν ότι η διάρκεια των διακοπών περιορίστηκε, όπως περιορίστηκε και η κατά κεφαλήν δαπάνη.

«Αυτή τη στιγμή το μέγα ζητούμενο είναι τι θα αποφασισθεί για τον τουρισμό» λέει ο κ. Ανδρεάδης και συνεχίζει: Χρειαζόμαστε μία τουριστική στρατηγική και για αυτό είναι απαραίτητο να στοχεύσουμε στην τουριστική ανάκαμψη το 2011. Αυτή σημαίνει όχι νέα επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο από αύξηση του ΦΠΑ. Αν υπάρξει αύξηση τότε η ανταγωνιστικότητα μας πάει περίπατο, και θα έχουμε νέα μεγάλη πτώση στα έσοδα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ανταγωνιστές μας πουλάνε πακέτο με ΦΠΑ 5%-7% και εμείς σήμερα με 11%. Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα είναι καταστροφή για τον ελληνικό τουρισμό.

Επίσης θα πρέπει να χαραχθεί πρόγραμμα προβολής, μέσα από ένα σωστό εργαλείο και δυστυχώς ο ΕΟΤ δεν έχει τις προϋποθέσεις για να είναι μοχλός της διαφημιστικής προβολής. Εμείς, οι επιχειρηματίες τουρισμού, θα προχωρήσουμε στη σύσταση φορέα διαφήμισης και καλό θα ήταν το κράτος να συμμετέχει στον φορέα αυτό.

Καθοριστικής σημασίας είναι και η στρατηγική αερομεταφορών, ώστε να προσελκύουμε πελάτες και τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο. Μήνες που τα περισσότερα κρεβάτια στα ξενοδοχεία παραμένουν άδεια. Και όμως τους μήνες αυτούς μπορούμε να προσελκύσουμε τουρίστες τρίτης ηλικίας, να προσφέρουμε πακέτα για άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.

πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails