AdSenseBanner

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

Το "φάντασμα" της κρίσης απειλεί τον ελληνικό τουρισμό


Των Alkman Granitsas και Costas Paris

ΑΘΗΝΑ (Dow Jones)—Η οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον πολύ σημαντικό για τη χώρα κλάδο του τουρισμού, αναγκάζοντας επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές, να καθυστερήσουν να ανοίξουν και να περιορίσουν τις προσλήψεις σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν μερίδιο αγοράς από ανταγωνιστικούς θερινούς προορισμούς όπως η Τουρκία.

Από την αρχή του έτους, τα έσοδα από τον τουρισμό σημειώνουν μείωση 9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009, που ήταν επίσης μία πολύ «φτωχή» σαιζόν. Τα καλά νέα: οι αφίξεις επισκεπτών δείχνουν να ανακάμπτουν σταδιακά καθώς το φθηνότερο ευρώ – και οι σοβαρές μειώσεις των τιμών – ελκύουν τους τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν την «χτυπημένη» από την κρίση χώρα της Μεσογείου.

«Αν λάβουμε υπόψη την πτώση της τάξης του 12% που σημειώσαμε πέρσι, τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού αυτά τα δύο χρόνια έχουν καταγράψει μείωση 20%. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο», σχολιάζει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων. «Από την άλλη πλευρά, εκτιμούμε ότι θα έχουμε τον ίδιο αριθμό αφίξεων αυτό το χρόνο και ίσως δούμε μία μικρή αύξηση».

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή σκηνικού από πριν από λίγους μήνες, όταν η εκτενής χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας έδειχνε ότι θα απομάκρυνε τους πιθανούς επισκέπτες. Το Μάιο, οι ξενοδόχοι της Αθήνας κατέγραψαν 30.000 ακυρώσεις μετά από σειρά απεργιών και μίας διαδήλωσης που είχε ως αποτέλεσμα τρεις τραπεζικοί υπάλληλοι να χάσουν τη ζωή τους. Εκείνη την περίοδο, αξιωματούχοι του κλάδου προέβλεπαν πτώση τουλάχιστον 10% στις αφίξεις και 15% στα έσοδα.

Από τότε, οι αφίξεις τουριστών αυξάνονται μήνα με το μήνα, και για το πρώτο εξάμηνο του έτους βρίσκονται μόλις 3% χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου έτους. Προκαταρκτικά στοιχεία για τον Ιούλιο δείχνουν ότι οι αφίξεις σε δημοφιλή τουριστικούς προορισμούς όπως τα νησιά της Κέρκυρας και της Ρόδου σημειώνουν αύξηση 6% και 10/5 αντίστοιχα, σε σχέση με πέρσι, ενώ άλλοι δημοφιλής προορισμοί όπως η Αθήνα και η Κρήτη φιλοξενούν οριακά περισσότερους επισκέπτες από πέρσι.

Με τα αρχαία μνημεία της και το ηλιόλουστο Μεσογειακό της κλίμα, η Ελλάδα είναι ένας από τους 20 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, προσελκύοντας 14,9 εκατ. τουρίστες τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο κλάδος αποτελεί περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας και σχεδόν μία στις πέντε θέσεις εργασίας.

Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ζωτικής σημασίας για την αδύναμη ελληνική οικονομία, που ήδη εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, σηματοδοτώντας το δεύτερο διαδοχικό χρόνο ύφεσης.

Το αποδυναμωμένο ευρώ έχει βοηθήσει. Τους τελευταίους έξι μήνες το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 10% γύρω στα 1,31 δολάρια, γεγονός που δελεάζει περισσότερους επισκέπτες από χώρες εκτός Ευρωζώνης.

«Αναμένουμε συνολικά ένα εκατομμύριο επισκέπτες φέτος, στα ίδια επίπεδα με πέρσι», σημείωσε ο Αθανάσιος Κουσαθανάς, δήμαρχος της Μυκόνου, ενός από τους κυρίαρχους καλοκαιρινούς προορισμούς. «Δεχόμαστε σαφέστατα περισσότερους τουρίστες από τις ΗΠΑ. Η οικονομία τους ανακάμπτει και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ καθιστά του καλοκαιρινούς προορισμούς της Ευρώπης πιο ελκυστικούς».

Όμως ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων δεν λέει όλη την αλήθεια. Από το νησί της Κρήτης στο Νότο, έως τις ακτές του Βόρειου Αιγαίου, οι τιμές των ξενοδοχείων είναι μειωμένες σε ποσοστό από 20% έως 30%. Οι τιμές και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό, από τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων έως τα αναμνηστικά, είναι επίσης χαμηλότερες.

«Βλέπουμε κάποιες ακυρώσεις αυτό το χρόνο από Γερμανούς και Ιταλούς επισκέπτες εξαιτίας της κρίσης, ωστόσο καλύπτονται από επισκέπτες που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη», επισήμανε ο Στάθης Αγαπητός, ιδιοκτήτης του Agapitos Villas and Guesthouses στο Πήλιο της Κεντρικής Ελλάδας. «Δεν υπάρχουν άδεια δωμάτια αυτή τη στιγμή, όμως έπρεπε να μειώσουμε τις τιμές στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από πέντε χρόνια».

Το αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Τα μειωμένα τουριστικά έσοδα θα μεταφραστούν σε περιορισμό των δαπανών των επιχειρήσεων και μειωμένα φορολογικά έσοδα για την κυβέρνηση. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κλάδος, ειδικότερα ο τομέας των ξενοδοχείων, ενδέχεται σύντομα να βρεθεί σε κύκλο συγχωνεύσεων καθώς ορισμένοι αναγκάζονται σε έξοδο.

Η ελληνική ομοσπονδία υπαλλήλων, η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, εκτιμά ότι η κρίση έχει επίσης οδηγήσει σε λιγότερες θέσεις για τους εποχιακούς υπαλλήλους. Εξαιτίας των ανησυχιών για ένα δύσκολο καλοκαίρι, πολλοί ξενοδόχοι επιλέγουν να ανοίξουν τις πόρτες τους αργότερα μέσα στη σαιζόν σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δαπάνες.

Στο μεταξύ, για τους Έλληνες – οι ντόπιοι αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο της καλοκαιρινής τουριστικής αγοράς της Ελλάδας – η κρίση έχει σε σημαντικό βαθμό περιορίσει τα σχέδια διακοπών. Μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας και μια σειρά κυβερνητικών μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο του κοινού πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πολλοί Έλληνες έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τα έξοδα.

Αυτό γίνεται αντιληπτό στην παραλία Ελιά της Μυκόνου, όπου τρεις Έλληνες κάθονταν και έπιναν μπίρες κάτω από ομπρέλες ένα ηλιόλουστο απόγευμα.

«Ερχόμαστε στη Μύκονο πολλά χρόνια», τόνισε ο Αντώνης Αρναούτης, που εργάζεται σε ιδιωτική τράπεζα στην Αθήνα. «Έχουμε έρθει για δύο εβδομάδες ωστόσο αυτό το χρόνο θα μείνουμε μόνο έξι ημέρες. Αυτό μπορούμε οικονομικά».

Ο φίλος του Λάμπρος Αποστολόπουλος συμφώνησε: «Το βράδυ πηγαίναμε στη χώρα και πίναμε τουλάχιστον έξι ποτά ο καθένας και επίσης αγοράζαμε ποτά και για τις συνοδούς μας. Πλέον, πίνουμε μόνο μία-δύο μπύρες», σημείωσε. «Εργάζομαι στο δημόσιο και ο μισθός μου μειώθηκε όπως και τα επιδόματα. Είναι δύσκολες στιγμές και δεν ξέρω αν θα έρθω ξανά τον επόμενο χρόνο. Είναι πιθανό να επιλέξω έναν φθηνότερο προορισμό».

© Dow Jones Newswires

πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails