AdSenseBanner

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αρχίζει 1 Σεπτεμβρίου στην Αγιά Λάρισας η «Γιορτή του Μήλου»


Αρχίζουν 1/09/2010 και θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Αγιάς Λάρισας και οι οποίες γίνονται ώστε να προβληθεί, τόσο η περιοχή, όσο και ένα από τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται εκεί και το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους της: το μήλο. Ταυτόχρονα, μάλιστα, με τις γιορτές του μήλου διεξάγεται και το αγιώτικο πανηγύρι, που γίνεται προς τιμήν των αγίου Αντωνίου.

Αμφότερες οι εκδηλώσεις γιορτάζονται, τα τελευταία 15 χρόνια, ταυτόχρονα, από την 1η έως την 7η Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αγιάς, κ. Σοφία Μπαλταγιάννη, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, θα γίνουν και ημερίδες ενημέρωσης των αγροτών για τις νέες μεθόδους καλλιέργειας και εμπορίας του μήλου. Άλλωστε, η μηλοκαλλιέργεια στην Αγιά θεωρείται από τις δυναμικότερες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η «Γιορτή του Μήλου» έχει άμεση σχέση με την αγροτική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής και για το λόγο αυτό οι εκδηλώσεις γίνονται κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του. Ταυτόχρονα με το προϊόν, μάλιστα, προβάλλεται και η ίδια η Αγιά, η οποία διαθέτει πλούτο μνημείων, όπως για παράδειγμα μεγάλο αριθμό εκκλησιών, με πλούσιο διάκοσμο και ανεκτίμητο θησαυρό σε φορητές εικόνες.

«Με τη Γιορτή του Μήλου», πρόσθεσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου, «διατηρείται και αναδεικνύεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις. Επίσης, ενισχύεται η τοπική αγορά, λόγω του ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, γενικότερα στην περιοχή της Αγιάς».

Επίσης, ο δήμος Αγιάς, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προμηθεύεται προϊόντα που έχουν σχέση με το μήλο, τα οποία προσφέρει στη συνέχεια στους ντόπιους και τους επισκέπτες, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στους ειδικά διαμορφωμένους εκθεσιακούς χώρους. Εξάλλου, οργανώνεται και κατάβαση του πέτρινου μονοπατιού, από το Μεγαλόβρυσο στην Αγιά, στην οποία συμμετέχουν σύλλογοι και από τη Λάρισα.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails