AdSenseBanner

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ξενοδοχείο "Acropole Palace": Μια ιστορία που πάει να σβήσει... ;

Το ξενοδοχείο ACROPOLE PALACE έχει ίσως τη μεγαλύτερη ιστορία ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Ελλάδα και όμως είναι παρατημένο εδώ και πολλά χρόνια από το Ελληνικό κράτος. Το xenodoxia.blogspot.com θεωρεί ότι η ιστορία του ξενοδοχείου είναι τόσο μεγάλη και δεν θα πρέπει να χαθεί έτσι απλά.

Το ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήριου Μαγιάση (1894-1966). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau.

Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης.

Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980 και το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ λίγο αργότερα άρχισε η αποκατάστασή του (η οποία έκτοτε καρκινοβατεί), εν όψει πιθανής αξιοποίησής του από το Υπουργείο Πολιτισμού (ιδέα που φαίνεται να έχει πλέον εγκαταληφθεί).¨

Χρονολόγιο «Ακροπόλ Παλλάς»

1920: Η οικογένεια Καραδόντη αγοράζει από των Ιωάννη Μπόταση το οικόπεδο της οδού Πατησίων.
1928: Η ανέγερση του πολυτελούς Acropole Palace ολοκληρώνεται, προσφέροντας 107 δωμάτια και 173 κλίνες.
1958-59: Ο αρχιτέκτονας Σόλων Κυδωνιάτης συνδέει το όνομά του μα μία ακόμη εσωτερική ανακαίνιση.
1989: Οι καινούριοι ιδιοκτήτες, από την Αυστρία συζητούν για μία ακόμη ανακαίνιση του ξενοδοχείου η οποία περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές με καθαιρέσεις στοιχείων του εσωτερικού διάκοσμου. Οι επεμβάσεις δεν ολοκληρώθηκαν αφού την ίδια χρονιά έληξε από τον ΕΟΤ η άδεια λειτουργίας του. Κάθε ανανέωσή της προέβλεπε χρονοβόρες και πολυδάπανες αλλαγές. Δεν ζητήθηκε ποτέ.
1991: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ χαρακτηρίζουν το κτίριο «έργο τέχνης».
1999: Το ΥΠΠΟ σχεδιάζει να αγοράσει από την Ανώνυμη Εταιρεία «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΚΡΟΠΟΛ ΠΑΛΛΑΣ» (ΑΕΞΕ) συμφερόντων Γ.Μπατατούδη αντί 4,5 δις. δρχ. οικόπεδο και κτίριο. Τελικά το υπουργείο κατέβαλλε στην εταιρεία το 1,8 δις. δρχ. που
αναλογούσε στην αγορά και έπειτα από πολλές δικαστικές διαμάχες το παρέλαβε ερείπιο.
2004: Παρότι εξαγγέλθηκε πως θα είναι έτοιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεχάστηκε όπως πολλά ακόμη.
2006: Με πρόταση της ΔΑΝΣΜ, το ΚΣΝΜ γνωμοδοτεί υπέρ της αξιοποίησης του «Ακροπόλ» για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας πολιτιστικών υποδομών του ΥΠΠΟ.
2009: Εγκρίνεται η οριστική μελέτη αποκατάστασης από το ΚΣΝΜ.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ACROPOLE PALACE ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ!

πηγή: eie.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails