AdSenseBanner

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ



Σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο γαστρονομικός αλλά και ο αθλητικός τουρισμός, παρουσιάζει ο νομός Τρικάλων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής, που αποτελεί προϊόν εργασίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη σχετική μελέτη επισημαίνεται- μεταξύ άλλων- πως ο οικοτουρισμός θα αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους του Νομού και θα στηριχθεί στο υψηλής ποιότητας περιβάλλον, με φυσικούς σχηματισμούς (λίμνες, ποτάμια και δάση). Θα αποτελέσει δε μια μορφή τουρισμού, η οποία θα είναι προσανατολισμένη στις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος και στα ενδιαφέροντα οικοσυστήματα του Νομού.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, ο Νομός δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ασχοληθούν με την ορειβασία, την ορεινή πεζοπορία, την ιππασία, το περιπατητικό σκι, την περιήγηση σε χαμηλό υψόμετρο, όπως και να αναπτύξουν δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό (καγιάκ, ράφτινγκ), να επισκεφθούν μοναστήρια και ναούς της περιοχής, να επιδοθούν σε περιηγήσεις για παρατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας και να λάβουν μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Οι περιοχές Μετέωρα - Καλαμπάκα, Πύλη-Ελάτη - Κόζιακας - Περτούλι, αλλά και σχεδόν ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Νομού είναι ικανές να φιλοξενήσουν δραστηριότητες οικοτουρισμού και αγροτουρισμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι, οι μορφές αυτές τουρισμού δεν απαιτούν σημαντικές δαπάνες και έχουν σχεδόν μηδενικά λειτουργικά έξοδα, καθώς εκείνο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο είναι η γνησιότητα του περιβάλλοντος και των προϊόντων, η φιλική διάθεση και η στοιχειώδης περιποιημένη εμφάνιση.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, αυτοί που ελκύονται από τέτοιες μορφές τουρισμού είναι γενικότερα προσανατολισμένοι σε ένα διαφορετικό σύστημα αξιών σε σχέση με τους συνηθισμένους τουρίστες του γενικού τουρισμού. Κατά συνέπεια, θα είναι δυνατή η αξιοποίηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής, αλλά και των ασχολιών, που είναι εναρμονισμένες με τα φυσικά δεδομένα.

Ο οικοτουρισμός στην περιοχή αναμένεται να αποκτήσει ένα ευρύτερο αντικείμενο, περιλαμβάνοντας και τα ανθρωπογενή στοιχεία, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον. Θα αποκτήσει έτσι ενδιαφέρον ένα ευρύτερο φάσμα αξιοποιήσιμων στοιχείων, όπως τα παραδοσιακά σπιτικά τρόφιμα (χυλοπίτες, λουκάνικα, τυριά κ.λπ.), τα χειροποίητα αντικείμενα (υφαντά, πλεκτά, εργαλεία κ.λπ.), τα κρέατα από ζώα ελεύθερης βοσκής, και τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας (χωρίς χημικά και λιπάσματα κ.λπ.).

Σήμερα, πάντως, η περιοχή του Ασπροποτάμου έχει ήδη αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, προσφέροντας αξιόλογες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Οι υδάτινοι πόροι του Νομού πρέπει να αξιοποιηθούν και να διαμορφωθούν σ' αυτούς χώροι υποδοχής τουριστών, προσφέροντας διάφορες δραστηριότητες (παρατήρηση φύσης, ψάρεμα, διάφορα αθλήματα που σχετίζονται με το νερό κ.λπ.).

Ο τουρισμός περιπέτειας μπορεί να συνδεθεί, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, και με τον τουρισμό άθλησης, για την ανάπτυξη του οποίου θα πρέπει να αξιοποιηθεί η αθλητική υποδομή του Νομού.

Η ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων μπορεί να γίνει στα υδάτινα οικοσυστήματα (Ασπροπόταμος, λίμνη και φράγμα Μεσοχώρας κ.λπ.). Για την καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων, οι περιοχές υποδοχής θα πρέπει να αποκτήσουν την κατάλληλη υποδομή, αναφέρει η μελέτη και συνεχίζει: Κατ' αρχήν θα πρέπει να είναι εύκολα προσπελάσιμες. Οι επισκέπτες θα πρέπει να μπορούν να βρουν καταλύματα κοντά στους χώρους άσκησης των δραστηριοτήτων, ενώ τέλος θα πρέπει να τους παρέχεται όλος ο κατάλληλος εξοπλισμός. Για την άσκηση δραστηριοτήτων όπως ράφτινγκ, καγιάκ, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές διαδρομές ανάλογα με την εμπειρία των συμμετεχόντων σε αυτά. Οι διαδρομές που θα απευθύνονται σε πιο προχωρημένους μπορεί να περνούν από άγρια βλάστηση και πρανή, ενώ ήπιας μορφής διαδρομές θα πρέπει να διαμορφώνονται για παιδιά και αρχάριους. Στο πλαίσιο αυτής της μορφής τουρισμού μπορεί να αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα προπονητήρια στο Νομό και να δημιουργηθούν και άλλα ικανά να φιλοξενήσουν συλλόγους κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους.

Στο Νομό Τρικάλων μπορούν ακόμη να αναπτυχθούν όλες οι κλασικές δραστηριότητες άθλησης (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδόσφαιρο, γκόλφ κλπ) όσο και δραστηριότητες που σχετίζονται με το βουνό (πεζοπορία, ορειβασία, ιππασία, βάδισμα στη φύση, ποδήλατο βουνού, σκοποβολή, τοξοβολία, ορειβατικό σκι, σκι ανωμάλου δρόμου, έλκηθρο αναρρίχησης κ.ά.), το νερό (ράφτινγκ, καγιάκ, διάσχιση ή κατάβαση φαραγγιού κ.λπ.) αλλά και τον αέρα.

Μπορεί ακόμη να αναπτυχθεί μια μορφή τουρισμού που μπορεί να στηριχθεί στα τοπικά προϊόντα, τα οποία παράγονται στην περιοχή, στη βάση του γαστρονομικού τουρισμού.

Στο Νομό διασώζονται μερικοί παραδοσιακοί νερόμυλοι, που αλέθουν ακόμη και σήμερα δημητριακά της περιοχής. Περιοχές που μπορούν να αναπτύξουν γαστρονομικό τουρισμό, λόγω και της ύπαρξης νερόμυλων, είναι η Κάτω Παλαιοκαρυά, το Ροπωτό, τα Στουρναραίικα, ο Άγιος Προκόπιος, η Κρανιά και η Μεσοχώρα. Η δε άσκηση ελεύθερης βοοτροφίας σε πολλές περιοχές (Περτουλιώτικα λιβάδια, Λουπάτα, Μαρόσσα, Αυγό, Πυρρά, Δέση, Τριγγία) μπορεί, επίσης, να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη τέτοιας μορφής τουρισμού.

Εξάλλου, στο Νομό παράγονται πολλά και ιδιαίτερης αξίας παραδοσιακά προϊόντα (τυριά, κρασιά, τσίπουρο, είδη λαϊκής τέχνης, ελατόμελο, ρίγανη, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.ά.), γεγονός που ενισχύει την προοπτική ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails