Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, εκφράζει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου σημειώνοντας ότι "τα πράγματα είναι πολύ καλά σε σχέση πάντα με τον ορυμαγδό των γεγονότων, που επηρεάζουν και τον τουρισμό".
Ως ενδεικτικά αναφέρει ο υφυπουργός τα στοιχεία των αφίξεων, κατά τον Ιούλιο, στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα οποία η πορεία του ελληνικού προϊόντος είναι ικανοποιητική. Ειδικότερα, οι αφίξεις στη Ρόδο, το συγκεκριμένο μήνα του τρέχοντος καλοκαιριού, κατέγραψαν άνοδο 11,4%, στην Κω 11,2% και στην Κέρκυρα 5%. Με ελαφρώς αρνητικά πρόσημα εμφανίζονται οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου (μείωση κατά 1,6%) και Χανίων (μείωση κατά 2,3%). Τον ίδιο μήνα, ωστόσο, η επιβατική κίνηση στην Κρήτη, μέσω της θαλάσσιας οδού, παρουσίασε άνοδο 25%. Όσο για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι αφίξεις σημείωσαν πτώση κατά 5,2% και 4,2% αντίστοιχα.
Σε ερώτηση για την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων, ο κ. Νικητιάδης μιλά για απώλειες 7% - 9%, συμπλέοντας με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για μικρή πτώση στις αφίξεις σε σχέση με πέρσι και εκτιμούν πως τα έσοδα, φέτος, αναμένεται να καταγράψουν υποχώρηση έως και 10%, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που κρατάει κλειστά τα πορτοφόλια των ταξιδιωτών.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Μάριος Τριβυζάς, τονίζει ότι οι αφίξεις τουριστών κινούνται αυτή την περίοδο σε πτώση 3%, με τα νούμερά τους να ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Ως παραδείγματα αναφέρει την Κω και την Κεφαλονιά, όπου οι αφίξεις καταγράφουν άνοδο 8%.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Γιάννης Ρέτσος, διατυπώνει μια πρώτη εκτίμηση για την πτώση της τουριστικής κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας, αλλά αισιοδοξεί. Δηλώνει πως ο ελληνικός τουρισμός "καλά κρατεί", παρά τους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το πρώτο εξάμηνο του 2010, η επιβατική κίνηση κατέγραψε ανεπαίσθητη αύξηση 0,1% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Οι επιβάτες, που διακινήθηκαν από το ΔΑΑ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, ανήλθαν σε 7,2 εκατομμύρια, ήταν δηλαδή αντίστοιχοι με το ίδιο διάστημα του 2009, παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι πτήσεις μειώθηκαν κατά 3,5%.
Στον κλάδο της τουριστικής ακτοπλοΐας, τον περασμένο μήνα, η επιβατική κίνηση κατέγραψε πτώση 20% και 15 % το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2010, ποσοστά στα οποία αντανακλάται η παγκόσμια οικονομική κρίση.
"Για τη χειρότερη χρονιά του κλάδου" του, κάνει λόγο ο Αντώνης Στελιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού. Εξηγεί πως "οι κρατήσεις των επαγγελματικών σκαφών, με πλήρωμα, σημειώνουν πτώση, που ξεπερνά το 80% σε σχέση με το 2009" και σημειώνει πως αρκετά σκάφη μένουν παροπλισμένα, καθώς η ζήτηση δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά.
Κρήτη: Κάθε πέρυσι και καλύτερα…
Με έσοδα που καταγράφουν απώλειες περί το 10%, σε σχέση με πέρσι, η μεγαλόνησος προσπαθεί να ανατρέψει τα δεδομένα έχοντας μόνιμα στη φαρέτρα της την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία και ρίχνοντας στο… τραπέζι ελκυστικές προσφορές. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "θα είναι ευτύχημα εάν επιτευχθούν τα περσινά νούμερα των αφίξεων".
Μύκονος: Αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου
Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, σύμφωνα με τον Ανδρέα Φιορεντίνο, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου. Όπως τονίζει, "οι κρατήσεις Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου από επισκέπτες του εξωτερικού, μόνον αισιοδοξία γεννούν στους ξενοδόχους του νησιού, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα, παρά την πτώση του 10%, που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο, εντέλει όχι μόνο θα καλύψουν τα χαμένα του προηγούμενου μήνα, αλλά θα καταγράψουν και αύξηση 10% σε σύνολο έτους. Στον αντίποδα, οι κρατήσεις των Ελλήνων παρουσιάζουν μείωση 15%.
Κεφαλονιά: Ανοδική πορεία των αφίξεων
Θετικό θα είναι το πρόσημο με το οποίο θα κλείσουν οι αφίξεις στο νησί του Ιονίου, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος. Η Κεφαλονιά, αυτή την περίοδο, κατακλύζεται από τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη, με τους Ιταλούς να δίνουν δυναμικό "παρών". Ο κ. Γαλιατσάτος εξηγεί ότι οι εκπτώσεις στις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες, είχαν αποτέλεσμα.
Κέρκυρα: Λιγότεροι οι πολλοί, περισσότεροι οι … λίγοι
Οι αυξήσεις αφίξεων στο νησί κινούνται κάθε χρόνο σε διψήφιο ποσοστό (μέσος όρος 13%), σύμφωνα με την τοπική Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων. Για φέτος, ωστόσο, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νησιού, Δημήτρης Χαρίτος, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στον μαζικό τουρισμό αναμένεται μικρή μείωση (έως 5%) σε σύνολο τουριστικής περιόδου. Είναι, όμως, εντυπωσιακή η έλευση σκαφών πολυτελείας στις μαρίνες του νησιού, γεγονός που θα συμβάλει και στην αύξηση του τουριστικού εισοδήματος. Ο κ. Χαρίτος υπογραμμίζει πως, για την ώρα, η οικονομική κρίση αντανακλάται κατά βάση στις μικροεπιχειρήσεις περί τον τουρισμό.
Ζάκυνθος: Απώλειες σε ξένους και έλληνες τουρίστες
Απώλειες μετράει το τουριστικό προϊόν στο νησί του Ιονίου τη φετινή τουριστική περίοδο, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος των Ξενοδόχων της Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη. Αν και τα στοιχεία από το αεροδρόμιο του νησιού φανερώνουν έως στιγμής πτώση 1,7% σε σχέση με πέρσι, η κ. Τετράδη κάνει λόγο για απώλειες 15%. Όπως, δε, σημειώνει, η προσέλευση εγχώριων ταξιδιωτών έχει πέσει στο ήμισυ της προηγούμενης σεζόν, πτώση την οποία αποδίδει στην οικονομική κρίση. Η κ. Τετράδη ζητεί κεντρική στρατηγική στον άξονα της διαφήμισης, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε τοπικό.
Σαντορίνη: Σε υψηλά ποσοστά οι πληρότητες στα καταλύματα
Σε εντυπωσιακά ανοδικά επίπεδα κινούνται οι πληρότητες στα καταλύματα του νησιού της Σαντορίνης, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών των Φηρών, Γιάννης Φουστέρης. "Αν δεν ήταν η απεργία των βυτιοφορέων να φρενάρει τις αφίξεις, δεν θα είχαμε καταλύματα να φιλοξενήσουμε τον κόσμο", δηλώνει χαρακτηριστικά. Αναφέρει, δε, πως η επισκεψιμότητα ιταλών τουριστών είναι φέτος εντυπωσιακή, γεγονός, που αποδίδει στη δυναμική παρουσία του νησιού στη διεθνή τουριστική έκθεση του Μιλάνου.
Ρόδος: Ανοδικά κινείται ο τουρισμός στο νησί των Ιπποτών
Αύξηση 11,45% σημείωσαν οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο νησί της Ρόδου τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από το αεροδρόμιο "Διαγόρας".
Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούλιο έφτασαν με πτήσεις "τσάρτερ" στη Ρόδο συνολικά 308.536 τουρίστες, ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι 276.840. Σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 11,45%. Αντίθετα, μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση εγχώριων επισκεπτών, με την πτώση να φτάνει το 16,93% σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα έφτασαν στη Ρόδο συνολικά 43.220 άτομα και τον ίδιο μήνα, πέρσι, 52.026 άτομα. Στον θαλάσσιο τουρισμό, καταγράφεται μείωση του αριθμού αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων, αφού, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, θα καταπλεύσουν 85, ενώ το 2009 ο αριθμός τους ήταν 99.
Χαλκιδική: Απώλειες παρά τις εκπτώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων
Απώλειες εκτιμάται ότι θα μετρήσουν στα έσοδα και τις αφίξεις ταξιδιωτών οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής. Όπως τονίζεται από τους παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, η πτώση στην τουριστική κίνηση υπολογίζεται σε διψήφιο νούμερο, τη στιγμή μάλιστα, που τα μέλη της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων προχώρησαν σε εκπτώσεις στα ξενοδοχεία τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για διαμονή σε δίκλινο ξενοδοχείου τριών αστέρων, με ημιδιατροφή, η μέση τιμή είναι 60 ευρώ η βραδιά. Σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, 80 ευρώ και σε πέντε αστέρων 120 ευρώ.
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου