AdSenseBanner

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΛΑΡΙΣΑ: ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΟΜΟΛΙΟΥ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»


Ένα μουσείο, αφιερωμένο στον αγωνιστή των αγροτών, Μαρίνο Αντύπα, συναντά ο επισκέπτης του Δήμου Ευρυμενών, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από την Κοιλάδα των Τεμπών, στους πρόποδες του Κισσάβου, στο νομό Λάρισας.

Το Λαογραφικό - Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου "Μαρίνος Αντύπας" χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΠΕΠ Θεσσαλίας 2000 - 2006 (έτος ολοκλήρωσης της κατασκευής του). Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2007, με δωρεάν είσοδο.

Σκοπός του μουσείου ήταν η ανεύρεση και διατήρηση λαογραφικού υλικού, μα πάνω απ΄όλα η μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε νεότερες γενιές του τόπου.

Το μουσείο στεγάζεται στο τέως κοινοτικό κατάστημα Ομολίου, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Οι συλλογές του Εκθετηρίου περιλαμβάνουν αξιόλογα έργα από όλους τους κλάδους της νεοελληνικής χειροτεχνίας: Αγροτικά εργαλεία προμηχανικού αγροτικού βίου, εργαλεία από διάφορα επαγγέλματα (ψαράδων, τσαγκάρηδων, γεωργών, κτηνοτρόφων , υφαντουργών κλπ), χρηστικά είδη οικοσκευής (σουφρά, κατσαρόλες, πινακωτή), ενδυματολογικά σύνολα και εξαρτήματα φορεσιάς από παραδοσιακούς γάμους της περιοχής, όπως και αντικείμενα ξυλογλυπτικής, κεντήματα και υφαντά, επιστολικά δελτάρια και χαρακτικά.

Στον ίδιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να βρει νομίσματα, παλαιά έπιπλα (σαλόνι, κούνια μωρού/μπισίκι κτλ), φωτογραφικό υλικό από γάμους και διαφορά επαγγέλματα που ασκούνται στην περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το στρατιωτικό ημερολόγιο ενός κατοίκου της περιοχής, που περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες τον πόλεμο της Μικράς Ασίας.

Εκτός από το Λαογραφικό Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου "Μαρίνος Αντύπας", στολίδι της περιοχής αποτελεί το Δέλτα του Πηνειού, το οποίο, σε συνδυασμό με την κοιλάδα των Τεμπών, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Στο δήμο Ευρυμενών περιλαμβάνεται τμήμα του Κίσαβου, το οποίο αποτελεί μέρος του δασικού συμπλέγματος της Όσσας, με οικολογικό ενδιαφέρον, λόγω των σπάνιων φυτών, πουλιών και ερπετών. Επίσης, ο επισκέπτης συναντά και το αισθητικό άλσος της κοιλάδας των Τεμπών. Έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή, όπως εξάλλου και το δασικό σύμπλεγμα Όσσας και σχηματίζεται στο σημείο όπου ο Πηνειός ποταμός διέρχεται ανάμεσα από τα ορεινά συμπλέγματα του Ολύμπου και της Όσσας και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο, σχηματίζοντας τον υδροβιότοπο του Δέλτα του Πηνειού.

Έτσι, τα φυσικά χαρακτηριστικά του δήμου ευνοούν την ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική αναζωογόνηση και την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και συνδέεται άρρηκτα τόσο με την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού κάλλους και με την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και με την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ).

Πάντως, ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να θαυμάσει στο πέρασμά του από το δήμο Ευρυμενών το Μικρό θέατρο Τεμπών, που βρίσκεται στην είσοδο του Δήμου, έξω από το Ομόλιο. Έχει δημιουργηθεί σ' ένα παλιό αμμορυχείο, με τη συνεργασία του Δασικού συνεταιρισμού του Ομολίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας.

Ενδιαφέρον προκαλεί στον επισκέπτη και η Ιερά Μόνη Αγίου Δημητρίου στο ΔΔ Στομίου, το βυζαντινό γεφύρι της "Παπαρίζαινας" και η ιαματική πηγή στο Κόκκινο Νερό, με τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Για τους λάτρεις του ορεινού τουρισμού, στο "Αριόπρινο" υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, σ' ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, ενώ όσοι προτιμούν τον ήλιο και το κολύμπι, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν κάποια από τις παραλίες του δήμου.

Κείμενο: του Αποστόλη Ζώη

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails