Με πληθώρα λιθόκτιστων σπιτιών, η κατασκευή των οποίων ανάγεται στο 18ο και το 19ο αιώνα, ο επισκέπτης νιώθει να ταξιδεύει στο χρόνο και την ιστορία της περιοχής, μέσα σε απέραντες δασικές εκτάσεις μαύρης πεύκης, κουμαριών, καρυδιάς και κερασιών. Το δασικό μέρος ανήκει στα ανατολικά πρανή του Ολύμπου, με δασικούς δρόμους και ορειβατικά μονοπάτια, πανοραμική θέα προς τον Θερμαϊκό Κόλπο και τις ακτές της Χαλκιδικής.
Ζωντάνια στους λιγοστούς κατοίκους του πανέμορφου αυτού χωριού έδωσε, το 1995, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και η λειτουργία της πρώτης ταβέρνας, στην πλατεία του χωριού, απέναντι από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σημείο αναφοράς των επισκεπτών.
Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί, ανακαλύπτοντας την εξαίσια χλωρίδα και πανίδα του Κάτω Ολύμπου. Μάλιστα, ούτε ο καύσωνας είναι ικανός να σταματήσει την περιήγηση, αφού στο καταπράσινο περιβάλλον του χωριού και των περιχώρων, το θερμόμετρο δεν ανεβαίνει πάνω από τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.
Περπατώντας 2-3 χλμ μέσα στο δάσος, ο περιπατητής βρίσκεται μπροστά σε δύο εκπληκτικά εκκλησάκια: των Αγίων Αποστόλων και της Ζωοδόχου Πηγής. Νοτιότερα του οικισμού, ο υδροβιότοπος των Νέων Πόρων υπόσχεται μοναδικές στιγμές ξεκούρασης.
Το χωριό έχει ένα ιδιαίτερο, γραφικό χρώμα. Αρκετά είναι τα εγκαταλειμμένα σπίτια, αδιάψευστοι μάρτυρες ότι εκεί, κάποτε υπήρχε ζωή. Αν και είναι πολύ δύσκολο να συναντήσεις μόνιμους κατοίκους στους δρόμους του χωριού, αφού αυτοί δεν ξεπερνούν τους τέσσερις, θαυμάζεις κάθε γωνιά των λιθόστρωτων μονοπατιών. Όλα καταλήγουν στην κεντρική πλατεία, με την ταβέρνα κάτω από τη σκιά που εξασφαλίζει το τεράστιο πλατάνι.
Οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (τεύτλα, καλαμπόκι, σιτηρά, βαμβάκια) και την κτηνοτροφία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που καθημερινά ανηφορίζουν από τους Νέους Πόρους για να εργαστούν στους παραδοσιακούς ξενώνες, που κάθε χρόνο φιλοξενούν επισκέπτες, λάτρεις της φύσης, του καλού φαγητού, της δροσιάς μεσούντος του καλοκαιριού, της απλότητας...
Στους Παλαιούς Πόρους υπάρχουν διάφοροι ναοί, όπως αυτοί της Ζωοδόχου Πηγής, του Προφήτη Ηλία, των Αγίων Αναργύρων, της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Τριάδας, όπου είναι και το κοιμητήριο του χωριού και των Αγίων Αποστόλων.
Για όσους αποφασίσουν να περιηγηθούν στο καταπράσινο δάσος, υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν. Η πιο γνωστή, όμως, είναι αυτή προς τον Παλιό Παντελεήμονα. Ξεκινώντας από την πλατεία με κατεύθυνση προς την Καλλιπεύκη, βγαίνεις στο δασικό δρόμο, ο οποίος είναι βατός ακόμη και από συμβατικό αυτοκίνητο. Μπορείς, ωστόσο, να ακολουθήσεις και το μονοπάτι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο συγκεκριμένο δρόμο και το οποίο περνά ανάμεσα από ρυάκια. Με δεξιά κατεύθυνση σε όλα τα σταυροδρόμια, φτάνεις στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που ενώνει τον Π. Παντελεήμονα με την Π. Σκοτίνα. Στρίβοντας και πάλι δεξιά, καταλήγεις στον Π. Παντελεήμονα.
Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, τις ακτίνες του ήλιου "κρύβουν" πυκνά πεύκα, πλατάνια κι έλατα, ενώ σε δύο μεγάλα ξέφωτα, υπάρχει πλήθος καστανόδεντρων. Η διαδρομή από τους Π. Πόρους μέχρι και τον Π. Παντελεήμονα είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα και η διάρκειά της περίπου 45 λεπτά.
Χιλιομετρικά, οι Π. Πόροι απέχουν 406 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 106 από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 56 από τη Λάρισα. Από τους Π. Πόρους, ο Όλυμπος απέχει 24 χιλιόμετρα, τον Δίον 31 και ο Π. Παντελεήμων 7 χιλιόμετρα.
Αν και δεν συγκαταλέγεται στους γνωστούς προορισμούς, το χωριό επιλέχθηκε για το πρώτο κύπελλο ορεινής ποδηλασίας "Outsports", στο οποίο συμμετείχαν 150 αθλητές, με νικητή τον Έλληνα πρωταθλητή Περικλή Ηλία.
Το μέρος έγινε ευρύτερα γνωστό μαζί με τους παραδοσιακούς οικισμούς του Π. Παντελεήμονα και της Π. Σκοτίνας από τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας "Μεγαλέξανδρος". Το πυκνό δάσος αποτελεί, επίσης, πόλο έλξης κυνηγών τον χειμώνα, καθώς σ' αυτό μπορούν να κυνηγήσουν λαγούς, αγριογούρουνα, πέρδικες, μπεκάτσες και τσίχλες.
Όσοι επιλέξουν να μείνουν στο χωριό, το καλοκαίρι, σε απόσταση μόλις 6 χλμ, βρίσκονται οι παραλίες Ν. Πόρων και Πλαταμώνα. Στον τελευταίο, όπως και στον Παντελεήμονα, υπάρχει κάμπινγκ, ενώ σε όλη την περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες, δεκάδες φυσικές πηγές με παγωμένο, γάργαρο νερό.
Κείμενο: του Κυριάκου Παρασίδη
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου