AdSenseBanner

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ


Τα ονόματα τους... Κάλια, Χλόη, Ιάσων, Ερμής, Μάρα και Τσάρλι και ο λόγος για τέσσερα δελφίνια και δύο θαλάσσια λιοντάρια που το σπίτι τους πλέον είναι το μοναδικό Δελφινάριο στην Ελλάδα, στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο Σπατών.

«Τα δελφίνια είναι ένα είδος ζώου που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό. Ειδικά για την Ελλάδα αποτελεί ένα είδος πολύ γοητευτικό και με ιδιαίτερη απήχηση στους επισκέπτες» σημειώνει ο δημιουργός του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου κ. ΖανΖακ Λεσουέρ. «Τα μεν δελφίνια που φέραμε γεννήθηκαν σε θαλάσσιο μουσείο της Λιθουανίας, τα δε θαλάσσια λιοντάρια στην Ισπανία» συμπληρώνει.

Έτσι όλοι οι επισκέπτες μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους καινούργιους μας φίλους που φημίζονται για την οικειότητα τους με τους ανθρώπους, τις ικανότητες τους αλλά και την εξυπνάδα τους. «Το Δελφινάριο ήδη λειτουργεί και ανοίγει στο κοινό τις πρωινές ώρες. Προς στιγμήν δεν υπάρχει κάποιο σόου με τα δελφίνια. Αντίθετα, όμως, λειτουργούν προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τη θάλασσα και την προστασία των δελφινιών, διάρκειας 15 λεπτών, τα οποία φέρνουν τους επισκέπτες σε γνωριμία με τα συγκεκριμένα θηλαστικά» τονίζει ο κ. Λεσουέρ.Επίσης από το πάρκο έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των δελφινιών για παιδιά κυρίως με αυτισμό αλλά και με ειδικές ανάγκες. «Στη Λιθουανία, όπου γεννήθηκαν τα δελφίνια μας, υπήρχε ένα αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο συσχετίζεται με τη θεραπεία αυτιστικών παιδιών. Εδώ θα το ξεκινήσουμε στα τέλη Ιουνίου και θα συνεχίσουμε τα πειράματα. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το δελφίνι μπορεί να επηρεάσει ορισμένες συμπεριφορές στην προσωπικότητα ενός παιδιού, όπως στην περίπτωση των αλόγων. Βέβαια, όλα αυτά ακόμη ερευνώνται» συμπληρώνει το «αφεντικό» του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Ακόμη το Δελφινάριο συμμετέχει και σε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου της Καταλωνίας Μισέλ Αντρέ, με τον οποίο θα μελετήσουν την ακουστική αντίληψη των δελφινιών, καθώς η πραγματοποίηση μιας τέτοιας έρευνας μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Ο καταλανός πανεπιστημιακός θεωρείται ειδικός στη μελέτη της ανθρωπογενούς ηχορρύπανσης και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τα θαλάσσια κήτη. Τα εν λόγω πειράματα θα ξεκινήσουν και αυτά στα τέλη Ιουνίου με αρχικό αντικείμενο τις ακουστικές δυνατότητες των δελφινιών.

Παράλληλα το Δελφινάριο συμμετέχει σε παγκόσμια έρευνα για τον προσδιορισμό των σημαντικότερων παραγόντων στην ενηλικίωση και στη σεξουαλική ωρίμανση των δελφινιών και ήδη γερμανός επιστήμονας εντρυφεί σε ζητήματα τεχνητής γονιμοποίησης για λογαριασμό του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Το ακοίμητο ρινοδέλφινο

Παιχνίδια της Χλόης και του Ιάσονα, το ρινοδέλφινο (Τursiops truncates ponticus) αποτελεί ενδημικό είδος της Μαύρης Θάλασσας και συναντάται στη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Τρέφεται με διάφορα ψάρια και θαλασσινά, όπως ρέγκα, κολιό, μπακαλιάρο, γαρίδες και κεφαλόποδα, και οι ποσότητες της τροφής του μπορεί να φτάσουν έως και τα 10 κιλά την ημέρα. Διαθέτει υδροδυναμικό σώμα, κολυμπά με την ουρά και χρησιμοποιεί το ραχιαίο πτερύγιο για ισορροπία και τα πρόσθια για πηδάλιο. Περνά το περισσότερο χρόνο της ζωής του κάτω από το νερό και δεν κοιμάται ποτέ, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ξεκουράζονται εναλλάξ επιτρέποντας στο ζώο να παραμένει σε εγρήγορση, ούτως ώστε να μπορεί να αναδύεται για να αναπνεύσει και να εκτελεί βασικές δραστηριότητες.

Πηγή κειμένου: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. 30/9/2010 ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails