AdSenseBanner

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ


Την πολιτική για την ανάπτυξη των αποδράσεων μικρής διάρκειας ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού Γιώργος Πουσσαίος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισε οι δράσεις αυτές θα αφορούν την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές που έχουν διεθνή αεροδρόμια στην Ελλάδα. Κεντρικός στόχος είναι η σύνδεση των μνημείων με τις διάφορες δράσεις και φυσικά η ανάπτυξη του τουρισμού σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα που αποτελεί πλεονέκτημα της χώρας.

Συγκεκριμένα ο επισκέπτης του Σαββατοκύριακου θα μπορεί να επισκεφθεί τα μουσεία αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης την Κυριακή πολύ νωρίς το πρωί, θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει με ποδήλατο τη διαδρομή Ακρόπολη - Σούνιο ενώ κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα θα έχει τη δυνατότητα να τρέξει την πραγματική διαδρομή του μαραθώνιου απολαμβάνοντας το ήπιο κλίμα της περιόδου Οκτωβρίου-Μαΐου. "Δεν κάνουμε ποδηλατικούς αγώνες. Είναι μια εκδρομή, σημείωσε ο κ. Πουσσαίος. Υπάρχουν δεκάδες κλαμπ που είναι ταυτισμένα με το ποδήλατο" σημείωσε. Το υπουργείο ανάφερε ότι σε συνεργασία με την τροχαία θα διατεθεί μια λωρίδα από την Ακρόπολη έως το Σούνιο, ενώ σε πρώτη φάση θα διατεθούν και τα ποδήλατα".

Ο κ. Πουσσαίος επεσήμανε ότι αυτό θα καθιερωθεί κάθε Σαββατοκύριακο ενώ αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν και για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας κλπ. Μάλιστα επισήμανε ότι η εκμετάλλευση του κωπηλατοδρομίου για ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη.

Στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας τόνισε, ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα ετοιμάζει στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. " Θέτουμε ουσιαστικά τις βάσεις για την ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο ανάφερε ο κ. Πουσσαίος.

Όπως σημείωσε, στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο τουριστικός κόσμος θα πληροφορηθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως επίσης και τις πρωτοβουλίες για την τόνωση του τουρισμού πόλεως (City Break, συνεδριακός τουρισμός κ.α.).

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης για φέτος, μετά από τις επισκέψεις και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό, τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα, τα μηνύματα δεν είναι απαισιόδοξα. Όπως είπε ο κ. Πουσσαίος διακρίνεται μια μικρή άνοδος από τις τουριστικές αγορές της Αγγλίας και Γερμανίας και επίσης από την αγορά της Ρωσίας η οποία εμφανίζει άνοδο 25% τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Επιφυλάχθηκε πάντως να εκφράσει εκτίμηση για το 2010 «δεδομένης της οικονομικής κρίσης που αγγίζει τους πολίτες του κόσμου». Την ίδια στιγμή το υπουργείο απαντά με συντονισμένες δράσεις στις αγορές στόχου του ελληνικού τουρισμού και όπως τόνισε ο κ. Πουσσαίος το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας φτηνός προορισμός αρχίζει να γίνεται σαφές στη συνείδηση των υποψήφιων επισκεπτών.

Τουριστική κίνηση - Αγορές του εξωτερικού

Τη διαβεβαίωσή του ότι θα πραγματοποιηθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης εξέφρασε ο κ. Πουσσαίος σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου και ο ΕΟΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα εμφανιστούν. Το υπουργείο έχει καταβάλλει, όπως είπε, κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποπληρωμή των χρεών στα ΜΜΕ του εξωτερικού και του εσωτερικού, ενώ στο πλαίσιο της αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, γέφυρες επικοινωνίας έχουν ριχτεί και σε άλλες αγορές. "Είμαστε σε αναζήτηση και νέων αγορών που μπορούν να αυξήσουν την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Όπως πχ η Κίνα, η Ιαπωνία, το Αζερμπαϊτζάν, τα Εμιράτα και άλλες. Όλες οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα συνεργασίας αποσκοπούν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Πουσσαίος.

Ρωσία και έκδοση θεώρησης

Σήμερα οι ελληνικές υπηρεσίες στη Ρωσία θεωρούν καθημερινά περίπου 4.000 βίζες, νούμερο που θα ανέβει το επόμενο διάστημα, ανάφερε ο κ. Πουσσαίος. Γεγονός που μέχρι τώρα έχει αποτυπωθεί σε αύξηση 25% του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι. "Με συντονισμένες προσπάθειες σήμερα φτάσαμε στο χρόνο ρεκόρ θεώρησης εισόδου (σε 48 ώρες χορηγούμε Βίζα) δήλωσε.

Γραφεία εξωτερικού ΕΟΤ

"Πλέον είμαστε στο τελικό στάδιο και σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα διάρθρωση του χάρτη των γραφείων του εξωτερικού" ανάφερε ο κ. Πουσσαίος επισημαίνοντας ότι πλέον έχουν αξιολογηθεί όλα τα στοιχεία. Έως σήμερα τόνισε, δεν υπήρχαν στοιχεία επιδόσεων, κόστους, κατάρτισης κλπ. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν οι περιπτώσεις όπου ο διευθυντής του γραφείου δεν ομιλούσε την γλώσσα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται το γραφείο.

Επενδυτικός νόμος

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προκηρύξεις προγραμμάτων του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ ΙΙ) μέσα στο καλοκαίρι, για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης, και του εναλλακτικού τουρισμού, όπως ανάφερε ο κ. Πουσσαίος. Υπογράμμισε παράλληλα ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί και το πρόγραμμα "Πράσινος Τουρισμός 2010. Έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν δημοσιευτεί και οι προσκλήσεις για τα προγράμματα "εκσυγχρονίζομαι", "εναλλακτικός τουρισμός" και το "συνεργάζομαι και καινοτομώ στον τουρισμό". Συνολικά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέσω του ΕΠΑΝ θα διαχειριστεί περίπου 370 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 300 εκατ. περίπου ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων. Επίσης άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του Αναπτυξιακού νόμου. Στόχος παραμένει η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα καταλύματα, στα τουριστικά γραφεία, ενώ για πρώτη φορά χρηματοδότηση θα λάβουν και τα σκάφη.

Τουριστικές επενδύσεις

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την προσέλκυση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων ουσιαστικά εκκινεί το "εν υπνώσει" γραφείο υποδοχής επενδύσεων που υφίσταται στο υπουργείο. Το μέχρι τώρα ανενεργό γραφείο υποδοχής επενδύσεων, όπως υπογράμμισε ο κ. Πουσσαίος, θα στελεχωθεί με ικανά στελέχη και θα έχει στόχο την απάλειψη της γραφειοκρατίας και την προώθηση των επενδυτικών πλάνων. Αναφερόμενος ο κ. Πουσσαίος στις συναρμοδιότητες επεσήμανε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν τομές και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει την απλοποίηση και θα επιφέρει διαφάνεια στις διαδικασίες με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας. Οι αγκυλώσεις του παρελθόντος πρέπει να ξεπεραστούν, σημείωσε.

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Στόχος είναι η ύπαρξη ενός ικανού τμήματος μέσα στο υπουργείο τη στιγμή μάλιστα που στο παρελθόν αυτό ήταν ανενεργό. Ο κ. Πουσσαίος επέκρινε τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες στον τομέα του Τουρισμού λέγοντας ότι διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ενώ την ίδια στιγμή μόνο ένας υπάλληλος στελέχωνε το αρμόδιο τμήμα.

Σε ερώτηση για τη δράση της Πρώην Αγροτουριστικής (μετέπειτα Αγρότημα) και νυν Ελάγρο ο κ. Πουσσαίος "σημείωσε ότι το έργο που έχει παραχθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως προς την αξιοποίηση κάποιων μελετών. Σήμερα το πεδίο είναι ανοικτό και στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε τον διοικητικό μηχανισμό του υπουργείου, του ΕΟΤ, και των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους δίνοντας τους την ευκαιρία να συνεργαστούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να μετέχουν στο τουριστικό γίγνεσθαι".

Τουρισμός Υπαίθρου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θεσμικό πλαίσιο για την δραστηριοποίηση στο χώρο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως τόνισε ο κ. Πουσσαίος, διευκρινίζοντας ότι αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα επιτρέψει στον ενδιαφερόμενο με ξεκάθαρους όρους να ασχοληθεί με αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

"Στις τουριστικές επιχειρήσεις παρέχουμε την χρηματοοικονομική υποστήριξη, αλλά και την τεχνική μέσω των υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων" είπε ο κ. Πουσσαίος: "Επιτέλους να ξεκινήσει η αλλαγή πλεύσης στον Τουρισμό" δήλωσε με νόημα ο γενικός γραμματέας.

Αστεροποίηση Ξενοδοχείων

"Κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες και χρηματοδοτούμε τις αναγκαίες δράσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι η παρεχόμενη ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα ξενοδοχεία αντιστοιχεί στην ταξινόμησή τους με την μέθοδο των αστεριών".

Χωροταξικό Τουρισμού

"Έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά, όπως είπε, καθώς πραγματοποιήθηκε η τροποποίηση των άρθρων εννέα και δέκα. Στόχος είναι να εξυπηρετεί τον τουρισμό και όχι το μόνο το Real Estate που εξυπηρετούσε η προηγούμενη ΚΥΑ".

Δορυφόροι Λογαριασμοί

Βρισκόμαστε στη φάση αξιολόγησης των παραμέτρων του συστήματος που έχουμε παραλάβει και οργανώνουμε τα επόμενα βήματα για την συνεργασία μας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς για να τεθεί το σύστημα σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Συνεδριακός Τουρισμός

Το 2013 θα έχουμε συνεδριακό κέντρο επεσήμανε ο κ. Πουσσαίος και μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η προδημοσίευση για το Ταεκ Βο Ντό.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails