Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η 27χρονη δασκάλα έφτασε στο νησί. Ήταν δική της επιλογή, όμως η αρχή ήταν δύσκολη. Έφυγε από μια μεγάλη πόλη, τη Θεσσαλονίκη, για να κάνει αυτό που αγαπά: να διδάξει τα παιδιά στο σχολείο. Στη Γαύδο βρήκε πέντε παιδιά, όλα τους αγόρια, σε διαφορετικές τάξεις το καθένα. Η προσαρμογή κράτησε για λίγους μόνο μήνες. Μετά, όμως, κέρδισε την εμπιστοσύνη των μικρών μαθητών, αλλά και των γονιών τους και των υπόλοιπων κατοίκων του ακριτικού νησιού, που δεν ξεπερνούν τους 90. Άρχισαν όλοι να γίνονται μια παρέα, να μοιράζονται απόψεις και ενδιαφέροντα, να συναντιούνται τακτικά. Σ' αυτές τις συναντήσεις ανακάλυψαν ότι τούς ενώνει κάτι περισσότερο από την παρουσία τους στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής ηπείρου: η αγάπη τους για την τέχνη.
«Εδώ και πολλά χρόνια, οι κάτοικοι του νησιού καλλιεργούσαν στο μυαλό τους την ιδέα της διοργάνωσης ενός φεστιβάλ, μιας γιορτής τέχνης, που θα αποτελέσει σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, αλλά και ευκαιρία καλλιτεχνικής έκφρασης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δασκάλα Κυριακή Τριανταφυλλίδου. Η ιδέα ευδοκίμησε, βρήκε πρόσφορο έδαφος και διοργανωτές με καλή διάθεση και κέφι. Έτσι, στο διάστημα από τις 12 ως τις 22 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί, στο νησί, ένα πρωτότυπο φεστιβάλ, με ποικίλες εκδηλώσεις, κάθε είδους.
Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής και κεραμικής περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ενώ το ενδιαφέρον συμμετεχόντων και επισκεπτών αναμένεται να «κλέψουν» το σεμινάριο γιόγκας γέλιου, η προβολή ντοκιμαντέρ από το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα σεμινάρια χορού αλλά και τα γλυπτά ήχου! Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνουν οι παιδικές δημιουργίες, τα εργαστήρια κατασκευής ψηφιδωτών και αντικειμένων από πορσελάνη, η κατασκευή γλυπτών από ανακυκλώσιμα υλικά, η διακόσμηση μπουκαλιών, καθώς και οι εκδηλώσεις θεάτρου, βιβλίου και μόδας.
«Μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή είκοσι καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το νησί αναμένεται να πλημμυρίσει από μουσικές, ήχους, εικόνες και σχήματα σε κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης», λέει η κ. Τριανταφυλλίδου και προσθέτει:
«Αυτό που θα θέλαμε είναι να συναντηθούν καλλιτέχνες, να γνωριστούν και να δουλέψουν μαζί εδώ στη Γαύδο, το νησί που αποτελεί πηγή έμπνευσης».
Οι διοργανωτές δούλεψαν μόνοι τους, με κίνητρο να δημιουργήσουν μια μεγάλη παρέα, που θα περάσει ένα ευχάριστο, δημιουργικό και εποικοδομητικό δεκαήμερο. Οι καλλιτέχνες που δηλώνουν συμμετοχή αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα έξοδά τους, ενώ έντονη είναι και η υποστήριξη της κοινότητας Γαύδου, που ανέλαβε την κάλυψη τμήματος των εξόδων της διοργάνωσης.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Γαύδο, το νησί της Καλυψούς, την αρχαία Ωγυγία, που αποτέλεσε κατά τους αιώνες σημαντικό πέρασμα από την ανατολική στη δυτική Μεσόγειο, άντρο πειρατών και τόπο εξορίας κατά τη δικτατορία.
Σήμερα, οι κάτοικοί του αλλά και οι επισκέπτες, που το αγαπούν ιδιαίτερα, επιθυμούν να καθιερώσουν το φεστιβάλ σε θεσμό, που θα γίνεται κάθε χρόνο και θα αναδείξει το νησί σε σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και έκφρασης κάθε μορφής τέχνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου