AdSenseBanner

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ... ΙΣΤΟΡΙΑ


Ήταν μία περιπέτεια, ένα όνειρο, που σχεδίαζε επί δύο χρόνια. Τελικά, η θέληση και το πείσμα του τον βοήθησαν να το υλοποιήσει και, μάλιστα, σε μια συμβολική περίοδο, τις ημέρες του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Ο λόγος για τον Παντελή Τζερτζεβέλη, ο οποίος διέσχισε τη Γραμμή Μεταξά, στα τέλη του περασμένου μήνα, πάνω στο τζιπ του, μέσα από διαδρομές που δεν βρίσκονται στο χάρτη, από δρόμους κακοτράχηλους, με τις κακοτοπιές να "παραμονεύουν" σε κάθε στροφή. Χρειάστηκαν τελικά πέντε ημέρες και 300 ευρώ προκειμένου ο Παντελής να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα...

Άξονας της περιήγησης ήταν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Από τις Μουριές του νομού Κιλκίς μέχρι και τη Νυμφαία του νομού Ροδόπης. Κατά μήκος αυτού του άξονα, ο Μεταξάς έχτισε οχυρά για να προστατεύσει την Ελλάδα. Τα έργα ολοκληρώθηκαν την περίοδο 1936-1940, με συνολικά 22 ανεξάρτητα συγκροτήματα, 24.000 μ. υπόγειες στοές και 155 χλμ συνολικού μήκους. Η κατασκευή τους ήταν "επτασφράγιστο μυστικό" και όσοι εργάζονταν, σχεδόν νυχθημερόν, για την ολόκληρώσή τους, εισέρχονταν στο χώρο με κλειστά μάτια. Στις 6 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην περιοχή και η μάχη που δόθηκε έχει μείνει στην ιστορία ως η μάχη των Οχυρών. Η αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους Γερμανούς, οι οποίοι, σε ένδειξη σεβασμού προς τον αντίπαλο, επέτρεψαν στους Έλληνες στρατιώτες να επιστρέψουν στη βάση τους.

Η περιήγηση του Παντελή ξεκίνησε από το φυλάκιο Λιθωτό στο τριεθνές Ελλάδα- ΠΓΔΜ- Βουλγαρία. Η διαδρομή "ακροβατούσε" στην κορυφογραμμή, με το δάσος να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τόσο μεγάλη ήταν η δυσκολία του εγχειρήματος, που δεν επέτρεψε στον Παντελή να διανύσει πολλά χιλιόμετρα και τον ανάγκασε να στήσει τη σκηνή του σε μικρή σχετικά απόσταση από την αφετηρία.

πηγή: ana-mpa.gr

1 σχόλιο:

  1. Ναι, οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες, μόνο όμως σε στιγμές που κινδυνεύει η "Πατρίς Ελλάς".
    Οι γερμανοί αναγνώρισαν τον ηρωισμό των Ελλήνων μαχητών, ενώ οι άρχοντες αυτού του τόπου φρόντισαν, μετά τη λήξη του φρικτού πολέμου, να διαιρέσουν το λαό σε μιάσματα και σε εθνικόφρονες. Τα αποτελέσματα αυτών των διχαστικών πράξεων τα έζησε καλά στο πετσί της η γενιά της εποχής εκείνης. Ας μη ζήσει καμιά μελλοντική γενιά αυτές τις αποτρόπαιες διαδρομές του Ελληνικού έθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails