AdSenseBanner

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Με άδεια ξεναγού πρέπει να εφοδιαστούν οι βαρκάρηδες της Κερκίνης

Με άδεια ξεναγού πρέπει να είναι πλέον εφοδιασμένοι οι, ούτως ή άλλως, ελάχιστοι βαρκάρηδες της λίμνης Κερκίνης, οι οποίοι, κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, πηγαίνουν βόλτες με τις παραδοσιακές πλάβες τους τούς τουρίστες της περιοχής.

Βάσει της σχετικής απόφασης του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, οι βαρκάρηδες της Κερκίνης θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 5.700 ευρώ, εάν θέλουν, κατά την ώρα της βόλτας να κάνουν μια μίνι-ξενάγηση στους τουρίστες που μεταφέρουν με τη βάρκα τους, χρησιμοποιώντας τις λίγες γνώσεις τους για τα πουλιά. Αν, πάλι, επιλέξουν να μείνουν ...αμίλητοι, δεν είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν τη σχετική άδεια.

Σύμφωνα με έναν από τους πέντε βαρκάρηδες της περιοχής, τον Χρήστο Λαζάρου, οι βαρκάρηδες αποκομίζουν ελάχιστα έσοδα και σίγουρα δεν διαθέτουν τις γνώσεις του ξεναγού. ''Είμαστε αμόρφωτοι άνθρωποι που πάμε βόλτα τους τουρίστες το καλοκαίρι και το μόνο που τους λέμε είναι αν ένα πουλί είναι πελαργός ή κορμοράνος'', λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο αντινομάρχης Σερρών Βασίλης Χρυσανθίδης, τόνισε ότι, αν οι βαρκάρηδες της Κερκίνης επιθυμούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους, θα πρέπει να εκδώσουν άδεια ξεναγού. Διαφορετικά θα πρέπει να παραμένουν ''βουβοί'' την ώρα της ξενάγησης μέσα στη λίμνη.

Ο πλούσιος υγρότοπος της λίμνης Κερκίνης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών σε απόσταση περίπου εξήντα χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών και σαράντα από τα σύνορα του Προμαχώνα.

Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε με την τεχνητή ανθρώπινη παρέμβαση στον Στρυμόνα ποταμό. Αποτελεί έργο που έχει μεγάλη ωφέλεια για τη γεωργία και παράλληλα είναι υδροβιότοπος για χιλιάδες ζώα και πουλιά. Η έκταση του νερού ποικίλλει από 54.250-72.100 στρ., ανάλογα με την εποχή. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια. Δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως μέρος αποθήκευσης νερού για το πότισμα της πεδιάδας του νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης, εξαιτίας των φερτών υλών από το Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα.

Τον θαυμασμό των επισκεπτών της λίμνης προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα και η ποικιλία των ψαριών, που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής.

Στην περιοχή της Κερκίνης συναντάμε πολλά είδη θηλαστικών, όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα, η νυφίτσα, το ζαρκάδι, ο λαγός, το αγριογούρουνο κ.ά. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών, ενώ η ιχθυοπανίδα είναι, επίσης, πλούσια, αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, που ζουν εκεί, είναι παγκόσμια απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά, όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείρισή τους.

Στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2.000 ζώα.

Η λίμνη και η περιοχή γύρω απ' αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού ώστε να συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων, που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια, η λίμνη Κερκίνη παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής.

Γραφικές μορφές της λίμνης είναι οι βαρκάρηδες της περιοχής. Στο σύνολό τους είναι μόλις πέντε. Παλαιότερα ήταν ψαράδες. Γνωρίζουν για τα ψάρια, τα ζώα, αλλά και τα σπάνια πουλιά, που φιλοξενούνται στο οικοσύστημα της λίμνης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φροντίζουν πληγωμένα πουλιά και ζώα, τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη Κερκίνη.

Η λίμνη, κατά τη χειμερινή περίοδο, δέχεται επισκέπτες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η περίφημη βαρκάδα μέσα στη λίμνη Κερκίνη κοστίζει μόλις έξι ευρώ, ενώ χαμηλότερη είναι η τιμή για οργανωμένα γκρουπ.

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου "Φύση 2000". Οι σημαντικότερες απειλές για τη λίμνη, εκτός από τις φερτές ύλες του Στρυμόνα, είναι η ρύπανση του ποταμού παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με την υλοτομία, την αλιεία και το κυνήγι, οι επισκέψεις στις αποικίες των πουλιών, που έχουν αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή τους, καθώς και η ανύψωση αναχωμάτων, που συντελεί στην ελάττωση των ειδών των ψαριών.

πηγή: http://walking-greece.ana-mpa.gr/news.php?id=10071

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails