AdSenseBanner

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ Η ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ


Κατέκτησαν τις κορυφές του Ολύμπου, έχοντας ως σημαία τους τη δύναμη ψυχής και την ανάγκη προσφοράς προς το συνάνθρωπο. Πρώην ασθενείς, που υπεβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, γιατροί αιματολόγοι, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, συγγενείς και φίλοι ασθενών και ορειβάτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μεταδώσουν το μήνυμα του εθελοντισμού και να υπογραμμίσουν την ανάγκη εύρεσης δοτών μυελού των οστών.

Την ανάβαση στον Όλυμπο συνδιοργάνωσαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος.

Περισσότεροι από 130 συμμετέχοντες, ηλικίας από 6 έως 70 ετών, συγκρότησαν δύο ομάδες. Οι περισσότερο προπονημένοι ακολούθησαν την ορειβατική διαδρομή και πραγματοποίησαν ανάβαση στην κορυφή Μύτικα του Ολύμπου. Η δεύτερη ομάδα (ομάδα πεζοπορίας) ξεκίνησε από τη θέση "Πριόνια", έφτασε στην παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου και κατέληξε στο Λιτόχωρο.

Μία από τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση ήταν η Παυλίνα Βενιοπούλου από τη Βέροια, η οποία υπεβλήθη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών πριν από 20 χρόνια. Η ίδια, όπως λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ήταν από τους τυχερούς ασθενείς. "Είδα παιδιά, όπως τον Μπάμπη, 12 ετών και τον Φώτη, 18 ετών, να πεθαίνουν, επειδή δεν έβρισκαν μόσχευμα", θυμάται. "Πρέπει να γίνουν όλοι εθελοντές μυελού των οστών, να δώσουν όνειρα και ελπίδες στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη", προσθέτει.

Το μήνυμα του εθελοντισμού "μετέφερε" και ο Σταύρος Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών. Ο κ. Χατζηγεωργίου υπεβλήθη σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων πριν από πέντε χρόνια, όταν διαγνώστηκε ότι έπασχε από πολλαπλούν μυέλωμα.

"Αφήσαμε στην άκρη τα δικά μας προβλήματα για να συμμετάσχουμε στη διοργάνωση αυτή, που υπογραμμίζει την ανάγκη εύρεσης δοτών μυελού των οστών", εξηγεί.

Σήμερα, έχοντας αφήσει πίσω του την ασθένεια, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα: "Οι ασθενείς, μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών επανερχόμαστε στη ζωή και είμαστε ισότιμοι με τον υπόλοιπο πληθυσμό", υπογραμμίζει.

Ο κ. Χατζηγεωργίου αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων, που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2008. Ο Σύλλογος έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και αριθμεί περίπου 200 μέλη. "Στη δημιουργία του Συλλόγου μας οδήγησε η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων σε μια σειρά προβλημάτων, όπως ο μικρός αριθμός των μονάδων μεταμόσχευσης, η έλλειψη ξενώνων για τη διαμονή των ασθενών καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους, τα προβλήματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς και φυσικά η δυσκολία εύρεσης συμβατών μοσχευμάτων", εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Η ανάβαση στον Όλυμπο αποτέλεσε μέρος της καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού, που διοργανώνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία με θέμα "Πάρε μέρος στην αλυσίδα. Γίνε και εσύ εθελοντής δότης". Η καμπάνια ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, από την Αλεξανδρούπολη. Ακολούθησαν εκδηλώσεις- μεταξύ άλλων- στην Ξάνθη, την Καβάλα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τα Γιάννενα και τη Λάρισα, ενώ το Σεπτέμβριο θα έχουν σειρά η Θεσσαλονίκη και πόλεις της Πελοποννήσου και της Κρήτης. "Στέλνουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους ασθενείς και υποστήριξης του εθελοντισμού", επισημαίνει η αιματολόγος Χαρά Ματσούκα, μέλος της Ε.Α.Ε. Η ίδια υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε μόλις 20.000 δότες μυελού των οστών, όταν στην Κύπρο ο αντίστοιχος αριθμός είναι 100.000.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία διοργανώνει, από αύριο και μέχρι τις 28 Ιουνίου, σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων Χοσέ Καρέρας Ελλάδας, έκθεση με θέμα "Άνθρωπος, χρώματα, μουσική", στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εταιρείας και προσέφεραν έργα τους, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση στο κοινό με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες ασθενών που πάσχουν από λευχαιμία και λέμφωμα.

Η έκθεση θα επαναληφθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κείμενο: της Μαρίας Κουζινοπούλου

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails