AdSenseBanner

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Καταστροφική για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ


Καταστροφική για τον τουρισμό θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο επίπεδο του 15%. Οι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ όπου ο σημερινός Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε συνάντηση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης του ΠΑΣΟΚ για θέματα τουριστικής πολιτικής (18.02.09), δήλωνε επακριβώς τα ακόλουθα: «Επίσης, εξετάζουμε σοβαρά τη μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι κάτι που νομίζω έχει κάνει και η Κύπρος και είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο. Θα το ανακοινώσουμε σύντομα, αφού κουβεντιάσουμε και μαζί σας, και βεβαίως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μείωση της τάξης του 2%. Αυτό απαιτεί βεβαίως μια συζήτηση με εσάς, αλλά και μια πιο καθαρή εικόνα των οικονομικών δυνατοτήτων. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.»

Στο ίδιο πνεύμα, η σημερινή Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού και τότε τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για τον τουρισμό, επιβεβαίωνε ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις κατά 2%, αλλά «δεν εισακουστήκαμε από την Κυβέρνηση» (για τις ανάλογες δηλώσεις πατήστε εδώ και εδώ)

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, μεταξύ 2005 και 2009 η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία αύξησε τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ενώ η Ισπανία και Πορτογαλία διατήρησαν τους έτσι κι αλλιώς σημαντικά χαμηλότερους συντελεστές. Η Κύπρος, ενώ είχε προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή, τον επανέφερε στο επίπεδο του 5%, ενώ η Τουρκία προέβη σε θεαματική μείωση 10 μονάδων. Η αλματώδης αύξηση της ζήτησης για τον τουρισμό της Τουρκίας, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ελκυστικό επίπεδο τιμών, επιβεβαίωσε τη θετική ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή. Αλλά ακόμη και χώρες όπου ο τουρισμός δεν αποτελεί κύρια οικονομική δραστηριότητα, όπως η Γερμανία, προχώρησαν πρόσφατα σε μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 7%, ενώ η Γαλλία είναι σταθερά στο 5,5%

Με δεδομένο ότι τα συμβόλαια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με τους tour operators υπογράφονται κάθε χρόνο από τις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού και είναι απόλυτα δεσμευτικά για αυτές, μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα μεταφερθεί εκ των πραγμάτων εξ ολοκλήρου στο κόστος λειτουργίας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει πρόβλημα βιωσιμότητας σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην απασχόληση.

Συνολικά, η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα μειώσει κι άλλο την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, δεδομένου ότι εκτός από τους εντός Ε.Ε. ανταγωνιστές του που έχουν ήδη χαμηλότερο ΦΠΑ, οι υπόλοιποι ανταγωνιστές στην ανατολική Μεσόγειο και βόρειο Αφρική απολαμβάνουν και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων όπως χαμηλό εργατικό κόστος, επιδότηση αερομεταφορέων, ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών, κλπ.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την ύπαρξη σταθερού φορολογικού πλαισίου και κύρια, να αποφύγει αιφνιδιασμούς που εκτός της μεγάλης ζημίας που θα προκαλέσουν στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, θα επιφέρουν τεράστια μείωση των εσόδων του Κράτους και σημαντική μείωση στην απασχόληση

πηγή: www.sete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails