AdSenseBanner

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ ΜΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουλίου η αδελφοποίηση του δήμου Δημητσάνας με την κατεχόμενη από το 1974 κοινότητα Κατωκοπιάς Κύπρου.

Οι Κύπριοι της Κατωκοπιάς και οι Δημητσανίτες έγιναν αδέλφια. Αντάλλαξαν όρκους αιώνιας φιλίας και συνεργασίας.

Εκ μέρους των Κυπρίων, ο κοινοτάρχης της Κατωκοπιάς Ανδρέας Φραγκουλίδης δήλωσε υπερήφανος που η κοινότητά του αδελφοποιείται με την ιστορική Δημητσάνα.

Υπογράμμισε δε για λογαριασμό των συντοπιτών του, ότι "μέχρι να ελευθερωθεί ο τόπος τους, το δικό τους χωριό θα είναι η Δημητσάνα".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημητσάνας Νίκος Κάλλας ανέφερε ότι η Δημητσάνα "αγκαλιάζει από σήμερα όλους τους Κυπρίους αδελφούς της".

Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι "η αδελφοποίηση δεν γίνεται για δημόσιες σχέσεις".

Μετά την επισημοποιήση της αδελφοποίησης, ακολούθησε γνήσιο αρκαδικό γλέντι ενώ την παράσταση έκλεψαν τρία μικρά παιδιά από την Κατωκοπιά, που χόρεψαν κυπριακά τραγούδια.

Την ίδια ημέρα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής μαρμάρινης πλάκας αφιερωμένη στη μνήμη του Κυπρίου Εθνομάρτυρα Φιλόθεου Χατζή, ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Δημητσάνας από το 1795 έως το 1821.

Ο Φ. Χατζής πέθανε μαρτυρικά στις φυλακές της Τριπολιτσάς, μαζί με άλλους Ιεράρχες, κατά τη διάρκεια της Άλωσης.

Η κατασκευή της μαρμάρινης πλάκας έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος, Ηρακλή Ζαχαριάδη.

Στην ομιλία του, ο Ηρ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι "το έργο ήταν ένα τάμα, μία οφειλόμενη τιμής σε έναν Κύπριο Ιεράρχη που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της Ελλάδας".

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Ιωσήφ και ο νομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Κείμενο: Γιάννης - Αλέξανδρος Ιωαννίδης

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails