AdSenseBanner

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Μήλος : Το νησί του πάθους και των χρωμάτων


Η Μήλος είναι ηφαιστειακό νησί του Αιγαίου Πελάγους. Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο: οψιδιανό στους προϊστορικούς χρόνους, καολίνη και ποζολανών στους ιστορικούς χρόνους μέχρι τώρα και πρόσφατα μπεντονίτη, περλίτη. Έχει σχήμα πετάλου και υπάρχουν πολλές παραλίες που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο. Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου (Παρίσι) βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της μήλου στην Πλάκα.

Η Μήλος βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων και είναι το 5ο σε μέγεθος νησί των κυκλαδων, 120 χλμ (75 μίλια) ανατολικά των ακτών της Λακωνίας. Από Ανατολικά προς Δυτικά έχει πλάτος 23 χλμ, από Βορρά σε Νότο 13 χλμ, και η επιφάνειά της εκτιμάται στα 151 τ.χλμ. Έχει σχήμα πετάλου, σχηματίζοντας μεγάλο κόλπο. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας (748 μ.) και ακολουθεί το Χονδρό Βουνό (636 μ.) στο δυτικό μέρος του νησιού.

Στη Μήλο υπάγονται οι νησίδες Ακράθιο, οι Ανάνες, η Αντίμηλος (Ερημόμηλος), οι Ακραδιές, το Παξιμάδι, το Πηλονήσι (Πολύαιγος) και το Πρασονήσι.

Τα πιο μεγάλα κοντινά νησιά είναι η Κίμωλος 1,6 χλμ βορειοανατολικά, η Αντίμηλος 20 χλμ βορειοδυτικά και Πολύαιγος, 2 χλμ δυτικά.

Η Μήλος είχε πληθυσμό 4.771 άτομα στην απογραφή του 2001, πολύ μικρότερο από το 1907 (17.638, από τα οποία 4.864 σε χωριά και 12.774 εκτός αστικών περιοχών). Το κύριο λιμάνι της Μήλου είναι ο Αδάμας, με πληθυσμό 1.391 άτομα (2001). Μικρότερο λιμάνι (κυρίως για την συγκοινωνία Μήλου-Κιμώλου) είναι τα Πολλώνια. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα ή Μήλος, η οποία μαζί με τον Τριοβάσαλο, τον Πέρα Τριοβάσαλο και την Τρυπητή βρίσκονται σε ύψωμα, πάνω από τον Αδάμαντα. Άλλος οικισμός και παλαιά πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ζεφυρία. Μικρότεροι αλλά γραφικοί οικισμοί είναι το Κλίμα, τα Μανδράκια και ο μοναδικής ομορφιάς Φυροπόταμος.

Δημοτικά Διαμερίσματα: Μήλου, Αδάμαντος, Πέραν Τριοβασάλου, Τριοβασάλου, Τρυπητής.

Οι οικισμοί της Μήλου που καταγράφονται ως κατοικημένοι (απογραφή 2001) είναι οι (πλήρης κατάλογος): ο Εμπουρειός, η Ξυλοκερατιά, το Ραλάκι, το Φουρκοβούνι, ο Φυροπόταμος, τα Ψαθάδικα, ο Αδάμας, ο Πέραν Τριοβάσαλος, ο Κατσαρώνας, η Κόμια, ο Τριοβάσαλος, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Γεράσιμος, τα Πολλώνια, τα Βούδια, τα Μανδράκια, ο Μύτακας, η Πάχαινα, η Φυλακωπή, η Τρυπητή, η Ζεφυρία, η Κάναβα, το Κλήμα, η Σχινωπή,ο προβατάς,το παλαιοχώρι.

Χωρίς κατοίκους αναφέρονται τα Γλαρονήσια και τα Θειωρυχεία.

Η αρχαία πόλη της Μήλου βρίσκονται πιο κοντά στην είσοδο του λιμανιού από τον Αδάμα, χτισμένη στην πλαγιά ανάμεσα στα χωριά Τρυπητή και Κλίμα. Εκεί βρίσκεται το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο και ερείπια από τα τείχη και από άλλα κτίσματα. Ένα από αυτά, με ένα σπουδαίο μωσαϊκό ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές της Βρετανικής σχολής της Αθήνας το 1896. Πολλά σημαντικά γλυπτά έχουν ανακαλυφθεί σε αυτό το σημείο. Ανάμεσά τους η Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, ο Ασκληπιός, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και ένας αρχαϊκός Απόλλωνας που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Διαμονή στη Μήλο: Ξενοδοχείο DelMar


Το ξενοδοχείο DelMar σας καλωσορίζει σ' ένα από τα ομορφότερα νησιά της Μεσογείου, τη Μήλο. Μόλις 25 μέτρα από την καταπληκτική παραλία των Πολλώνιων και κοντά σε όλες τις υπηρεσίες το Del Mar εκφράζεται μέσα από μια ιδιαίτερη νότα αισθητικής, διαμορφωμένη με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζει ποιότητα, ηρεμία και απόλυτη αρμονία στη διαμονή σας.

Υπηρεσίες ξενοδοχείου
Γκαράζ/Πάρκινγκ, Επιτρέπονται κατοικίδια, Ίντερνετ, Υπηρεσία δωματίου, Υπηρεσία πλυντηρίου, Υπηρεσίες μεταφορών, Υποδοχή, Φαξ, Χρηματοκιβώτια

Υπηρεσίες δωματίου
DVD player, Internet, Ανεμιστήρας, Αυλή, Βεράντα/Μπαλκόνι, Διαφορετική θέα, Εξοπλισμός κουζίνας, Θέα στη θάλασσα, Θέα στο βουνό, Θέα στον κήπο, Κλιματισμός, Μπάνιο/Ντους, Πιστολάκι μαλλιών, Τηλεόραση, Τηλέφωνο, Χρηματοκιβώτιο, Ψυγείο

Αλλες υπηρεσίες
Κανό, Καταδύσεις

Αλλες πληροφορίες
Μήνες λειτουργίας: Μάιος - Οκτώβριος
Ετος κατασκευής: 1999
Ετος ανακαίνισης: 2004

Υπεύθυνος: Δακορώνιας Γεώργιος
Τηλέφωνο: +30.2287041440
Fax: +30.2287041048
Κινητό: +30.6972835088
Ιστοσελίδα: http://www.delmar.gr/
Email: info@delmar.gr

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως κατέγραψαν στα έργα τους οι μεγάλοι Έλληνες ποιητές:

    Οδυσσέας Ελύτης: «Σ΄ όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνο ετούτον αγαπώ»,

    Γιάννης Ρίτσος: «Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος, με υπομονή και περηφάνια» και

    Λορέντζος Μαβίλης: «Σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει».

    «Σ’ όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ», παίζεται και σε spot στην TV

    Και είχαν απόλυτο δίκιο οι έξοχοι ποιητές, πως να μην αγαπήσεις αυτόν τον τόπο που είναι γεμάτος τόσες ομορφιές, μια εκ των οποίων είναι και το νησί της Μήλου.

    Να μας δώσουν πίσω το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου καθώς επίσης και πολλά άλλα αριστουργήματα της Ελληνικής κλασικής περιόδου. Ας δείξουν λίγο σεβασμό, όχι τόσο στους σύγχρονους Έλληνες, αλλά στους δημιουργούς των εν λόγω έργων τέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails