AdSenseBanner

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Ηλεκτρονική Δημοκρατία και περιβαλλοντική διακυβέρνηση" διοργάνωσαν το δίκτυο "Μεσόγειος SOS" και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Αφορμή της εκδήλωσης ήταν η πρωτοβουλία "eMPOWER" που στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις από Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, που παρέχουν την επιστημονική γνώση για θέματα ευρωμεσογειακού, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και τα αντίστοιχα πρακτορεία ειδήσεων που φροντίζουν για την καλύτερη δυνατή δημοσιοποίηση του έργου.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την οποία θεσμοθετήθηκε "η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών". Σύμφωνα δε με αυτήν, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επηρεάζουν τη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς, εφόσον συγκεντρωθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπογραφές από το ένα τρίτο τουλάχιστον των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορούν να καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθετική δράση και χάραξη πολιτικών στους τομείς της αρμοδιότητάς της.

Ο προτεινόμενος κανονισμός καθορίζει το ποσοστό των υπογραφών που πρέπει να συγκεντρώνονται σε κάθε χώρα (για την Ελλάδα 16.000) και προτείνει να εξετάζει η ίδια η Επιτροπή το παραδεκτό κάθε πρωτοβουλίας που της υποβάλλεται, εφόσον θα έχουν συγκεντρωθεί 300.000 υπογραφές από τρία διαφορετικά κράτη-μέλη.

Ορίζεται, εξάλλου, προθεσμία ενός έτους για τη συγκέντρωση των υπογραφών και δίνεται στην Επιτροπή προθεσμία τεσσάρων μηνών για να εξετάσει την πρωτοβουλία και να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα ενεργήσει.

Η πρωτοβουλία eMPOWER είναι μια πιλοτική πλατφόρμα, ξεκίνησε την 1/1/2009, πρόκειται να λειτουργήσει για 24 μήνες και έχει ως ιστοσελίδα της το www.ep-mpower.eu . Οι πολίτες καλούνται να υπογράψουν ψηφίσματα πάνω σε έξι περιβαλλοντικές θεματικές που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τη διαχείριση υδατικών πόρων, τη διαχείριση αποβλήτων, τη βιοποικιλότητα και τη θαλάσσια ρύπανση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Ιωάννης Κοκκάλας, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε περήφανος καθώς η πρωτοβουλία eMPOWER είναι μια δράση που εκπορεύεται και μερικώς χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χαρακτήρισε δε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για θέματα περιβάλλοντος ως έναν "μοχλό πίεσης κυρίως προς τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα "ουσιώδες δημοκρατικό άνοιγμα" και πρόσθεσε ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες το περιβάλλον αναδεικνύεται σε σημαντικό θέμα της πολιτικής ατζέντας.

Η Μαρία Κανελλοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Ενημερωτικών Δράσεων και μέλος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λισαβόνας που εισάγει τη διάσταση της συμμετοχικής δημοκρατίας παράλληλα με την αντιπροσωπευτική. Ανέφερε ακόμη ότι το Συμβούλιο των Υπουργών μείωσε από 300.000 σε 100.000 τις υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει παραδεκτή μία πρωτοβουλία και επίσης μείωσε τη ρήτρα αναθεώρησης από πέντε χρόνια σε τρία.

Η Αννα Τριανταφύλλου, υπεύθυνη του έργου eMPOWER, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής κουλτούρας τόσο των πολιτών όσο και των κυβερνήσεων προκειμένου η συμμετοχική δημοκρατία να εφαρμοστεί ουσιαστικά, ενώ ο Δημήτρης Γκούσκος, λέκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε την ανάγκη μέσα από τη συλλογή υπογραφών να επιδιωχθεί η συναίνεση και σύνθεση απόψεων και όχι απλώς η καταγραφή.

Ο Τάκης Μάντης, διευθυντής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε το ρόλο του Πρακτορείου στη διάχυση και διακίνηση της πληροφορίας και επισήμανε την ανάγκη η συμμετοχή των πολιτών μέσα από την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών να μην αναδειχθεί σε μια στημένη και αμφίβολη διαδικασία, αλλά αντίθετα να αισθανθεί ο πολίτης ότι μπορεί ουσιαστικά να αλλάξει τα δεδομένα.

Η Λουκία Καλαϊτζή, από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, αναφέρθηκε στο χάσμα που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των κέντρων εξουσίας, ενώ ο Δημήτρης Πεππάς, δημοσιογράφος του TVXS, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί η δημοσιογραφία των πολιτών και να δοθούν τα κατάλληλα εχέγγυα για την άρση της καψυποψίας των πολιτών σε εκστρατείες ηλεκτρονικής συγκέντρωσης υπογραφών.

Τέλος, ο Ηλίας Γιαννίρης, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα "κατάκτηση της έννοιας της συλλογικότητας", προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη, στις έξι περιβαλλοντικές θεματικές που περιλαμβάνει η πρωτοβουλία eMPOWER να προστεθεί μία έβδομη που θα αφορά την ποιότητα του αστικού πρασίνου.

πηγή: ana-mpa.gr

1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails