AdSenseBanner

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Χρεοκοπημένο το μοντέλο του θερινού προορισμού


ΟΡΙΑΚΟ για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού και οδυνηρό για την εθνική οικονομία αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι τουριστικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα είναι φέτος μειωμένες κατά ένα δισ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.

Αν συνυπολογιστούν τα έσοδα 1,26 δισ. ευρώ που χάθηκαν πέρυσι, οι απώλειες της θεωρούμενης ως «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ την τελευταία διετία (σχεδόν όσο 1% του ΑΕΠ).
Φρούδες ελπίδες

Το «καμπανάκι» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήχησε εκκωφαντικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατέγραψαν μείωση 15,7% τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού (Ιούνιο), με τη μείωση εσόδων στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς να τρέχει με 11,9%. Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ευελπιστεί ότι η μείωση εσόδων θα περιοριστεί τελικά σε μονοψήφιο ποσοστό (7%-9%), καθώς εκτιμά ότι βελτιώθηκε η εικόνα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και εκφράζεται η ελπίδα ότι θα κλείσει κι άλλο η ψαλίδα τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, οι εισπράξεις της χώρας από τον τουρισμό αναμένεται να πέσουν μετά από χρόνια κάτω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 10 δισ. ευρώ. Οσα δηλαδή ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2002.

Τα στοιχεία αυτά μεταφράζονται σε απώλειες εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων από 15% έως και 50%, ανάλογα με την επιχείρηση. Υπολογίζεται ότι κάθε μία από τις εταιρείες του κλάδου έχει χάσει την τελευταία διετία κατά μέσον όρο το 30% του τζίρου της. Χιλιάδες επιχειρήσεις επιβιώνουν οριακά, καθώς υπολογίζεται ότι το 60% των ξενοδοχειακών μονάδων βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και τα περισσότερα από αυτά, αν αντιμετωπίσουν και τρίτη κακή χρονιά, θα απειληθούν με λουκέτο, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.

πηγή: athensgr.blogspot

1 σχόλιο:

  1. For those interested - you can read Buhalis, D., 1999, Limits of tourism development in peripheral destinations: problems and challenges, Tourism Management, Vol.20(2), pp.183-185. on http://bournemouth.academia.edu/DimitriosBuhalis/Papers/73372/Limits-of-tourism-development-in-peripheral-destinations--problems-and-challenges-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails