AdSenseBanner

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

S.O.S από Ξενοδοχεία και Τουριστικά γραφεία

Η κρίση πλήτει τον τουρισμό...

Kύμα πωλήσεων ξενοδοχειακών μονάδων, συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων και εκτάσεων για τουριστική χρήση σαρώνει τους τελευταίους μήνες τη χώρα.

Σύμφωνα με τελευταία εκτίμηση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ο κατ’ ελάχιστον αριθμός των ξενοδοχείων που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή προς πώληση φθάνει τα 400 έναντι συνολικού τιμήματος 2 δισ. ευρώ. Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του αριθμού των προς πώληση ξενοδοχείων. Ο κ. Ανδρεάδης τονίζει ότι, πέραν των ξενοδοχείων που πωλούνται, δεκάδες είναι αυτά που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Μάλιστα, σημειώνει ότι τα ξενοδοχεία της χώρας απώλεσαν το 2009 το 16% του τζίρου τους, δηλαδή 1 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας καταστροφική μια, ενδεχόμενη, παρόμοια ζημία και το 2010.

Οι μονάδες που πωλούνται είναι μικρομεσαίες και η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εξ αυτών έχουν αναθέσει την πώληση των τουριστικών τους συγκροτημάτων σε μεσιτικά γραφεία. Οπως εκτιμάται από τουριστικούς φορείς, ο αριθμός των προς πώληση μονάδων είναι ακόμη μεγαλύτερος, αλλά οι σχετικές διαδικασίες κινούνται από τους ιδιοκτήτες τους με μυστικότητα, γι’ αυτόν το λόγο δεν υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία. Μάλιστα, στην ξενοδοχειακή αγορά έχουν ακουστεί κατά καιρούς και μεγάλα ονόματα της ελληνικής ξενοδοχίας που επιθυμούν να πωλήσουν τις μονάδες τους. Ωστόσο, παρατηρείται απόκλιση στις τιμές-στόχους των πωλητών και των ποσών που διαθέτουν οι επίδοξοι αγοραστές. Θεωρούν ότι τα ποσά που ζητάνε οι ξενοδόχοι για την πώληση των μονάδων τους στη χώρα μας είναι υψηλά και ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία για την αγορά καλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων σε χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο αριθμός των ξενοδοχείων που είναι προς πώληση ξεπερνάει τα 600 με συνεχόμενους αυξητικούς ρυθμούς. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων έχει περιορίσει κατά πολύ τους μήνες λειτουργίας με παράλληλη μείωση προσωπικού.

Τουριστικοί πράκτορες σε απόγνωση
Εκτός όμως των ξενοδοχείων σε απόγνωση είναι και τα τουριστικά γραφεία, εκ των οποίων το 1 στα 4 περίπου έκλεισε το 2009 με ζημιές και χαρακτηριστική είναι η δήλωση γνωστού τουριστικού πράκτορα : ' Το 2010 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δείχνει να είναι ακόμα χειρότερη χρονιά απότι το 2009 που κλείσαμε οριακά θετικά. Δεν μπορεί να αντέξει η πλειοψηφία των τουριστικών γραφείων τέτοια μεγάλη μείωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονια. Θα κλείσουν πολλά τουριστικά γραφεία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα.'

Σύμφωνα με την έρευνα της STATBANK είναι ζημιογόνο το 22,2% των επιχειρήσεων. Ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων πολλών επιχειρήσεων.

πηγή: kathimerini,statbank

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails