AdSenseBanner

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ Β’ΚΥΚΛΟ ΠΕΠ-ΕΣΠΑ –ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΜΕ 2010



Από τα λεγόμενα στην πράξη σε ό,τι αφορά την άμεση προώθηση των δημοσίων επενδύσεων ως αντίδοτο στην ύφεση για το 2010 περνά τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προκηρύσσοντας το δεύτερο κύκλο επιδοτήσεων μέσω ΠΕΠ για ΜΜΕ με προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ και έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,κα Λούκα Κατσέλη, «έσπασε» σε δύο κύκλους την επιχορήγηση των ΜΜΕ.

Την προκήρυξη προωθεί άμεσα στις αρχές του Φεβρουαρίου του δεύτερου κύκλου της προκήρυξης ενισχύσεων ΜΜΕ των: τουρισμού, μεταποίησης, υπηρεσιών και του εμπορίου σχεδιάζει τώρα το ΥΠΟΙΑΝ σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις από την αρχή της χρονιάς.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της προκήρυξης που είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο η προηγούμενη κυβέρνηση με συνολικό προϋπολογισμό 1.050 εκ. ευρώ.

Με απόφαση της ΥΠΟΙΑΝ,κας Λούκας Κατσέλη ο προϋπολογισμός «έσπασε» σε δύο κύκλους των 525 εκ. ευρώ ο καθένας για δύο λόγους:

-Ο πρώτος ήταν ότι δεν υπήρχε τρόπος κάλυψης στο σύνολο της δημόσιας δαπάνης, λόγω δημοσιονομικής δυσπραγίας

-ο δεύτερος ότι θα έπρεπε να επανεξεταστούν τα κριτήρια ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη στόχευση στην πράσινη οικονομία και επιπλέον να επιταχυνθεί η αξιολόγηση και -κυρίως - η απόδοση της δημόσιας δαπάνης για τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΑΝ όλη αυτή η προεργασία θα ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου ώστε από το Φεβρουάριο και μετά να προχωρήσει η προκήρυξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορικών τραπεζών και του ΥΠΟΙΑΝ κατά τον πρώτο κύκλο της προκήρυξης υπήρξε προσέλευση και μάλιστα ικανοποιητική. Μάλιστα τις δύο τελευταίες ημέρες της προθεσμίας (17 και 18 Δεκεμβρίου) κατατέθηκαν συνολικά 35.000 επενδυτικές προτάσεις με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας και να υπάρξει παράταση για την προκήρυξη των μικρομεσαίων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελικά στοιχεία κατατέθηκαν συνολικά περίπου 48.147 προτάσεις, αριθμός που ήταν αρκετά κοντά στο αναμενόμενο (περίπου 55.000), ενώ έως πριν από λίγες ημέρες πληροφορίες από τράπεζες έκαναν λόγο για 15.000 περίπου αιτήσεις.

Πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για να δουν ποιες πληρούν τις προϋποθέσεις αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails