AdSenseBanner

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Λούκα Κατσέλη: "Αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα έχουν τα απεργιακά επεισόδια στο λιμάνι"


"Αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα έχουν τα απεργιακά επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά. Φαινόμενα σαν το χθεσινό δεν μπορεί να επαναλαμβάνονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα στοχεύει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μέσω του τουρισμού αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων''.

Αυτό δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη σε σημερινή συνέντευξη τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στην Κίνα. Eπίσης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για το καμποτάζ και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ήδη βρίσκονται στο γραφείο του Πρωθυπουργού για να πάρουν σειρά για την κατάθεσή τους στη Βουλή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου η υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα της ασφάλειας και της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος ήταν τα δύο θέματα που έθεσαν οι περισσότεροι συνομιλητές της στην Κίνα, είτε αξιωματούχοι, είτε επιχειρηματίες και όπως είπε η υπουργός η απάντηση που τους έδωσε είναι ότι:

''ο νόμος πρέπει να τηρείται καθώς και ότι η χώρα μας είναι μια χώρα δημοκρατική και τα εργασιακά δικαιώματα είναι σεβαστά όπως και η απεργία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και δεν μπορεί δημιουργούνται προβλήματα στα λιμάνια''. Από τις επαφές της υπουργού με τους επιχειρηματίες της Κίνας, όπως είπε η ίδια, προκύπτει ότι είναι ενημερωμένοι για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας, βάσει της λίστας του υπουργείου Οικονομικών και η ανέφερε ότι θα ενημερώνονται αναλυτικά για τους διαγωνισμούς που προκηρύσσει κάθε υπουργείο μέσω του Invest in Greece.

Η υπουργός γνωστοποίησε ότι ο Αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στην ερχόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση. Σε ότι αφορά στις Ελληνοκινεζικές επαφές, η υπουργός είπε ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί κατά 40% λόγω της Cosco και διαγράφονται σημαντικά περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης των εξαγωγών μας. Ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 50 επενδυτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στη Σαγκάη και ότι υπάρχουν ήδη εξαγωγές για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο τα τυροκομικά το κρασί τα πλαστικά και τα δομικά υλικά για τα οποία προβλέπεται σημαντική βελτίωση των προοπτικών τους μετά τη δέσμευση για βελτίωση όλων των διαδικασιών που αφορούν στον εκτελωνισμό και την άρση των εμποδίων που βάζει η κινεζική πλευρά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι οι εταιρίες Δωδώνη η COCOMAT, η Τσάνταλης τα Πλαστικά Κρήτης και άλλες. Σχετικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας διασύνδεσης της Αθήνας με τη Σαγκάη η υπουργός είπε ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Σιφουνάκη ώστε το υπουργείο Μεταφορών να ασχοληθεί με την κινεζική πλευρά μια και δήλωσε την πρόθεσή της να παρέχει κίνητρα για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails