AdSenseBanner

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

Μεγάλη μείωση τουριστικών εσόδων


Κινείται σε διψήφιο ποσοστό, παρά τη συγκρατημένη πτώση στις αφίξεις

Του Σταθη Κουσουνη

Ζημίες μετρούν οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας με το άνοιγμα της σεζόν, εμφανίζοντας πτώση στις αφίξεις και στις εισπράξεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, δεν είναι εύκολο να ανατραπεί η μέχρι στιγμής συνολικά αρνητική εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Κατά πληροφορίες, τα προσωρινά στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό, που έχει στη διάθεσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στα κυριότερα αεροδρόμια δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου η πτώση αγγίζει, ήδη, το 3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Το ποσοστό ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί στα στοιχεία οι αφίξεις του Μαΐου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», οι οποίες εκτιμάται ότι ήταν μειωμένες, ως αποτέλεσμα των τραγικών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας και του κύματος ακυρώσεων κρατήσεων που ακολούθησε σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας.

Κερδισμένη η Σαντορίνη

Τη μεγαλύτερη πτώση κατά περίπου 11% στο πεντάμηνο εμφανίζουν οι αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο των Χανίων, φθάνοντας τις 104.012 από 116.855 αφίξεις το ίδιο διάστημα του 2009. Ακολουθεί το αεροδρόμιο της Ζακύνθου με μείωση κατά 8,6% στις αφίξεις, που έφθασαν τις 51.333 από 56.152 το περυσινό πεντάμηνο. Πτώση κατά 6,6% εμφανίζουν και οι αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου φθάνοντας τις 320.170 από 342.882 την ίδια περίοδο του 2009. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών με στοιχεία τετραμήνου παρουσιάζει πτώση κατά 3,6% (980.688 αφίξεις από 1.016.981 το 2009). Το αεροδρόμιο εμφάνισε κάμψη κατά 0,6% και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατά 0,5%. Αντίθετα, αύξηση κατά 11,7% παρουσιάζουν στο πεντάμηνο οι αφίξεις ξένων στη Σαντορίνη (από 13.038 το 2009 έφθασαν τις 14.562 φέτος). Ανοδο κατά 10,7% παρουσιάζουν οι αφίξεις και στην Κω φθάνοντας τις 86.812 από 78.396 στο πεντάμηνο του 2009. Αύξηση κατά 4,1% παρουσίασαν οι αφίξεις στη Ρόδο (από 205.459 στις 213.895) και κατά 4,7% οι αφίξεις στην Κεφαλονιά.

Ομως, ακόμη και στους προορισμούς που παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις, δεν συνοδεύεται αυτή και από άνοδο στις εισπράξεις των ξενοδοχείων. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή η πτώση των εσόδων των μονάδων τρέχει με διψήφιο ποσοστό εξαιτίας των σημαντικών εκπτώσεων και προσφορών που έχουν δώσει οι ξενοδόχοι για να τονώσουν τις κρατήσεις τους. Πάντως, το τελευταίο δεκαήμερο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, έχει βελτιωθεί ο ρυθμός εισόδου νέων κρατήσεων στα συστήματα των ελληνικών ξενοδοχείων. Στην επιτάχυνση του ρυθμού των κρατήσεων συμβάλλει περισσότερο η αγγλική αγορά και σε μικρότερο βαθμό η γερμανική. Από τη Ρωσία παραμένει η αυξητική τάση, αν και δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα με τη βίζα ως προς τον χρόνο έκδοσης, ως προς τον αριθμό διεκπεραίωσης και ως προς την υλοποίηση της υπόσχεσης για τη χορήγηση πολλαπλών θεωρήσεων για ορισμένες περιπτώσεις. Μεγάλο ερώτημα παραμένουν οι αγορές των Βαλκανίων που κινούνται σε σημαντικό βαθμό με κρατήσεις τελευταίας στιγμής και τροφοδοτούν κατά κύριο λόγο με τουρίστες προορισμούς της βόρειας Ελλάδας.

Ανοδικά Σκανδιναβία - ΗΠΑ

Συνεχής βελτίωση στον ρυθμό κρατήσεων παρατηρείται από την αγορά των ΗΠΑ. Από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις σκανδιναβικές αγορές αναμένεται μεγάλος αριθμός κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι «αν καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τις περυσινές αφίξεις τουριστών και περιορίσουμε τη σημερινή πτώση των εσόδων μετά τη δυσφήμηση που υπέστη ο ελληνικός τουρισμός, θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία του ιδιωτικού τομέα του τουρισμού». Δεν θα υπάρχουν πολλοί άλλοι κλάδοι της οικονομίας που θα έχουν επιτύχει περιορισμό της πτώσης των εσόδων τους σε μονοψήφιο ποσοστό, παρά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ενώ δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί από την πλευρά της Πολιτείας η άρση με όρους ελεύθερης αγοράς του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και η αποπληρωμή των χρεών στα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails