AdSenseBanner

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Βιλένιτσα συμπληρώνει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας


Το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Βιλένιτσα, το οποίο συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας, συγκεντρώνει ποιητές, πεζογράφους, δραματουργούς και δοκιμιογράφους από την Κεντρική Ευρώπη στην εντυπωσιακής ομορφιάς περιοχή Καρστ της Σλοβενίας και στη γνωστή για το ιπποφορβείο της πόλη, Λίπιτσα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικές βραδιές, συζητήσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη Σλοβενία και στο εξωτερικό.

Με τη φετινή διοργάνωση ολοκληρώνεται τριετής κύκλος, το πρώτο μέρος του οποίου ήταν αφιερωμένο στο δημιουργό, το δεύτερο στο μεσολαβητή της λογοτεχνίας, ενώ το τρίτο μέρος έχει επίκεντρο τον αναγνώστη.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ένωση Σλοβένων Συγγραφέων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βιλένιτσα και φέτος για πρώτη φορά θα συνδεθεί με τρία ανάλογα Φεστιβάλ, της Λιθουανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Read me live» που έχει στόχο την προώθηση της κουλτούρας της ανάγνωσης.

Το φετινό βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Βιλένιτσα θα απονεμηθεί στον Βόσνιο συγγραφέα, Τζεβάντ Καραχασάν, στις 4 Σεπτεμβρίου και τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Σλοβένος ποιητής Τόμαζ Σάλαμουν.

Ο "πατέρας" του Φεστιβάλ και πρώτος διευθυντής του, Βένο Τάουφερ, τόνισε ότι είχε οραματιστεί μία μεγαλειώδη, μόνιμη εκδήλωση που θα έφερνε την παγκόσμια λογοτεχνία στη Σλοβενία και θα πρόβαλε τη σλοβενική λογοτεχνία στο εξωτερικό.

Ανέφερε ότι το σπήλαιο Βιλένιτσα τον γοήτευσε την πρώτη φορά που το επισκέφθηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να δώσει το όνομά του στο Φεστιβάλ.

Ο νέος διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ, Γκάσπερ Τρόχα, δήλωσε ότι το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Βιλένιτσα έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εκδόθηκαν η πρώτη ανθολογία σλοβενικής λογοτεχνίας στην ιρλανδική γλώσσα και η πρώτη συλλογή ποιημάτων του Τόμαζ Σάλαμουν στα αγγλικά και τα γαλλικά.

Συλλογή με έργα των συγγραφέων που λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ θα εκδοθεί στις μητρικές τους γλώσσες, στη σλοβενική καθώς και στην αγγλική γλώσσα.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails