Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης σε επιστολή που έστειλε σήμερα με τις προτάσεις προς την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει περιορισμός στη λειτουργία του συστήματος «all inclusive» και σημειώνει ότι τα κριτήρια του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα. Ειδικότερα στις προτάσεις, σημειώνεται η δέσμευση με υπεύθυνη δήλωση του επενδυτή, ότι για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, η ξενοδοχειακή μονάδα 4* ή 5 * δεν θα λειτουργεί με το σύστημα «all inclusive» , ούτε θα συνεργάζεται με τουριστικά γραφεία που προωθούν παρόμοια προϊόντα Τουρισμού.
Η λειτουργία κατά τη διάρκεια της πενταετίας, θα ελέγχεται με τους περιοδικούς ελέγχους του ΥΠΟΙΑΝ που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και σε περίπτωση μη τήρησης ο επενδυτής θα υποχρεούται να επιστρέφει το 30% της επιδότησης. Βαρύτητα στη βαθμολογία των Τουριστικών Επενδύσεων , προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τις εξής περιπτώσεις:
- Τουριστικές επενδύσεις που επενδύουν σε συστήματα προστασίας, περιβάλλοντος, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων κλπ
- Ειδικές μορφές τουρισμού και σύνθετες επενδύσεις
- Αξιοποίηση παραδοσιακών κτισμάτων και εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων - Βελτιστοποίηση διαδικασιών (ΙSO κλπ)
- Συνεργασίες επιχειρήσεων σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα
- Συμβατότητα της επένδυσης , με υφιστάμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και ανάδειξη αυτών.
- Ένταξη σε τουριστική αλυσίδα ή σύμβαση management σε άτομο με αποδεδειγμένη εμπειρία
- Συμβάσεις με tour operators εξωτερικού
- Εμπειρία του επενδύτη
Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προωθεί για ένταξη στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο:
- Την απόσυρση παλαιών ξενοδοχείων
- Αυξημένα κίνητρα για τη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων καθώς και τις ορεινές περιοχές.
- Την εξαίρεση από επιδότηση της κατασκευής νέων τουριστικών επενδύσεων σε υπεραναπτυγμένες περιοχές.
- Την ένταξη τουριστικών επιχειρήσεων ειδικής μορφής (πχ εγκαταστάσεις καταδυτικού τουρισμού, τουρισμού φύσης κλπ), παραδοσιακών επαγγελμάτων καθώς και πάσης φύσεως δραστηριότητες που τονίζουν και αναβαθμίζουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής.
πηγή: ana-mpa.gr
einai apisteuto ti allo 8a skarfistei h elliniki politia, to PAME kai o ka8e pikramenos gia na dialusei me foberi epituxia oti exei apomeinei apo ton kaimeno ton tourismo stin ellada. einai epituxia oti estw kai enas touristas erxete pia stin ellada. Otan oi die8neis taseis einai oloka8ares h Ellada kai pali prototypei kai kanei kainotomies gia na katastrepsei ton tourismo ths - euge stous katapliktikous eidikous pou en mesw krishs kai sta pro8ira tis ptwxeuseis akrobatoun kai bazoun autogoal!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με το Δημήτρη, ιδίως σε αυτό που αναφέρει ότι αγνοούμε τις "ολοκάθαρες διεθνείς τάσεις", που δείχνουν ξεκάθαρα ότι το ΑΙ κυριαρχεί, ιδίως εν μέσω κρίσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια, αν δεν υπάρχει ένας σοβαρός, αδιάβλητος και αντικειμενικός μηχανισμός ελέγχου ποιότητας και τήρησης προδιαγραφών, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι κακοί επιχειρηματίες, είναι πολύ πιο "πιασάρικο" αλλά και εύκολο να βρίσκουμε "ενόχους" της ανεπάρκειας υποδομών μας αλλά και νοοτροπιών κάποιων!