AdSenseBanner

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ούτε φέτος θα ζήσουν το «μύθο» τους στην Ελλάδα


ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ «αέρα» χρειάζεται για να λειτουργήσει το σωσίβιο του τουρισμού για λογαριασμό της εθνικής οικονομίας. Τα στοιχεία από τις ξένες αγορές παραπέμπουν σε χρονιά - θρίλερ, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: από νέα μείωση των ξένων επισκεπτών περί το 5% έως και ελαφρά αύξηση.
Τα έσοδα από τον τουρισμό, όμως, απειλούν να εξελιχθούν σε πραγματικό «Τιτανικό» για την κυβέρνηση, αν γενικευθεί ο πανικός που δείχνουν πολλοί ξενοδόχοι, οι οποίοι ρίχνουν πολύ χαμηλά τις τιμές τους για να βρουν πελατεία.

Ετσι, είναι, πλέον, ορατός ο κίνδυνος να μειωθούν οι οι φετινές εισπράξεις από τον τουρισμό, ακόμα κι αν έρθουν περισσότεροι τουρίστες! Αλλωστε, και πέρυσι, αν και η μείωση των αφίξεων περιορίστηκε στο 5%, τα έσοδα των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά σχεδόν 20%. Μοναδική σανίδα σωτηρίας θεωρούν, πλέον, οι ξενοδόχοι τη μείωση του ΦΠΑ κατά 2% τουλάχιστον, για τις υπηρεσίες που αφορούν τη διαμονή και τη διατροφή των τουριστών στα καταλύματα. Σε μια στιγμή που η Ε.Ε. πιέζει να αυξηθεί...

Το μέτρο θεωρείται επιβεβλημένο από τους ξενοδόχους, απλώς και μόνο για να μη χάσει κι άλλο έδαφος ο ελληνικός τουρισμός έναντι των ανταγωνιστών του. Ηδη, η Ισπανία ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα σε νέα μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Στη Γαλλία είναι ήδη 5,5%, στην Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Κύπρο 5%, ενώ στη Γερμανία 7% και στην Τουρκία 8%. Στην Ελλάδα, ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι κατά μέσο όρο 11%: 9% στις υπηρεσίες διαμονής και διατροφής και 19% στις υπόλοιπες. Στις υπηρεσίες all inclusive (προγράμματα που περιλαμβάνουν διαμονή και διατροφή) το 80% της τιμής υπολογίζεται με ΦΠΑ 9% και το υπόλοιπο 20% με 19%.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η μείωση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής και διατροφής των καταλυμάτων είναι πρακτικά η μόνη κίνηση που μπορεί να αναστρέψει την αρνητική πορεία που ακολουθούν και φέτος οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα στις ξένες αγορές. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ότι οι κρατήσεις εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 10% στη Γερμανία και κατά 15% στη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες κινήθηκαν ανοδικά.

«Με τις επενδύσεις 6 δισ. ευρώ που έγιναν την τελευταία πενταετία (2,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και άνω των 3,5 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια), η Ελλάδα διαθέτει, πλέον, ένα ξενοδοχειακό δυναμικό υψηλής ποιότητας», λέει στην «Οικονομία» ο επικεφαλής της ΠΟΞ. «Μιλάμε δηλαδή για παραγωγικές μονάδες έτοιμες να φέρουν άμεσα εισπράξεις στην εθνική οικονομία, αλλά παραμένουν αναξιοποίητες. Υπολογίστε ότι τα περισσότερα από τα 10.000 ξενοδοχεία είναι εποχικά και ουσιαστικά λειτουργούν έξι μήνες το χρόνο και κυρίως το διάστημα από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο».

Εποχικό «μαγαζί»

«Στο εξάμηνο η μέση πληρότητά τους δεν ξεπερνά το 60%, ενώ τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Σεπτέμβριο πέφτει στο 20%. Σε ετήσια βάση η πληρότητά τους μειώνεται πολύ κάτω από το 50%. Πρακτικά, ιδιώτες και πολιτεία (μέσω των επιδοτήσεων) έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για να δημιουργηθεί ένα "μαγαζί" (ελληνικός τουρισμός) το οποίο λειτουργεί λίγους μήνες το χρόνο. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει ένα στοιχειώδες business plan. Και δεν έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει σοβαρή ενασχόληση για να υπάρξει ένα τέτοιο σχέδιο. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν ως πρακτικό αποτέλεσμα 10 δισ. ευρώ επιπλέον εισπράξεις από τον τουρισμό την επόμενη τριετία», προσθέτει.

Προβλέψεις

Μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) αποφαίνεται ότι ενδεχόμενη μείωση κατά δύο μονάδες (από 9% σε 7%) του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής και διατροφής θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 3,7%, δηλαδή περί τα 400 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο. Αύξησή του έχει ως αποτέλεσμα μείωση εισπράξεων κατά 5% το χρόνο ή 500-600 εκατ. ευρώ.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΥΦΑΝΤΗ

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails