AdSenseBanner

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΞΑΝΘΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ


Μετράει 120 χρόνια ζωής, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να βγει αλώβητο από πολέμους και πυρκαγιές. Ωστόσο, η μοναδικότητά του δεν προκύπτει από την πολύχρονη ιστορία του, ούτε καν από την περίτεχνη κατασκευή του, αλλά από τη γέννηση και παρουσία σε αυτό ενός σπουδαίου καλλιτέχνη.

Ο λόγος για το σπίτι που φιλοξένησε την οικογένεια του Μάνου Χατζιδάκι, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του καλλιτέχνη, στην Ξάνθη. Εκεί, από το 1925 ως το 1932, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έκανε τα πρώτα του βήματα στη ζωή και τη μουσική.

Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 1.700 τετραγωνικών μέτρων, χτίστηκε το 1890 και περιλάμβανε ημιυπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Ανήκε στον Εβραίο ασφαλιστή και καπνέμπορο Ισαάκ Δανιές μέχρι το 1925, οπότε περιήλθε στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο όροφο του κτίσματος εκμίσθωσε το 1925 ο πατέρας του Μάνου Χατζιδάκι. Εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, στο πιάνο που δέσποζε στο χώρο, ο μουσικοσυνθέτης έκανε τα πρώτα μαθήματα μουσικής. Στο κτίριο αυτό ένα μεγάλο αστέρι γεννιόταν.

Από το 1933 και μετά το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για ανάγκες του ελληνικού στρατού, καθώς και πολλών πολιτιστικών συλλόγων. Μία πυρκαγιά, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, έμελλε να καταστρέψει ένα τμήμα του. Η επόμενη φάση της καταστροφής του ήρθε από την εγκατάλειψή του τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2002 παραχωρούνται στη Νομαρχία Ξάνθης οι δύο όροφοι του κτιρίου και δύο χρόνια αργότερα και οι υπόλοιποι χώροι.

Σήμερα, η Νομαρχία Ξάνθης κάνει τα πρώτα βήματα για την αξιοποίησή του, θέλοντας να μετατρέψει την οικία του Μάνου Χατζιδάκι σε πολυχώρο τέχνης που θα φέρει το όνομά του. «Δημοπρατήσαμε ήδη την εσωτερική και εξωτερική αποκατάσταση του κτιρίου, προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων ευρώ», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης. Σε επόμενη φάση θα δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης του πλούσιου ζωγραφικού διακόσμου, που θα στοιχίσει περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Όλο το κόστος της αναστήλωσης της οικίας του Μάνου Χατζιδάκι θα καλύψει η Νομαρχία από ίδιους πόρους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Νομαρχίας, το ημιυπόγειο του κτιρίου θα περιλαμβάνει χώρους εκδηλώσεων, μαθημάτων μουσικής και ηχογραφήσεων. Στο ισόγειο θα στεγαστούν μουσική βιβλιοθήκη, εργαστήρια μουσικής παιδείας και σύγχρονων πολυμέσων, κατάστημα μουσικών οργάνων και δισκοπωλείο έργων του Χατζιδάκι. Ο πρώτος όροφος θα μετατραπεί σε καφέ-θέατρο, όπου θα φιλοξενούνται παραστάσεις. Ο δεύτερος όροφος, η οικία του Μάνου Χατζιδάκι, θα αποτελέσει χώρο μνήμης για το σπουδαίο μουσικοσυνθέτη. «Εκεί ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να εκθέσουμε και αντικείμενα του Χατζιδάκι, εφόσον μας παραχωρηθούν», εξηγεί ο Νομάρχης Ξάνθης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στόχος της Νομαρχίας είναι «να δημιουργηθεί ένας ζωντανός χώρος, συνεχώς επισκέψιμος και αυτοσυντηρούμενος, που να μη λειτουργεί με τη λογική των δημόσιων υπηρεσιών». Με βάση το σκεπτικό αυτό ορισμένες από τις λειτουργίες του πολυχώρου θα εκμισθωθούν σε ιδιώτες.

Η κτιριακή αποκατάσταση της οικίας του Μάνου Χατζιδάκι αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, ωστόσο φιλοδοξία του Νομάρχη είναι ο πολυχώρος να καταστεί επισκέψιμος μόλις ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του ζωγραφικού διακόσμου.

Κείμενο: Μαρία Κουζινοπούλου

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails