AdSenseBanner

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ, ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ


Μοναδικά μοναστήρια κι εκκλησίες, κάστρα και πέτρινα γεφύρια, αλλά και παραδοσιακές γιορτές όλο το χρόνο συναντά ο επισκέπτης στο νέο Καλλικρατικό δήμο Πύλης

Μαγευτικά τοπία, μοναδικά μοναστήρια κι εκκλησίες, αλλά και γιορτές όλο το χρόνο, με παραδοσιακά προϊόντα, στα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Καλλικρατικού δήμου Πύλης, "αποζημιώνουν" όσους επιλέγουν το συγκεκριμένο προορισμό για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις.

Ο νέος δήμος προέρχεται από τη συνένωση των δήμων Πύλης, Γόμφων, Πιαλείων, Πινδέων, Αιθήκων, της Δημοτικής Κοινότητας Νεράιδας και της Κ. Μυροφύλλου. Έδρα του είναι το Τοπικό Διαμέρισμα Πύλης.

Ο δήμος Πύλης, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΚΕΝΑΚΑΠ, είναι διάσπαρτος από μνημεία ανυπολόγιστης ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής αξίας.

Τα τοξωτά γεφύρια, οι εκκλησιές, τα μοναστήρια, τα ερείπια φρουρίων, σε συνδυασμό με το περιβάλλον είναι ο τόπος, όπου η φύση, η πνευματικότητα και η παράδοση συνυπάρχουν σε όλο τους το μεγαλείο.

Όσον αφορά τα κάστρα και τις αρχαιότητες, ο επισκέπτης συναντά το Κάστρο Αθήναιον, νότια της Πύλης, στο όρος Ίταμος, ερείπια αρχαίας οχύρωσης στο Πετροχώρι, το "Παλαιόκαστρο" στην κορυφή της Νεράιδας, στους Καλογήρους, την Αρχαία Πιάλεια κοντά στο χωριό Πιαλεία και τον αρχαιολογικό χώρο Γόμφων.

Στη διαδρομή αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να δει και αξιόλογα πέτρινα γεφύρια. Πρόκειται για το πέτρινο γεφύρι του Αγ. Βησσαρίωνα στην Πύλη (1514), της Παλαιοκαρυάς (1550), του Νεραϊδοχωρίου (1750), της Πύρρας (18ο αιώνα), του Αρματολικού, του Κορακονισίου στο Πολυνέρι, του Μυροφύλλου, του Κόκκου Χατζηπέτρου στη Μεσοχώρα (1894), του Βαλκάνου και της Πιαλείας.

Αξιόλογα είναι, όμως, και τα σπήλαια στην περιοχή. Αναφέρουμε ενδεικτικά της Λέγκω (αναξιοποίητο στη Δέση) και του Μπέη (αναξιοποίητο στη Φιλύρα).

Στις Ιερές Μονές, ο κατάλογος περιλαμβάνει την Ι.Μ. Αγ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας στην Πύλη, όπως και τις Αγ. Βησσαρίωνος (Δούσικου) στον Αγ. Βησσαρίωνα, Αγ. Γεωργίου στο Μυρόφυλλο, Αγ. Παρασκευής στο Γαρδίκι, Ανταποδόσεως Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γαρδίκι, Αγ. Προφήτη Ηλία - Αγ. Μόδεστου στην Πύρρα, Αγ. Τριάδας στην Πύρρα και Αγ. Κυριακής στη Νεράιδα.

Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Κονάκι του Ζαβιτσιάνου στην Πηγή (διατηρητέο μνημείο) και δύο μουσεία-συλλογές: το Μουσείο Τοπικής Λαογραφικής Συλλογής στην Πύρρα και το Σχολικό Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Πιαλείας.

Τοπικές γιορτές

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του δήμου Πύλης είναι τα τοπικά έθιμα, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και διατηρούνται από γενιά σε γενιά, αλλά και τα πανηγύρια.

Η ετήσια Εμποροπανήγυρη της Πύλης, "το Παζάρι", γίνεται από 21 έως 24 Αυγούστου, ενώ το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων διεξάγεται στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, κατά την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου.

Επίσης, τον Ιούνιο, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Πύλης διοργανώνει τη "Γιορτή των Μελισσοκόμων", στα Περτουλιώτικα λιβάδια.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνει η "Γιορτή της Πίτας", που πραγματοποιείται το μήνα Αύγουστο, στην Πύλη κι έχει ως στόχο την ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων και των γαστρονομικών συνηθειών της περιοχής.

Στις 26 Δεκεμβρίου, στην Παλαιοκαρυά, αναβιώνει το έθιμο της γουρνοχαράς. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κάτω Παλαιοκαρυάς μαγειρεύουν τηγανιά, αλευριά, τσιγαρίδες, λουκάνικα και γουρουνόπουλο, το οποίο συνοδεύουν με μπόλικο κρασί και τσίπουρο.

Στις 6 Αυγούστου, ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοκαρυάς διοργανώνουν τη "Γιορτή Πέστροφας" και το αντάμωμα των απανταχού Παλαιοκαρυτών, στο Νερόμυλο της Κάτω Παλαιοκαρυάς.

Εξάλλου, τo μήνα Αύγουστο, στο χωριό Παλαιομοναστήρο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιομονάστηρου, σε συνεργασία με τις γυναίκες του χωριού, διοργανώνουν τη "Γιορτή του κρεμμυδιού". Το κρεμμύδι είναι τοπικό προϊόν με μεγάλες καλλιέργειες και η παραγωγή του έχει συντελέσει τα μέγιστα στην αύξηση του τοπικού εισοδήματος.

Ντόπιοι και επισκέπτες γεύονται εδέσματα, που έχουν ως κύριο συστατικό παρασκευής το κρεμμύδι, όπως στιφάδο και πίτες. Την εκδήλωση πλαισιώνουν παραδοσιακοί χοροί και αναβίωση τοπικών εθίμων.

Επίσης, στα τέλη Αυγούστου, στο χωριό Άγιος Βησσαρίωνας, διοργανώνεται η "Γιορτή του καλαμποκιού", ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χορός των Γερόντων, ο οποίος γίνεται στο Γαρδίκι, στις 17 Αυγούστου.

Σε όλες αυτές μπορούμε να προσθέσουμε και τις Γιορτές Αχελώου, τις οποίες διοργανώνει, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Αχελώου Ρους".

Οι εκδηλώσεις είναι πολυήμερες, έχουν πολυδιάστατο περιεχόμενο, με υψηλή αισθητική και στόχο την κινητοποίηση του δυναμικού της περιοχής.

Την ίδια εποχή διοργανώνει στη θέση "Καζάνια" το ετήσιο camping με νέους και νέες από όλη την Ελλάδα. Το camping Μεσοχώρας έχει πανελλήνια εμβέλεια και στόχος του, εκτός από τη διασκέδαση των νέων, είναι η ανάδειξη των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων της περιοχής.

Τέλος, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Πιαλεία, εορτάζονται τα "Τσιαβαλιάρεια", προς τιμήν του ήρωα Βασιλείου Τσιαβαλιάρη.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails