AdSenseBanner

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ο τουρισμός βυθίζει πιο βαθιά σε ύφεση την οικονομία


Ρυθμιστής της κρίσης που θα γνωρίσει η ελληνική οικονομία, της ανεργίας αλλά και της ανάγκης για λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων, αναδεικνύεται ο τουρισμός.

Η πτώση κατά 16% των εσόδων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες τον Ιούνιο και κατά 11,9% το πρώτο εξάμηνο που έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θορύβησαν έντονα την αγορά, αλλά και την κυβέρνηση.

Πλέον στελέχη που γνωρίζουν καλά τον τουρισμό φοβούνται για επανάληψη του 2009: δηλαδή για μείωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων κατά 30% μέσα σε μία διετία, σενάριο που αν επαναληφθεί , θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις του κλάδου σε αδιέξοδο, αφού οι κάνουλες της ρευστότητας παραμένουν κλειστές...

Από τα επίσημα χείλη του αρμόδιου υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικιτιάδη εκφράστηκε αισιοδοξία ότι ο τουρισμός αντέχει. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του κλάδου κάνουν λόγο για διψήφια μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων τον Ιούνιο στο σύνολο της χώρας.

Όπως επισημαίνουν, μπορεί οι αφίξεις ξένων τουριστών να μην έχουν μειωθεί παρά οριακά, και κάποιες περιοχές της χώρας (π.χ. Ρόδος) να γνωρίζουν τουριστική άνοδο, αλλά ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων περιορίζεται από πολλές πλευρές.

Ο εγχώριος τουρισμός έχει περιοριστεί καθώς οι πολίτες πλήγηκαν ή φοβήθηκαν από τα εισπρακτικά μέτρα, οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν, οι τιμές των ξενοδοχείων και του κλάδου εστίασης «έπεσαν» βοηθώντας τον ανταγωνισμό (αλλά όχι τα έσοδα), τα ξενοδοχεία all inclusive περιόρισαν τον τζίρο στις «γύρω» επιχειρήσεις, ενώ οι τουρίστες μείωσαν τις δαπάνες τους.

Στελέχη της αγοράς ελπίζουν για «φως» ειδικά από την κίνηση του Αυγούστου, καθώς φέτος πολλοί προτίμησαν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ευελπιστώντας σε προσφορές. Η πτώση στον τζίρο στο σύνολο της σαιζόν θεωρείται δεδομένη, αλλά ευχή είναι να περιοριστούν οι απώλειες.

Την ίδια «ευχή» διατυπώνουν και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Οι εισπράξεις φόρων του επταμήνου εμφάνισαν υστέρηση 2,6 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου του προϋπολογισμού, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας που αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ.

Ο λόγος για ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης και ταξιδιωτικές εταιρείες, ενώ αν προστεθεί και το κύκλωμα προμηθευτών, και υπηρεσιών που «ζει» γύρω από τον τουρισμό και επίσης δέχεται πιέσεις, η κρίση επηρεάζει πάνω από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ και περί το 1 εκατ. εργαζόμενους.

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι αν τα φορολογικά έσοδα δεν ανακάμψουν τον Αύγουστο, τότε μέσα στον επόμενο μήνα, θα πρέπει να γίνουν πράξη όσα σεναριακά κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά περί νέων μέτρων μείωσης του ελλείμματος (κυρίως περικοπής δαπανών αλλά και νέων φόρων). Κάνουν λόγο και για ένα κύμα ανέργων, αλλά και «λουκέτων» επιχειρήσεων γεγονός που θα απαξιώσει πολλές επενδύσεις που έγιναν τα χρόνια των μεγάλων προσδοκιών του 2004.

Το πλέον οψύμωρο είναι ότι το βασικό μέτρο που έχει ζητήσει η Τρόικα (και γι΄ αυτό έχει δεσμευθεί η Ελλάδα) είναι η μετάταξη από συντελεστή 11% στο 23% μεταξύ άλλων και των τουριστικών υπηρεσιών. Με άλλα λόγια το 2011 οι επιχειρηματίες του κλάδου μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι, μετά από δύο συνεχόμενες κακές σαιζόν με διπλάσιο ΦΠΑ, κάτι που θα τις καθιστά πολύ λιγότερο ανταγωνιστικές από αυτές των αντιπάλων τους κρατών όπου οι συντελεστές είναι μονοψήφιοι.

πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails