AdSenseBanner

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Δραματική εικόνα στην Κρήτη - νέες εκπτώσεις


Δραματική εξακολουθεί να είναι η τουριστική εικόνα της Κρήτης, αν και διανύουμε το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πεντάστερου ξενοδοχείου στο Ν. Λασιθίου που μέχρι σήμερα μετά από πολλά χρόνια εξακολουθεί να παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης τουριστών, ενώ άγνωστο είναι αν τελικά θα ανοίξει στο επόμενο δίμηνο του φετινού καλοκαιριού!

Την ίδια ώρα η κυριότερη τουριστική αγορά για το νησί μας, η Γερμανία, παρουσιάζει μείωση της τάξης του 27% για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ εν μέσω αγωνίας τόσο οι ξενοδόχοι όσο και τα τουριστικά πρακτορεία βγάζουν στον αέρα πακέτα για επταήμερες διακοπές από 170 ευρώ (!) έως 380 ευρώ όπου στο κόστος συμπεριλαμβάνονται και τα αεροπορικά εισιτήρια…

Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει τουριστικός παράγοντας του Ηρακλείου, «η κατάσταση πολύ δύσκολα πρόκειται να αντιστραφεί στο επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και για αυτό οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, προκειμένου να γεμίσουν ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής με προσφορές που δεν έχουν προηγούμενο».

Οι ξενοδόχοι -σύμφωνα με τον ίδιο τουριστικό παράγοντα- έχουν οδηγηθεί σε έναν εμφύλιο μείωσης τιμών, ώστε να προσελκύσουν όσους ξένους πελάτες μπορούν για να διασώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή χρονιά.
Οι παράγοντες του χώρου, πάντως, λένε ότι η πτώση των εσόδων θα είναι τελικά διψήφια, ακόμα κι αν έλθουν στη χώρα μας όσοι τουρίστες την προτίμησαν και πέρυσι.

«Στην πραγματικότητα τα ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων σε όλη τη χώρα ρίχνουν όσο πιο χαμηλά μπορούν τις τιμές με στόχο να σκουπίσουν την αγορά, μαζεύοντας όποιον πελάτη εμφανίζεται» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Η απογοητευτική εικόνα που έχει δημιουργηθεί έχει σαν αποτέλεσμα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πέντε και τεσσάρων αστέρων να επιτίθενται» ουσιαστικά στις μονάδες τριών αστέρων, διεκδικώντας να αποσπάσουν από αυτές ένα μερίδιο περίπου 20%, το οποίο εκτιμούν ότι είναι ικανό να τους επιτρέψει να επιβιώσουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ξενοδοχεία τριών αστέρων με τη σειρά τους περιμένουν να μαζέψουν όσους πελάτες περισσέψουν από τους «μεγάλους» της αγοράς και ταυτόχρονα ρίχνουν τις τιμές τους για να διεκδικήσουν μερίδιο από την πελατεία των ξενοδοχείων ενός και δύο αστέρων, που αντιπροσωπεύουν το 35% της αγοράς.

Σκοτώνουν… τις τιμές
Ο πανικός που έχει επιφέρει η μικρή πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού αποδεικνύεται με ένα απλό… σερφάρισμα στο Διαδίκτυο και σε μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ιστοσελίδες όπου ο Γερμανός μπορεί on line να κλείσει τις διακοπές του ανά τον κόσμο. Στην ενότητα Ελλάδα και στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Κρήτης όπου υπάρχουν 38 τουριστικοί προορισμοί και στους τέσσερις νομούς, οι τιμές που προσφέρονται από τα ξενοδοχεία τριών τεσσάρων και πέντε αστέρων για 7ήμερα ή 10ήμερα πακέτα είναι… σκοτωμένες.

Πρόκειται για την ιστοσελίδα http://www.1-2-fly.com/ της TUI, από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία του κόσμου, όπου προσφέρονται πακέτα διακοπών από 200 ευρώ all inclusive, δηλαδή με πλήρη διατροφή και ποτά. Για παράδειγμα, τριών αστέρων ξενοδοχείο στην περιοχή της Χερσονήσου προσφέρει επταήμερες διακοπές με 249 ευρώ το άτομο και στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τετράστερο ξενοδοχείο στην Αμμουδάρα επίσης για 7ήμερο διακοπών προσφέρεται πακέτο με 474 ευρώ όλα πληρωμένα! Στα Μάλια τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με τρίστερες ξενοδοχειακές μονάδες να δίνουν πακέτα με 273 ευρώ το άτομο, ενώ τα τετράστερα (!) στον Πλατανιά Χανίων, από τις ομορφότερες τουριστικές περιοχές στα βόρεια παράλια της Κρήτης, τα πακέτα που προσφέρονται δεν ξεπερνούν για τους Γερμανούς τουρίστες τα 362 ευρώ!


Πηγή: tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails