AdSenseBanner

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Αυστραλιανοί "ύμνοι" για την ποικιλομορφία των ελληνικών νησιών


Τα ελληνικά νησιά είναι ήπειροι. Διαφέρουν μεταξύ τους όσο διαφέρουν ολόκληρες χώρες και αξίζει να τα επισκεφτείς, αναφέρει ταξιδιωτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Australian», με θέμα τη Σάμο.

Ο συντάκτης Μάικλ Μπάιγουοτερ ξεκινά με το στερεότυπο του ελληνικού νησιού για κάθε ξένο τουρίστα, "βαθυγάλανος ουρανός, κρυστάλλινη θάλασσα, άσπρα σπιτάκια, ροζιασμένα αμπέλια, ελιές, ηλικιωμένες κυρίες που τους λείπουν δόντια" για να το καταλύσει λίγο αργότερα ότι όλα αυτά είναι "ανοησίες, φυσικά".

Όπως τονίζει, "τα ελληνικά νησιά είναι ήπειροι. Η Ιθάκη και η Ύδρα είναι τόσο διαφορετικές όσο η Αυστρία και η νότια Πορτογαλία. Κάθε νησί έχει το δικό του χαρακτήρα, γεωγραφικό και ανθρώπινο" ενώ αναφέρεται και στην αλλοτρίωση που έχει επέλθει λόγω του τουρισμού.

Στα πολύ ιδιαίτερα νησιά, που εξακολουθούν και διατηρούν το χαρακτήρα τους, εξαιτίας του μεγέθους, της ιστορίας και της οικονομίας τους, συγκαταλέγει τη Σάμο, για την ομορφιά της οποίας και την αυθεντικότητα του πληθυσμού της κάνει λόγο. Η θετική εντύπωση για το νησί ξεκινά από το αεροδρόμιό του και συνεχίζεται με τα μνημεία του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Στα πολλά θετικά που αναφέρει ο Μπάιγουοτερ για το νησί, του οποίου την πρωτεύουσα μνημονεύει ιδιαιτέρως - χαρακτηρίζοντας την πόλη "ένα από τα πιο σαγηνευτικά μέρη στην Ελλάδα, με άλλα λόγια στον κόσμο" - είναι και το γεγονός ότι λειτουργεί και είναι ζωντανό όλο το χρόνο, και δεν αποτελεί αποκλειστικά καλοκαιρινό προορισμό.

Στην ίδια εφημερίδα, o Λιουκ Σλάτερι αναφέρεται στην ταυτότητα της Δύσης και της Ανατολής, με την πρώτη να προέρχεται από τη δεύτερη και τις δύο σε συνεχή συνάφεια και αλληλένδετη σχέση, σε αντίθεση με την άποψη που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, κατά την οποία η Δύση αποτελεί ξεχωριστή οντότητα που κινδυνεύει από την Ανατολή («πόλεμος των πολιτισμών»).

Ο Σλάτερι βρίσκει το σημείο επαφής των πολιτισμών στα Δαρδανέλια, εκεί όπου βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι τουρκική, ιδρύθηκε όμως από τους Βυζαντινούς Έλληνες, και αναφέρεται σε τρία σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και δημιούργησαν την απαρχή του δυτικού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, ο Σλάτερι αναφέρει:
- τη γέννηση της δυτικής φιλοσοφίας από τον Θαλή στη Μ. Ασία
- την κατάκτηση της Αιγύπτου και της Αραβίας από τους Ρωμαίους
- τον θρίαμβο του Χριστιανισμού (μιας ανατολικής θρησκείας)

Ο ίδιος καταλήγει ότι "υπάρχει πολύ από εκείνους (Ανατολή) σε εμάς (Δύση)".

πηγή: ana-mpa.gr

1 σχόλιο:

  1. Πριν από λίγους μήνες ακούσαμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη για μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στο Πλατυγιάλι , με τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος .

    Φαίνεται όμως ότι επρόκειτο για μνημόνιο κ
    αποπροσανατολισμού αφού η τιμή που προτείνουν οι προμηθευτές του Κατάρ

    είναι διπλάσια των διεθνών τιμών , όπως έγραψε και ο Κόσμος του Επενδυτή . Οι δε θέσεις εργασίας δεν ήταν χιλιάδες όπως διαφήμιζαν οι κομματικοί ντελάληδες , αλλά λιγότεροι από 140 . Το παραμύθι τελείωσε δεν τσιμπάει κανείς πλέον. Μόνο οι κομματικοί ντελάληδες το συνεχίζουν για ψηφοθηρικούς λόγους και για να καλύψουν την οσφυοκαμψίας τους απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία . Ο Δήμαρχος Αστακού

    DR Παναγιώτης Στάϊκος Αριστούχος ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails