AdSenseBanner

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ



Στον θαυμαστό κόσμο του βυθού -και όχι μόνο- "μυεί" τους επισκέπτες του το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, στο νομό Σερρών, ένα από τα τρία ενυδρεία γλυκού νερού που υπάρχουν στην Ελλάδα (τα άλλα δύο βρίσκονται στη Ρόδο και την Έδεσσα).

Το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, βρίσκεται στις ακτές της λίμνης Κερκίνης και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης, καθώς και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Το Ενυδρείο -ή ενυδρείο-ερπετάριο, όπως είναι, επίσης, γνωστό- ανήκει στο δήμο Βυρώνειας, που είναι κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, καθώς απέχει μόλις 16 χλμ από τη γειτονική χώρα. Βρίσκεται δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας, σ' ένα σημείο που αποτέλεσε έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου, κατά την τελευταία φάση του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Στεγάζεται στις παλιές αποθήκες του ΟΣΕ και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Οικολογικού Κέντρου, που θα περιλαμβάνει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Βοτανικό Κήπο.

Η προσπάθεια ίδρυσής του ξεκίνησε το 1998, με ενέργειες της πρώην Κοινότητας Βυρώνειας και του τότε προέδρου της, Ηλία Τσακιρίδη, του ΟΣΕ, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών και άλλων φορέων, ενώ ολοκληρώθηκε με ενέργειες του διευρυμένου Δήμου Πετριτσίου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Ενυδρείου, Γιάννη Μερτζανίδη, αυτό αποτελείται από δύο αίθουσες, στις οποίες υπάρχουν 22 μεγάλα ενυδρεία (εγκαταστάσεις), που φιλοξενούν την ιχθυοπανίδα της λίμνης Κερκίνης. Από τα 30 είδη που έχουν καταγραφεί στο οικοσύστημά της λίμνης, φιλοξενούνται τα 22 είδη το καλοκαίρι και τα 26-27 είδη το χειμώνα.

Εκτός από τη ζωή της λίμνης, υπάρχουν και κάποια είδη αντιπροσωπευτικά από τα αμφίβια και ερπετά της περιοχής, αλλά και ευρύτερα από την υφήλιο.

Στο ενυδρείο φιλοξενείται η οχιά της Μήλου, που είναι είδος υπό εξαφάνιση, προστατεύεται από κοινοτική συνθήκη και είναι πολύ μεγαλύτερη σε μήκος από τα υπόλοιπα τρία είδη οχιάς στην Ελλάδα. Εκεί, φιλοξενούνται, επίσης, η κερασφόρος οχιά, είδος της περιοχής που συναντάται, ωστόσο, σ' όλη την Ελλάδα, ο λαφιάτης του Ασκληπιού, ο έφυος που είναι είδος παρόμοιο με τον λαφιάτη, αλλά διαφέρει σε κάποια χαρακτηριστικά, το αγιόφιδο, ο σαπίτης, το μωρόφιδο και το λιμνόφιδο. Τα τελευταία είναι είδη που συναντούμε κυρίως δίπλα στη λίμνη και τρέφονται με ψαράκια και βατράχια. Τα υπόλοιπα είδη των φιδιών τρέφονται με ποντίκια και σαύρες, όπως και ο ελληνικός βόας.

Τα είδη που υπάρχουν και δεν είναι της περιοχής είναι ο βόας ο σφυκτήρας, ο οποίος συναντάται κυρίως στον Αμαζόνιο, στη Βραζιλία και το μέγεθός φτάνει τα 4,5 μέτρα. Υπάρχει, επίσης, ένα από τα τρία είδη βάρανου στον κόσμο, από τη Σαχάρα, το γκρι ινγκουάνα, που είναι σαρκοφάγο και φυτοφάγο, σε αντίθεση με το πράσινο ινγκουάνα που είναι μόνο φυτοφάγο, και το μήκος του φτάνει το 1,40 μ.

Στο Ενυδρείο Βυρώνειας λειτουργεί και "αίθουσα πληροφόρησης", όπου με προβολή βίντεο ή σλάιντς, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί αναλυτικά για την ιχθυοπανίδα της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, καθώς και για το οικοσύστημα της λίμνης Κερκίνης που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Την ευθύνη διαχείρισης του Ενυδρείου έχει η Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Πετριτσίου (Δ.Ε.Τ.Α.Π.). Λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Σάββατο, μέχρι τις τρεις μετά το μεσημέρι και την Κυριακή και τις αργίες μέχρι τις έξι το απόγευμα. Η είσοδος είναι 1,5 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και για τα γκρουπ 1 ευρώ.

Κείμενο: της Α. Ταπάσκου

πηγή: http://walking-greece.ana-mpa.gr/articleview2.php?id=10037

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails