AdSenseBanner

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΙΝΟΙ ΣΚΙΕΡ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ "ΠΑΤΗΣΕΙ" ΤΑ ... 80

Έχουν ονόματα, όπως "Ατσαλάκωτος Τζέντλεμαν", "Στρατηγός", "Τεχνίτης" και "Πολυταξιδεμένος". Πίσω από τα παρωνύμια αυτά δεν κρύβονται τα μέλη κάποιας συμμορίας, αλλά μια ομάδα ερασιτεχνών σκιέρ, που συχνά ξεπερνούν σε ικανότητες ακόμα και πρωταθλητές του αθλήματος.

Η ιδιαιτερότητα της ομάδας αυτής, όμως, δεν είναι ούτε οι ικανότητές της ούτε τα παρατσούκλια που φέρουν τα μέλη της, αλλά ο μέσος όρος των ηλικιών τους: όλοι διανύουν την έβδομη ή την όγδοη δεκαετία της ζωής τους.

Μια παρέα ανδρών, που σφύζουν από ζωντάνια και κέφι, αθλούνται σχεδόν καθημερινά και είναι γνωστοί στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας ως δεινοί σκιέρ, εκπλήσσουν τους συνομιλητές τους μόλις αποκαλύπτουν την ηλικία τους: είναι όλοι από 57 έως 84 ετών!


"Όλα είναι εγκεφαλικά. Εμείς αισθανόμαστε πολύ νέοι", λένε χαρακτηριστικά στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το αποδεικνύουν έμπρακτα, καθώς αθλούνται ακόμα και με αντίξοες καιρικές συνθήκες. "Υπάρχουν φορές που ανεβαίνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο ακόμα και με τη θερμοκρασία να φτάνει τους -20 βαθμούς Κελσίου", συμπληρώνουν.

Οι ίδιοι ονομάζουν την ομάδα τους "Νεολαίοι Βετεράνοι" ή ακόμα και… "G7". Αρχηγός της ομάδας θεωρείται ο Αργύρης Γκίσσας και όχι άδικα, καθώς είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία στην παρέα (84 ετών).

Τον πυρήνα της ομάδας αποτελούν, επίσης, ο Κώστας Κομνηνός, ο Θανάσης Ζάπρος, ο Μπάμπης Χριστοφιλόπουλος, ο Νίκος Καστρόπουλος, ο Κώστας Τσάκης και ο Θεόδωρος Φεσλικίδης. Ο τελευταίος, ο μικρότερος σε ηλικία στην ομάδα, χαρακτηρίζεται, μάλιστα, από τους υπόλοιπους ως ο "Νουρέγιεφ της παρέας", εξαιτίας της δεινότητάς του στο σκι με τα κοντά χιονοπέδιλα (snow blades).

Στην ομάδα των επτά προστίθενται συχνά και άλλοι δεινοί σκιέρ, όπως ο Κύρος Πουπούλης, ο Γιώργος Λογιοτατίδης, ο Γιάννης Πανούδης και ο Δημήτρης Μάναγας.
Όλα τα μέλη της ομάδας ζουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν ως έδρα τους τα τελευταία χρόνια για τις καταβάσεις το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου. "Εκεί βρήκαμε ζεστασιά. Είναι σημαντικό, όμως, και το ότι είναι το μόνο χιονοδρομικό που τα άτομα πάνω από 65 ετών δεν πληρώνουν ημερήσια κάρτα", τονίζουν.

Βέβαια, η ομάδα τους είναι γνωστή στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. "Και αυτό γιατί προσελκύουμε κόσμο ως ζωντανή διαφήμιση για τα οφέλη του σκι", επισημαίνουν.
Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας κάνουν σκι για περισσότερα από 60 χρόνια, ενώ άλλοι μυήθηκαν στη μαγεία του αθλήματος σε μεγάλη ηλικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μπάμπης Χριστοφιλόπουλος που έμαθε σκι στα 52 του χρόνια.
Τι είναι, όμως, αυτό που τους συναρπάζει στο συγκεκριμένο άθλημα; "Αρχικά εντυπωσιάζεσαι όταν ανεβαίνεις στο βουνό και βλέπεις την ομορφιά του τοπίου. Στη συνέχεια αισθάνεσαι μαγεία όταν στέκεσαι ψηλά και σκέφτεσαι τα χιλιόμετρα κατάβασης που έχεις να διανύσεις. Και τέλος κατεβαίνεις την πλαγιά μόνος σου, διαλέγεις τη διαδρομή σου και αισθάνεσαι φοβερή ζωντάνια", περιγράφουν.
"Δεν είναι τυχαίο ότι δεν γνωρίζουμε κανέναν άνθρωπο που να ξεκινήσει το σκι και κάποια στιγμή να το σταματήσει", προσθέτουν.
Πλέον θεωρούν το σκι ως πηγή ζωντάνιας: "Πολλές φορές πήγαμε στο βουνό όντας άρρωστοι και γίναμε αμέσως καλά".
Ωστόσο, το σκι δεν είναι η μόνη αθλητική δραστηριότητά τους. Τον αρκετό ελεύθερο χρόνο τους (οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι), τον γεμίζουν με πολλές δραστηριότητες: η ποδηλασία, το τένις, η πεζοπορία και τα ταξίδια είναι μερικές από αυτές. "Και φυσικά συχνά συναντιόμαστε για να πιούμε τσίπουρα. Πλέον, είμαστε τόσο φίλοι που δεν μπορούμε μακριά ο ένας από τον άλλο", καταλήγουν.

Κείμενο: της Μαρίας Κουζινοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails