AdSenseBanner

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Καρδάμυλα: Αντίδραση για το κλείσιμο του Τμήματος Τουρισμού


Την αντίδρασή του για την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξέφρασε με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο Δήμος Καρδαμύλων.

Ο Δήμος στην επιστολή προς την Αννα Διαμανταπούλου, την οποία υπογράφει ο δήμαρχος Ευάγγελος Μελιτζάνης, θεωρεί το εν λόγω τμήμα – ανάμεσα στα 13 νέα συνολικά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία – ξεχωριστή περίπτωση.

Ειδικότερα ο Δήμος αναφέρει τα ακόλουθα:

«Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τις ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας παίρνουμε το θάρρος να παρατηρήσουμε τα εξής:

Με απόφαση σας αναστέλλεται η λειτουργία 13 νέων συνολικά τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Χίο, δηλώνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια, ιδρύονται νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που όμως πάσχουν από την έλλειψη κτιριακών υποδομών, διδακτικού προσωπικού, συγγραμμάτων, προγραμμάτων σπουδών και οδηγούν στην απόκτηση πτυχίων χωρίς αντίκρισμα.

Οι δηλώσεις σας κυρία υπουργέ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όμως δεν ανταποκρίνονται στην περίπτωση του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού. Εδώ έχουμε μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, από αυτές που αναφέρατε, αφού πληροί όλες τις προϋποθέσεις που αφορούν τόσο στις κτιριακές και εκπαιδευτικές/διδακτικές υποδομές, όσο και στην διοικητική υποστήριξη. Εν προκειμένω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει μια μεγάλη και διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαιδευτική και ερευνητική εμπειρία σε θέματα τουρισμού τόσο σε Προπτυχιακό όσο και σε Μεταπτυχιακό επίπεδο η οποία θα συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη των στόχων και σκοπών του τμήματος αυτού.

Ο τουρισμός (18,5 % του ΑΕΠ) και η ναυτιλία αποτελούν την « βαριά βιομηχανία » της εθνικής μας οικονομίας και αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση.

Η τουριστική κίνηση στο νησί μας τη Χίο το 2009 υπέστη και νέα ραγδαία πτώση. Η ύφεση και οι ελλιπέστατες - ακριβές μεταφορές είναι οι κυρίες αιτίες αλλά εξίσου σημαντική αιτία είναι και η έλλειψη ποιότητας, που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σύγχρονων εγκαταστάσεων, χρήσης νέων τεχνολογιών και υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού.

Η κρίση έχει επιβάλλει νέους κανόνες στον τουριστικό κλάδο, αλλά ταυτόχρονα αναδύονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες και εμείς επιβάλλεται να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να ανταποκριθούμε στις νέες αυτές προκλήσεις.

Ζητάμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας για αναστολή της λειτουργία του τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού στην Χίου, ενός πανεπιστημιακού τμήματος που θα καλύψει κρίσιμους τομείς εκπαίδευσης ανθρωπίνων πόρων, τουριστικής έρευνας και σχεδιασμού στο νησί μας με σημαντικά οφέλη στο μέλλον στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας γενικά και του νησιού μας ειδικά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails