AdSenseBanner

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Ο καταδυτικός τουρισμός


Τα «κλειδιά» για την ανάπτυξη πολλών περιοχών της χώρας κρατάει ο βυθός της θάλασσας. Το συμπέρασμα αποτυπώνεται σε επιστημονική έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία δείχνει τον «δρόμο» για την είσοδο στη «βιομηχανία του καταδυτικού τουρισμού» των νησιών της περιοχής, αξιοποιώντας αθέατες ομορφιές κάτω από τη θάλασσα που μπορούν να «μαγνητίσουν» Ελληνες και Ευρωπαίους αυτοδύτες.

Απαραίτητη προϋπόθεση: η άμεση απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ίδρυση καταδυτικών πάρκων, η οποία έχει επιτραπεί με νόμο του 2005, που όμως τείνει να καταστεί ανενεργός.

Εξώκειλε στη γραφειοκρατία ο καταδυτικός τουρισμός
«Ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτήν τη μεγάλη έρευνα επιδιώκοντας να βοηθήσουμε τα νησιά μας να διεκδικήσουν νέα μερίδια στην αγορά του τουρισμού, επεκτεινόμενα στον καταδυτικό τουρισμό.

Τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για όλους.
Κυρίως, όμως, αποτυπώνεται στην έρευνα η σημασία για ολόκληρη τη χώρα να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού, που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες αλλά και συνολικά την εθνική οικονομία», τονίστηκε από τους υπεύθυνους της έρευνας.

Τα οφέλη
Ειδικότερα, τα οφέλη που εντοπίζονται από την ίδρυση καταδυτικών πάρκων αφορούν: προστασία της θαλάσσιας και της ευρύτερης χερσαίας περιοχής μέσω αυστηρής επιτήρησης και εφαρμογής μέτρων, δυνατότητα παρατήρησης και απόλαυσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, πανίδας και χλωρίδας από τον επισκέπτη, συμβολή στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη μέσω προβολής της περιοχής και προσέλκυσης νέων επισκεπτών κ.ά.

Μεγάλες οι ευκαιρίες που ανοίγονται
Η «βιομηχανία» του καταδυτικού τουρισμού υπολογίζεται ότι δημιουργεί, μόνο στην Ευρώπη, ετήσιο τζίρο της τάξης των 2 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 500-600 εκατ. ευρώ αφορούν τουριστικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο η χώρα μας, με ακτογραμμή μήκους 16.575 χλμ. και 3.000 κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά, κρατάει κλειστεί την «πόρτα» της στα περίπου 3 εκατ. Ευρωπαίων αυτοδυτών λόγω ενός γραφειοκρατικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο καθιστά απαγορευτική την ίδρυση καταδυτικών πάρκων.

Η σημασία του καταδυτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών φαίνεται από στοιχεία της έρευνας της Νομαρχίας Πειραιά.

Έσοδα
Σύμφωνα με αυτά: Ο καταδυτικός τουρισμός πρόσφερε πριν από 15 χρόνια ετήσιο εισόδημα 2 εκατ. δολαρίων στο μόλις 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων νησί Σάμπα (Saba) της Καραϊβικής, ενώ την ίδια περίοδο η Μέκκα του καταδυτικού τουρισμού, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος (Great Barrier Reef) στην Αυστραλία, είχε έσοδα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στην περιοχή μας, η Αίγυπτος έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τον καταδυτικό τουρισμό στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει και η Τουρκία, αφού όλες οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι ασχολούνται με την κατάδυση ανήκουν στην τάξη του μέτριου έως και υψηλού εισοδήματος.

Οι ερασιτέχνες αυτοδύτες κάνουν τουλάχιστον ένα ταξίδι τον χρόνο σε κάποιο γνωστό καταδυτικό προορισμό και διαμένουν σε μεγάλα ή μικρότερα ξενοδοχειακά καταλύματα (63%), σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή μπανγκαλόου (27%) και σε φίλους ή συγγενείς (10%).

Εισόδημα
Το 60% των αυτοδυτών που επισκέπτονται την Αυστραλία είναι 15-34 ετών, διαθέτουν ανώτατη μόρφωση και μέσο ετήσιο εισόδημα 60.000-70.000 δολάρια. Το 80% αυτών ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για καταδύσεις, ενώ το 67% είναι άνδρες.

Στις ΗΠΑ η μέση ηλικία των ερασιτεχνών αυτοδυτών είναι τα 45 χρόνια και το 56% χαρακτηρίζεται από υψηλά εισοδήματα.

Πηγή : Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails