AdSenseBanner

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Επανέρχεται στο θέμα της ΑΣΤΕΡ

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, επανήλθε με νεότερη ερώτησή του για την Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου, στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, στις 24 Φεβρουαρίου 2010.

Ο κ. Κρεμαστινός, χαρακτηρίζει το σημερινό καθεστώς που διέπει τη ΑΣΤΕΡ άδικο και ως προς τη Σχολή σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει όσο και προς τους αποφοίτους της που ενώ όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης τούς δέχονται για μεταπτυχιακό, όταν επιστρέψουν, ο μεταπτυχιακός τίτλος που έλαβαν δεν αναγνωρίζεται.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κρεμαστινού έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,
Σε συνέχεια της από 5.11.2009 ερώτησής μου για την Ανώτατη Παιδεία στη Δωδεκάνησο, επανέρχομαι ειδικότερα για το θέμα της Ανώτερης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου.
Η ΑΣΤΕΡ από την ίδρυσή της το 1965 μέχρι και σήμερα λειτουργεί στα πρότυπα της φημισμένης ξενοδοχειακής σχολής της Λοζάνης και αποτελεί την πιο εξειδικευμένη σχολή ξενοδοχειακής εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Η εξέλιξη των πτυχιούχων της Σχολής και η αποδοχή τους από πλευράς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι αξιοζήλευτη αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι πτυχιούχοι όσο και οι σημερινοί φοιτητές είναι ότι ενώ όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης τούς δέχονται για μεταπτυχιακό, όταν επιστρέψουν, ο μεταπτυχιακός τίτλος που έλαβαν δεν αναγνωρίζεται, διότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΑΣΤΕ δεν είναι ΤΕΙ, γεγονός οξύμωρο αν λάβει κανείς υπόψη ότι:
α. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων είναι τα ίδια με εκείνα των ΤΕΙ.
β. Οι πτυχιούχοι των ΑΣΤΕ προσλαμβάνονται σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στον ΟΤΕΚ, όπως ακριβώς και οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ.
γ. Οι πτυχιούχοι των ΑΣΤΕ έχουν δικαίωμα κατατακτήριων εξετάσεων, όπως και οι λοιποί πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ευνοϊκή διάταξη για την Τουριστική Σχολή της Ρόδου (άρθρο 20 § 6 Ν. 3105/10.02.03 του Υπουργείου Ανάπτυξης) ουδέποτε εφαρμόστηκε. Για την ακρίβεια, καταργήθηκε με νεότερη διάταξη (άρθρο 16 § 7 Ν. 3149/10.06.09 του Υπουργείου Παιδείας) από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η δε πρόσφατη 16627/7.8.09 σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν αποτελεί λύση αφού επί της ουσίας δεν εξασφαλίζει την ισοτιμία του πτυχίου της ΑΣΤΕΡ με εκείνο των ΤΕΙ.
Το σημερινό καθεστώς αδικεί τόσο τη Σχολή, σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει, αλλά και τους πτυχιούχους της, το θέμα δε αποτελεί πάγιο και απολύτως αιτιολογημένο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Προκειμένου να λυθεί το θέμα, οι υπεύθυνοι της Σχολής προτείνουν να υπάρξουν οι παρακάτω νομοθετικές ρυθμίσεις:
• Αλλαγή του τίτλου της Σχολής από "Τουριστική" σε "Ξενοδοχειακή", που είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στο αντικείμενο των σπουδών και θα τη διαφοροποιήσει από τα ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων.
• Αμεση ισοτίμηση με τα λοιπά Τεχνολογικά Ιδρύματα που ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
• Δημιουργία αγγλόφωνου τμήματος, προκειμένου να προσελκύσει η Σχολή σπουδαστές από άλλες χώρες, κυρίως της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη πολλά αιτήματα.
• Δυνατότητα των πτυχιούχων να οδηγούνται, εφόσον το επιθυμούν, σε μεταπτυχιακά προγράμματα με άμεση αναγνώριση του μεταπτυχιακού τους τίτλου.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Πώς αντιμετωπίζει το αίτημα ανωτατοποίησης της ΑΣΤΕΡ;
2. Πώς κρίνει τις παραπάνω προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις;
3. Εξετάζει το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, σε περίπτωση που η ανωτατοποίηση δεν είναι εφικτή, την ίδρυση αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών στη Ρόδο;»

πηγή: dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails