“Η κρίση έχει χτυπήσει άσχημα τα ξενοδοχεία και ιδιαίτερα τα πεντάστερα. Του χρόνου θα είναι χειρότερα. Περιμένω ότι θα κλείσουν πολλά ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην Κρήτη πολλά θα είναι τα ξενοδοχεία που θα κατεβάσουν ρολά και μάλιστα 4 και 5 αστέρων”.
Μιλάει ο κ. Μιλτιάδης Καράτζης -της ομώνυμης εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας και ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη-, που είναι ο άνθρωπος που έφερε το all inclusive στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.
"Τα ακριβά ξενοδοχεία, τα πεντάστερα και πάνω είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα", λέει ο κ. Καράτζης και συνεχίζει: “Πολλοί παραδοσιακοί πελάτες εγκατέλειψαν τις ακριβές μονάδες της Ελούντας και άλλων περιοχών της Κρήτης, και έδωσαν τη θέση τους σε πιο μαζικό τουρισμό, ενώ οι πιέσεις των tour operators έχουν ΄ρίξει΄ κατά πολύ τις τιμές”.
Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά πως κερδοφόρες ήταν μόνο δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πέρυσι (μία στην Αθήνα και μία στη Β. Ελλάδα), ενώ οι περισσότερες έγραψαν ζημιές.
«Περιμένω να κλείσουν πολλά ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του χρόνου και εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους. Δεν βλέπω να υπάρχει ανάκαμψη» λέει χαρακτηριστικά.
«Καινούριο ξενοδοχείο δεν αποσβένεται με τίποτα, ούτε με τις επιδοτήσεις», επεσήμανε.
Η Κρήτη φέτος «xτυπήθηκε» άσχημα από την κρίση. Οι αφίξεις είναι σημαντικά μειωμένες ενώ ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στο κομμάτι των εσόδων. Υπολογίζεται ότι το τουριστικό έσοδο υποχωρεί κατά 15% με 20% σε σχέση με πέρυσι, και το άσχημο είναι ότι η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη είναι συγκεντρωμένο το 55% των κλινών της χώρας στις κατηγορίες των 4 και 5 αστέρων (περίπου 160.000 κλίνες).
Δυστυχώς τα αποτελέσματα του 2010 θα είναι καταστροφικά για πολλές μεγάλες μονάδες του νησιού λέει ο κ. Καράτζης. Πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες αλλά και τις εισφορές στο ΙΚΑ.
Την ίδια ώρα έχουν αναγκαστεί να κάνουν εκπτώσεις στις εκπτώσεις για να γεμίσουν τα δωμάτια. Οι τιμές μέσα σε 2 χρόνια έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 20%, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ, την οποία απορρόφησαν όλες οι μονάδες, ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα έσοδα.
πηγή: capital.gr
ας το σκεφτοταν οταν εφερνε το all inclusive στην Ελλαδα,που κατεστρεψε τον τουρισμό οχι μονο της Κρητης που δεχεται το μεγαλυτερο πληγμα αλλα και αλλων τουριστικων περιοχων.Καταφεραν να διωξουν τον ελληνικο τουρισμο και να κραταν-και κυριολεκτικα να προσκυναν-ολους αυτους τους αφραγκους αλλα απαιτητικους τουριστες απο Ολλανδια,Αγγλια και τελευταια απο Ρωσια και τα μεγαλα ευρωπαικα τουριστικα γραφεια που τους πουλαν πακετα σε εξεφτελιστικες τιμες.Ας κρατησουν λοιπον αυτους που καταντησαν πολλες περιοχες της Κρητης αποικιες τους,οπως τη Χερσονησο και τα Μαλλια και να μην κανει οτι κοπτεται για εμας τους εργαζομενους που θα μεινουμε ανεργοι και που παραμενουμε απληρωτοι.
ΑπάντησηΔιαγραφή