AdSenseBanner

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ "ΚΡΥΦΕΣ" ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ


Η αναζήτηση της γαλήνης αποτελεί πρόκληση και επιδίωξη ταυτόχρονα. Το καλοκαίρι, στις όμορφες αμμουδιές των κυκλαδικών νήσων παρατηρείται αθρόα προσέλευση κόσμου. Γεγονός που φαινομενικά καθιστά από μάταιη έως απέλπιδα κάθε προσπάθεια για ηρεμία και χαλάρωση. Φαινομενικά πάντα. Γιατί στην πράξη, αποδεικνύεται το αντίθετο. Γνωρίστε τις πιο «κρυφές» παραλίες των Κυκλάδων και απολαύστε στιγμές πλήρους απομόνωσης και απέραντης ησυχίας…

ΑΜΟΡΓΟΣ – ΓΡΑΜΠΟΥΣΣΑ

Πώς θα πάτε:

Αποβιβάζεστε στα Κατάπολα. Κατευθύνεστε νότια με προορισμό τον όρμο της Καλοταρίτισσας. Τα λεωφορεία κάνουν στάση στην Αγία Παρασκευή. Από εκεί, περπατώντας η απόσταση είναι σχετικά μικρή. Στο μικρό λιμανάκι που θα συναντήσετε, υπάρχουν καραβάκια που σας συνδέουν με το ερημικό νησάκι της Γραμπούσσας.

Το καλοκαίρι, οι καπετάνιοι πραγματοποιούν συχνά δρομολόγια – ανά δίωρο περίπου – έως τις έξι το απόγευμα. Εάν ξεχαστείτε, να είστε προετοιμασμένοι για διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, παρέα με τους άγριους λαγούς, τους μοναδικούς κατοίκους του νησιού…

Τι θα συναντήσετε:

Πέραν της «αυτοσχέδιας» αποβάθρας για την προσάραξη των καϊκιών, ένα ξωκλήσι αποτελεί τη μοναδική ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση. Προμηθευτείτε ομπρέλα και πετσέτες και απολαύστε τα δροσερά, πεντακάθαρα αιγαιοπελαγίτικα νερά με την ησυχία σας…

ΑΝΔΡΟΣ – ΠΙΣΩ ΓΙΑΛΙΑ

Πώς θα πάτε:

Από το Γαύριο, το λιμάνι της Άνδρου, θα κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά προς τη Χώρα, η οποία απέχει 31 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, στο δρόμο προς το γραφικό χωριό Στενιές – περίπου 8 χιλιόμετρα από τη Χώρα – θα βρείτε την οργανωμένη ακτή Γιάλια.

Εκεί, μπορείτε να σταθμεύσετε. Ο δρόμος συνεχίζει ανηφορικά προς τις Στενιές. Ανάμεσα στα δένδρα, υπάρχει μονοπάτι με σκαλοπάτια που οδηγεί στην πίσω μεριά του λόφου. Περίπου πέντε λεπτά περπάτημα αρκούν για να φτάσετε στα Πίσω Γιάλια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε τα Πίσω Γιάλια κολυμπώντας. Κάνετε τη βουτιά σας στα Γιάλια και κινήστε παράλληλα με την ακτή. Περνάτε πίσω από τα βράχια που εκτείνονται στα αριστερά σας και έπειτα από περίπου 15 λεπτά – έχοντας διατηρήσει αργό πλην σταθερό ρυθμό – βγαίνετε στην παραλία.

Τι θα συναντήσετε:

«Κρυστάλλινα» νερά και λιγοστό κόσμο. Με λίγα λόγια, ότι χρειάζεται για να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε. Η απάνεμη παραλία δεν έχει την παραμικρή οργάνωση. Για αυτό, καλείστε να φέρετε μαζί την ομπρέλα σας καθώς ο ήλιος δεν… αστειεύεται.

ΝΑΞΟΣ – ΜΟΥΤΣΟΥΝΑ

Πώς θα πάτε:

Αναχωρώντας από τη Χώρα κατευθύνεστε προς τη γραφική Απείρανθο, γνωστή στους ντόπιους και ως Απεράθου. Ο δρόμος περάνει από μικρά χωριουδάκια και καταλήγει στα παράλια όπου βρίσκεται το λιμανάκι της Μουτσούνας. Απαιτούνται περίπου 40 με 45 λεπτά για να διανυθεί οδικώς η απόσταση Χώρας – Μουτσούνας.

Τι θα συναντήσετε:

Παραδοσιακά εδέσματα και απεριόριστη ησυχία. Στη Μουτσούνα και τις πολλές μικρές αμμουδιές που εκτείνονται γύρω της, ο χρόνος κυλάει αργά. Από πλευράς υποδομών, στο λιμανάκι της Μουτσούνας υπάρχουν καφενεία και ταβέρνες.

ΤΖΙΑ – ΣΠΑΘΙ

Πώς θα πάτε:

Ανατολικά της Κορησσίας – όπως λέγεται το λιμάνι του νησιού, γνωστό και ως Λιβάδι – στην άλλη πλευρά του νησιού, συναντάμε έπειτα από 17 χιλιόμετρα τον όρμο Σπαθί.

Τι θα συναντήσετε:

Η παραλία είναι αβαθής και αμμουδερή. Παρά τους διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης του νησιού, το Σπαθί παραμένει σχετικά απόμερο και ήσυχο. Το μοναδικό ταβερνάκι που υπάρχει εξυπηρετεί τους λάτρεις της απομόνωσης…

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails