AdSenseBanner

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στη Θάσο για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου


Επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στη Θάσο για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου.

To Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου εγκαινίασε το Σάββατο 10 Ιουλίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας ότι το μουσείο αυτό μπορεί να αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης και να βοηθήσει τη Θάσο να δώσει το στίγμα της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα εγκαίνια παρακολούθησε και η Friendship Arabia Expedition, μια ομάδα που με επικεφαλής τον Αli Mushaima πραγματοποίησε φέτος ένα οδικό ταξίδι 12.000 χιλιομέτρων το οποίο ξεκίνησε από το Μπαχρέιν πριν από έξι εβδομάδες, με τελικό προορισμό το νησί της Θάσου.

Ο κος Mushaima είχε εκφράσει στον κο Παύλο Γερουλάνο την επιθυμία του να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο ταξίδι κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης στο Ντουμπάι τον περασμένο Μάιο, όπου παραβρέθηκε και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το ταξίδι έστειλε μήνυμα ειρήνης και φιλίας σε κάθε πόλη από την οποία πέρασε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, κάνοντας ταυτόχρονα γνωστή την ιδιαίτερη ομορφιά της Θάσου- του τελικού προορισμού αυτής της πορείας έξι εβδομάδων. Σημειώνεται ότι το ταξίδι τους ολοκληρώθηκε την ημέρα των εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θάσου.

Μετά τα εγκαίνια ο υπουργός είχε σειρά συζητήσεων με τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους του νησιού, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους και να τους ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του Υπουργείου για την τόνωση του τουρισμού. Αναφέρθηκε στο βάρος που δίνεται σε αναδυόμενες αγορές -για τον ελληνικό τουρισμό- όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία και τους ενημέρωσε για τη σημαντική άνοδο στις αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών και τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργούνται από την έλευση κινέζων επισκεπτών.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε πως είναι απαραίτητο η τοπική κοινωνία να αποφασίσει τον συγκεκριμένο τύπο τουρισμού που εκπροσωπεί η Θάσος, να δώσει το στίγμα της πέρα από το μοντέλο «ήλιος, θάλασσα, αρχαία». Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα παρουσίασης της ιδιαίτερης ταυτότητας της Θάσου μέσα από το www.visitgreece.gr

Oι εκπρόσωποι του τουρισμού από την πλευρά τους αναγνώρισαν την ανάγκη σωστής προβολής του νησιού, ζήτησαν να έχουν ξεχωριστή συμμετοχή σε σημαντικές εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό, να δημιουργηθεί ειδικό διαφημιστικό έντυπο υλικό για τη Θάσο, ενώ έγιναν ειδικές αναφορές στην ανάγκη να ενισχυθεί η προσέλευση τουριστών από την Τουρκία.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κατά τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου.

«Κυρίες και κύριοι

Φίλες και φίλοι

Στο ΥΠΠΟΤ έχουμε βάλει κάποιες προτεραιότητες: Πιστεύουμε ένα μεγάλο σύγχρονο μουσείο πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με έναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Να πληροί απαιτητικές μουσειολογικές προδιαγραφές. Να λειτουργεί σπονδυλωτά, να προσφέρει πολλαπλούς τρόπους προσέγγισης της θεματολογίας του. Να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Να καλύπτει ανάγκες ενός ευρύτατου φάσματος επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, μαθητών και ειδικών επιστημόνων.

Όποιος περιηγηθεί στη νέα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θάσου, θα βρεθεί μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη: το παρελθόν δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι που εξελίχθηκε γραμμικά και τελικά εξέπνευσε. Αλλά ως κάτι ζωντανό, που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το παρόν.

Πώς μπορεί κανείς να μην συγκινηθεί αντικρίζοντας τον επιβλητικό αρχαϊκό Κούρο της Θάσου; Το έξοχο αρχαϊκό ανάγλυφο που πρόσφατα επαναπατρίσθηκε; Την υπέροχη αναπαράσταση της Αφροδίτης καθισμένης στη ράχη ενός δελφινιού; Πρόκειται για λαμπρά δείγματα ενός πολιτισμού, του οποίου άξονας αναφοράς και μέτρο ήταν πάντα ο άνθρωπος.

Τα σπουδαία εκθέματα του Μουσείου συνθέτουν «μικρές ιστορίες» που αφηγούνται με τη σειρά τους μιαν άλλη ιστορία μεγαλύτερη: Την ιστορία μιας ακμαίας αρχαίας ελληνικής πόλης. Ενός νησιού που σήμερα δημιουργεί το δικό του πολιτισμό.

Και θέλω επίσης να τονίσω πως έργα σαν και αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε, δεν αποτελούν μόνο μια σπουδαία επένδυση στον πολιτισμό αυτού του τόπου. Αποτελούν ταυτόχρονα μια σπουδαία επένδυση και στον τουρισμό, που είναι ο σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης για τα νησιά μας αλλά και συνολικά για την οικονομία της πατρίδας μας.

Κάθε περιφέρεια της χώρας βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: Να επιλέξει και να ισχυροποιήσει την αναπτυξιακή ταυτότητά της. Και ένα μουσείο δίνει τεράστιες δυνατότητες ορισμού και ανάδειξης μιας ταυτότητας αν το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία. Αν η κοινωνία πάρει την απόφαση να το αναδείξει και το κάνει επίμονα.

Τα εγκαίνια ενός μουσείου για κάποιον είναι το τέλος ενός μεγάλου έργου ανασκαφής, μελέτης, έκθεσης ευρημάτων. Για άλλους, είναι η αρχή μιας νέας ζωής για ένα φορέα. Στην πραγματικότητα είναι μια συμβολική στιγμή όπου ένα τεράστιο επιστημονικό έργο έρχεται σε επαφή με το κοινό του.

Είναι μια συμβολική στιγμή από την οποία κρίνονται πολλά: Θα παραμείνει το μουσείο μια πολυτελής αποθήκη ή θα γίνει ζωντανό μέρος της κοινωνίας; Εξαρτάται από την κοινωνία και τους ανθρώπους του μουσείου. Εάν ο ένας αγκαλιάσει τον άλλο, το μέλλον του θα είναι να γίνει ένας χώρος σπουδής, διασκέδασης, ανταλλαγής απόψεων. Θα γίνει χώρος τουρισμού και ανάδειξης μιας πλούσιας κληρονομίας.

Στους επόμενους 6-12 μήνες θα εγκαινιάσουμε περισσότερα από 20 μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Αν θα πετύχουν το στόχο τους εξαρτάται από εσάς και από κανέναν άλλο. Εξαρτάται από την τοπική κοινωνία.

Ευχή μου, να πετύχουν όλα.

Φίλες και φίλοι, για την ολοκλήρωση αυτού του έργου δούλεψε με πάθος, αφοσίωση και ενθουσιασμό μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Όλοι μας σήμερα εδώ, είμαστε υπερήφανοι για το έργο σας.

Σας ευχαριστώ»

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails