AdSenseBanner

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Crash test για τα τουριστικά γραφεία της χώρας το 2009

Έρευνα της STAT BANK για την πορεία των 203 μεγαλύτερων ταξιδιωτικών γραφείων

• Ζημιογόνο το 22,2% των επιχειρήσεων. Ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων πολλών επιχειρήσεων.

• Τα 25 πιο κερδοφόρα ταξιδιωτικά γραφεία απορρόφησαν το 98% των συνολικών κερδών του κλάδου. Ο κλάδος οδηγείται σε ραγδαία ανακατανομή μεριδίων με τη συγκέντρωση δυνάμεων και το κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Το internet καλπάζει στην τουριστική βιομηχανία. Αλματώδης ανάπτυξη και της κρουαζιέρας.

• Καταστροφικές οι συνέπειες της κρίσης για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αεροπορικών εισιτηρίων.

Το 22,2% των μεγαλυτέρων (βάσει τζίρου) ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων της χώρας εμφάνισε ζημιές κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση (2008). Το αποκαλυπτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK στα 203 μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τις 203 σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου, οι 157 παρουσίασαν κέρδη ενώ οι 45 εμφάνισαν ζημιές. Οι τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στη διεθνή τουριστική βιομηχανία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επηρεάζει τον τουριστικό κλάδο, που μετράει ήδη σημαντικές απώλειες.

Ειδικότερα, από το δείγμα της έρευνας της STAT BANK:
Ενώ στην χρήση του 2007 οι εταιρίες που είχαν εμφανίσει βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων ήταν 120 και οι εταιρίες που είχαν παρουσιάσει επιδείνωση των επιδόσεών τους ήταν 80, στη χρήση του 2008 η εικόνα είναι αντίστροφη:
• Μόλις 83 εταιρίες εμφάνισαν σχετική ή απόλυτη βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων. Συγκεκριμένα, 22 εταιρείες μετέτρεψαν τις ζημιές σε κέρδη, 51 παρουσίασαν αύξηση κερδών και 10 είχαν μείωση ζημιών
• 119 επιχειρήσεις παρουσίασαν σχετική ή απόλυτη επιδείνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, 84 εμφάνισαν μείωση κερδών, 20 μετέτρεψαν την κερδοφορία σε ζημιογόνο δράση και 15 παρουσίασαν αύξηση ζημιών

Συνολικά, το 2008 οι 203 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου εμφάνισαν μέση αύξηση του κύκλου εργασιών τους περίπου κατά 8,8% (έναντι αύξησης 12% το 2007), για να φτάσουν το 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αντιστοίχως, το 2008 η συνολική κερδοφορία των «203» μειώθηκε κατά 20% για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 23 εκατομμυρίων ευρώ. Αποκαλυπτικό της επιδείνωσης της πορείας των οικονομικών αποτελεσμάτων των ταξιδιωτικών γραφείων είναι το γεγονός ότι ένα χρόνο πριν – το 2007 – η συνολική κερδοφορία των 203 «έτρεχε» με ρυθμό αύξησης 20% έχοντα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 28 εκατομμυρίων ευρώ.
Η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια - όπως άλλωστε συνέβη το 2006 και το 2007 - συνέχισε την πορεία επιδείνωσης και κατά το 2008. Έτσι, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 12,2% οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 14,3%. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια ήταν περίπου 138 εκατομμύρια ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις εκτινάχθηκαν στα 551 εκατομμύρια ευρώ, μία σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια προβληματική.

Ας επιχειρήσουμε, όμως, να «φωτογραφήσουμε» την πορεία ορισμένων εκ των πλέον κερδοφόρων και αντιστοίχως των πλέον ζημιογόνων επιχειρήσεων του κλάδου.
Μεταξύ των πλέον κερδοφόρων ταξιδιωτικών γραφείων και οργανισμών συμπεριλαμβάνονται οι: TUI Hellas, Μάνεσσης Ανδρέας, Siva Travel AE, Βουκουβαλίδης ΑΕ (V Tours), Β. Σακελλάρης ΑΕ (TourGreece), Ακτίνα ΑΕ, Griffin Travel Marine, GS Travel ΑΕ, Le Grand Travel Bureau AE, Ελλάς Τουριστικές Υπηρεσίες ΑΕ, Αμφιτρύων, Aktina International, Goldair Γκολέμης, AFEA Travel & Tourism AE, RCI Hellas, Ελληνο-Δανική Τουριστική (Esser Travel), Altair Ταξιδιωτικοί Πράκτορες και Kronos Holidays.
Αντιθέτως μεταξύ αυτών που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες ζημιές είναι και τα γραφεία Kreta AE, Youtravel.com, Παλλάς Μανώλης ΑΕ, Rodos Tours Traveland Κρήτη ΑΕ, Γενιατάκης Μ. ΑΕ, Attica Premium, AE Ζορπίδης ΑΕ, Summerland Travel Αφοί Βλατάκη και Monogram Travel

* H επιχείρηση youtravel.com, που ελέγχεται από τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Κεντ, κατέκτησε την πρώτη θέση στον κατάλογο των εταιριών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Το 2008 η εν λόγω εταιρεία που έχει έντονη παρουσία στο διαδίκτυο εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξεως των 99 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 47 εκατομμυρίων το 2007. Είναι ενδιαφέρον ότι ι επιχείρηση δραστηριοποιείται μόλις 2 χρόνια στην Ελλάδα ενώ στον ίδιο όμιλο ασκείται και αντίστοιχη δραστηριότητα στην αγγλική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση υποστηρίζεται κεφαλαιακά από την Barclays.
Το 2008 η επιχείρηση εμφάνισε ζημιές 939,6 χιλιάδες ευρώ έναντι 1,1 εκ. ευρώ το 2007 γεγονός που υποχρέωσε τους μετόχους της να προβούν σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2 εκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα ο όμιλος youtravel.com αποτελεί ένα κερδοφόρο συγκρότημα αφού από κοινού με την αγγλική εταιρία το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζει μια κερδοφορία της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Συνολικά στον όμιλος απασχολούνται 115 άτομα από τα οποία τα 58 είναι στην Ελλάδα.
«Διακινούμε πάνω από 600 χιλιάδες τουρίστες σε όλη τη Μεσόγειο και τη Καραϊβική» ανέφερε ο κ. Κέντ προσθέτοντας «το 75% των πελατών μας είναι από την Αγγλία ενώ το υπόλοιπο 25% είναι από τη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Το 2009 έχουμε μία αύξηση 10% στον τζίρο της επιχείρησης, που αφορά μόνον κρατήσεις σε ξενοδοχεία και δεν έχει καθόλου αεροπορικά εισιτήρια»

* Την δεύτερη θεση από άποψη τζίρου και την πρώτη θέση από άποψη καθαρών κερδών κατέλαβε η TUI Hellas, η οποία διευθύνεται από τον κ. Ν. Παπαθανάση. Η εν λόγω επιχείρηση, που ανήκει στον μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό της Ευρώπης – την TUI – εμφάνισε υποχώρηση του τζίρου της 9% που διαμορφώθηκε στα 73,2 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια, όμως, στιγμή, παρουσίασε μεγάλη αύξηση κερδών 34,5% που έφτασαν στο επίπεδο των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Το συντριπτικό τμήμα των κερδών της εταιρίας οφείλονται στον εισερχόμενο τουρισμό ενώ το υπόλοιπο αφορά άλλες δραστηριότητες όπως incentives, υπηρεσίες αεροδρομίου και εξυπηρέτηση μικρότερων tour operators εκτός ομίλου TUI.

* Στη τρίτη θέση βρέθηκε η Eurostar-Travel Plan, που πλέον διευθύνεται από τον κ. Γεώργιο Δασκαλάκη. Ας σημειωθεί ότι το 49% των μετοχών της Eurostar ελέγχεται από την εταιρία Express Holidays συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Βίκτωρα Ρέστη. Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης μειώθηκε κατά 14% για να φτάσει τα 38,1 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, η καθαρή κερδοφορία της επιχείρησης εμφάνισε θεαματική καθίζηση για να φτάσει τα 228,6 χιλιάδες ευρώ.
Η Eurostar SA - Travel Plan, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων τουριστικό οργανισμό, εμφάνισε σοβαρές απώλειες κατά το 2008. «Ο αφρός της κερδοφορίας μας είναι τα Χριστούγεννα» λέει o επί πολλά χρόνια υποδιευθυντής του Travel Plan κ. Χρήστος Χριστοδουλάκης προσθέτοντας «σημαντικό κομμάτι αυτής της κερδοφορίας χάθηκε το παρελθόν έτος εξαιτίας της κρίσης. Ανάλογη είναι η πορεία και κατά το 2009 πράγμα που δεν μας επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία και για το τρέχον έτος»

* Στην 4η θέση από άποψη τζίρου και στην 11η από άποψη κερδών βρέθηκε η Αμφιτρύων ΑΕ η οποία μάλιστα διατήρησε τις δυνάμεις της από άποψη κύκλου εργασιών ενώ εμφάνισε απώλειες 21% σε επίπεδο κεροδοφορίας. Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία είναι μέλος του Amphitrion Group που αποτελείται από 5 εταιρείες. Πρόκειται για τις Amphitrion Holidays, Amphitrion Air Services, Amphitrion Promotions, Amphitrion Synodos Management Group και AC&C. Ο συγκεκριμένος όμιλος, που ήδη μετρά 36 χρόνια ζωής, αποτελεί έναν από τις ηγετικές δυνάμεις της τουριστικής βιομηχανίας.

* Οι επιχειρήσεις Μεριντιάν και Le grand Travel Bureau βρέθηκαν στις επόμενες θέσεις του καταλόγου των επιχειρήσεων με τον μεγαλύτερο τζίρο. Η Μεριντιάν εμφάνισε αύξηση πωλήσεων και μείωση κερδών ενώ η Le Grand Travel Bureau μετέτρεψε τις ζημιές σε κέρδη. Η Le Grand Travel Bureauδιευθύνεται από την κυρία Φωτούλα Σαπουνάκη. Η εν λόγω επιχείρηση ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1985 στο Ηράκλειο Κρήτης ως γραφείο εισερχόμενου τουρισμού. Σήμερα εξυπηρετεί περίπου 55 χιλιάδες άτομα ενώ στην τελευταία της χρήση εμφάνισε μια αύξηση τζίρου 32%.

* Αισθητές απώλειες σημείωσε η επιχείρηση Ζορπίδης. Η 34χρονη βορειοελλαδίτικη επιχείρηση που ελέγχεται και διευθύνεται από τον κ. Μιχάλη Ζορπίδη αν και εμφάνισε ελαφρά αύξηση πωλήσεων 6% (υπερέβησαν τα 28 εκατομμύρια ευρώ), εμφάνισε ζημιές από κέρδη την προηγούμενη χρήση.

* Το Manessis Tour Operator, που ιδρύθηκε το 1988, έγινε γνωστό ως ένα εκ των καλύτερων διοργανωτών ταξιδιών στην Ελλάδα αποσπώντας – μεταξύ άλλων - το πρώτο βραβείο TTG και πέρυσι στη Philoxenia το πρώτο βραβείο της καλύτερης εμφάνισης ταξιδιωτικού γραφείου. Η επιχείρηση εμφάνισε ιδιαίτερα θετική πορεία κατά την τελευταία της χρήση (2008), γεγονός που την ανέδειξε στην δεύτερη πιο κερδοφόρα εταιρία του κλάδου.. Συγκεκριμένα, παρουσίασε αύξηση τζίρου της τάξης του 20% για να προσεγγίσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ και αύξηση κερδοφορίας 15% για να υπερβεί κατά τι το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Εδραιωμένος πια ως ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της χώρας, το Manessis έχει μόνιμες συνεργασίες με μεγάλες αεροπορικές - ακτοπλοϊκές εταιρείες και σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εταιρίες κρουαζιερόπλοιων. Τα τελευταία χρόνια εξυπηρετεί σε ετήσια βάση περισσότερα από 50 χιλιάδες άτομα.
«Παρά το υψηλό κόστος προσωπικού και δαπανών» λέει ο κ. Ανδρέας Μάνεσσης «το πρώτο 7μηνο του 2009 παρουσιάζουμε κέρδη 20% αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Η ανοδική αυτή πορεία μας έχει ανεβάσει στην δεύτερη καλύτερη θέση των πιο κερδοφόρων ταξιδιωτικών οργανισμών της χώρας. Αυτό το επιτυγχάνουμε πρώτον εξαιτίας του υψηλού επιπέδου του προσωπικού μας – παρά την κρίση κάνουμε συνεχείς προσλήψεις στελεχών – καθώς επίσης και των σύγχρονων υποδομών μας. Προσφάτως μάλιστα προσθέσαμε έναν νέο όροφο στα κεντρικά γραφεία του ομίλου μας»

* Στην επόμενη θέση βρέθηκε ο βορειο-ελλαδίτικος ταξιδιωτικός οργανισμός Mouzenidis Travel που έχει έντονη παρουσία στη ρωσική αγορά. Η συγκεκριμένη επιχείρηση εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 25% για να φτάσει τα 23 εκατομμύρια αν και το επίπεδο κερδοφορίας εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλό.

* Στις 3 επόμενες θέσεις βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Fenix Tours, AFEA Travel και Β. Σακελλάρης TOURGREECE ΑΕ. Η τελευταία, που δραστηριοποιείται στον τομέα τουριστικών υπηρεσιών για πάνω από 30 χρόνια, κατέκτησε για ένα ακόμη έτος μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πλέον κερδοφόρων εταιριών κατά το 2008. Συγκεκριμένα, η Tourgreece AE, πραγματοποιώντας κύκλο εργασιών 19,5 εκατομυρίων ευρώ εμφάνισε κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική επιχείρηση η οποία – εκτός των άλλων - φέρνει κάθε χρόνο στη χώρα μας περίπου 65 χιλιάδες επισκέπτες. Η εταιρία θεωρείται πρωτοπόρος στη προσπάθεια τόνωσης της τουριστικής κίνησης κατά τη περίοδο από Νοέμβριο ως Μάρτιο. Βασικοί προορισμοί οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Βασικό σημείο της δραστηριότητά της είναι επίσης οι κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά. Από το 1999 η εταιρία διεύρυνε τις δραστηριότητές της και στους τομείς των Συνεδρίων, των Incentives, των Συνδιασκέψεων και των Εκδηλώσεων.

* Πέραν των μεγάλων εταιριών αξιοσημείωτη εμφανίζεται η πορεία και μικρότερων εταιριών που ασχολούνται με την την παροχή εξειδικευμένων ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Alice Travel, που διευθύνεται από τον κ. Δημήτριο Οικονόμου. Η εν λόγω επιχείρηση ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1975 και ειδικεύεται στα επαγγελματικά ταξίδια , την διοργάνωση Συνεδρίων και ταξιδίων Κινήτρων ( Ιncentive Travel ) . Διαθέτει δέ ένα ευρύτατο πελατολόγιο Πολυεθνικών και Ελληνικών εταιρειών καθώς επίσης και φορέων του Δημοσίου και κατά το 2008 παρουσίασε αύξηση τζίρου 22% για να φτάσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ περίπου . Ο γενικός διευθυντής του ALICE TRAVEL , σχολιάζοντας την πορεία της εταιρείας κατά το 2008 μας δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σε μια χρονιά με πολλές και σύνθετες αντιξοότητες επιτύχαμε αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας μας πολύ πάνω από το μέσο όρο που κινήθηκε ο κλάδος μας. Η αύξηση του κύκλου εργασιών μας κινείται με διψήφια ποσοστά αύξησης κατά την τελευταία πενταετία και έτσι φιλοδοξούμε να πορευθούμε και στα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι για το σύνολο του κλάδου μας. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μείωσης των εσόδων τους λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρατήσεων μέσω internet και από την επιθετική πολιτική απευθείας πωλήσεων προς τους ταξιδιώτες που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια κυρίως οι αεροπορικές εταιρείες. Η οικονομική κρίση και οι συνθήκες που διαμόρφωσε ( καθυστερήσεις πληρωμών, επισφάλειες από πελάτες, μηδενική ή και αρνητική κερδοφορία ) επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος μας». Οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται από τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της παρούσα έρευνας της STATBANK.Για να επιβιώσει ένα ταξιδιωτικό γραφείο υπό τις τωρινές συνθήκες απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην οικονομική του διαχείριση (δεν είναι εποχή για μεγάλα ανοίγματα), αύξηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, συνέπεια και κυρίως συνέχεια.

πηγή: statbank

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails