AdSenseBanner

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ξαναζωντανεύουν τα Ξενία



Ήταν στη δεκαετία του ‘60, τότε που ο ελληνικός τουρισμός άνοιγε τα φτερά του, μαζί με τα φτερά της Ολυμπιακής, όταν ο ΕΟΤ επέλεξε στρατηγικά σημεία με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος προκειμένου να δημιουργήσει τις πρώτες σοβαρές ξενοδοχειακές μονάδες. Σχεδιασμένα από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής, τα 36 συνολικά ΞΕΝΙΑ που κατασκευάστηκαν σε ισάριθμες περιοχές της χώρας αποτέλεσαν την εποχή εκείνη τις πρώτες οργανωμένες τουριστικές υποδομές, φιλοξένησαν διασημότητες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και -όπως γνωρίζουν οι φανατικοί των ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του ‘60- μετατράπηκαν πολλές φορές σε… πλατό για τους αξιολάτρευτους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Το κράτος αποδείχτηκε ανίκανο στο ρόλο του ξενοδόχου, οι απαιτήσεις στην τουριστική αγορά διαφοροποιήθηκαν και τα ΞΕΝΙΑ πήραν το δρόμο της μιζέριας και της εγκατάλειψης. Σήμερα η ΕΤΑ μετράει 35 ΞΕΝΙΑ (το ομώνυμο ξενοδοχείο στα Χανιά, το οποίο είχε χτιστεί στα ενετικά τείχη, κατεδαφίστηκε εδώ και χρόνια), από τα οποία μόνο τα 11 είναι μισθωμένα και κάποια άλλα έχουν εν μέρει ή εν συνόλω παραχωρηθεί.

Η περιουσία των ΞΕΝΙΑ δεν έχει αποτιμηθεί ακριβώς, ωστόσο είναι σημαντικότατης αξίας, αν λάβουμε υπόψη πως σε αρκετά εξ αυτών, πέρα από αυτό καθ’ αυτό το κτίσμα και την εξαιρετική θέση στην οποία βρίσκεται, ανήκουν και πολλά στρέμματα γης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ΞΕΝΙΑ Καλαμπάκας διαθέτει 24 στρέμματα, του Αργοστολίου 15, ενώ το ΞΕΝΙΑ του Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης κατέχει τη ζηλευτή έκταση των 84,5 στρεμμάτων.

Με τους γνωστούς ρυθμούς του Δημοσίου, η ΕΤΑ προχώρησε εδώ και αρκετό καιρό στη μελέτη και αξιολόγηση δύο βασικών σεναρίων αξιοποίησης: το ένα προβλέπει ενιαία εκμίσθωση των ΞΕΝΙΑ σε έναν ανάδοχο, κατόπιν διαγωνισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δημιουργία ενιαίας και αναγνωρίσιμης ταυτότητας. Το 2ο σενάριο προβλέπει την εκμίσθωση κατά περίπτωση, με μεμονωμένους διαγωνισμούς. Ο υπουργός Πολιτισμού διαπίστωσε πώς έχει η κατάσταση και έδωσε εντολή να αξιοποιηθεί αυτό το κομμάτι της κρατικής περιουσίας. Η ΕΤΑ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού του υπουργείου και με εφόδιο τις δύο μελέτες που προαναφέραμε, αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση.

Ήδη καταρτίστηκε ο κατάλογος με τα πρώτα οκτώ ΞΕΝΙΑ στα οποία δίνεται προτεραιότητα. Πρόκειται για τα ΞΕΝΙΑ Τσαγκαράδας, Θάσου, Καρτερού, Κύθνου, Σκιάθου, Καλαμπάκας, Ξενίου Δία στην αρχαία Ολυμπία και Πλαταμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails