Φιλοπαίγμονες και γελαστοί λόφοι, ακρογιάλια, αμμουδιές και ένας εκλεκτά περίεργος κόσμος. Ένα νησί που πάνω στις "εσωστρεφείς" τεκτονικές πλάκες που τρίβονται μεταξύ τους, παράγει και εξωτερικεύει ομορφιά. Ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, στην εκτόνωση και την έκφραση απλώνονται υπόγειες διαδρομές.
Η μυστηριώδης Δρογκαράτη και τα τόσα, ακόμη ανεξερεύνητα σπήλαια, η Κουνόπετρα, οι Καταβόθρες, που το θαλασσινό νερό μπαίνει σε ένα χάσμα γης.
Και ο Κεφαλονίτης, ο φωναχτός, ο εξωστρεφής οργώνοντας την γη, προσπαθεί να της μάθει πως να εκδηλώνεται. Πώς να φανερώνεται ήρεμα δείχνοντας τη λίμνη Μελισσάνη, που αγκαλιάζει τις ηλιαχτίδες του μεσημεριού στα νερά της και το ανέπαφο Φισκάρδο. Ο Κεφαλονίτης, της αρετής και της κακίας, ο σπάταλος και ο γενναιόδωρος, ο τραχύς και ο γλυκός…σαν την ελάτη και αυτός, ξεχωριστό είδος. Απότομος, ταξιδευτής και πολυτάραχος...Οδυσσέας.
14) Κάστρο Αγ. Γεωργίου
Νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, στο χωριό Περατάτα, στην περιοχή της Λειβαθούς βρίσκεται η παλιά μεσαιωνική πρωτεύουσα επί Βενετών της Κεφαλονιάς, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, ή απλά το Κάστρο. Χώρος ανοικτός στους θεούς και στον ουρανό, στον αέρα και στο φως, με περίμετρο πεντακοσίων βημάτων, στην κορυφή λόφου κατασκευάστηκε αρχικά από τον Λεονάρδο Τόκκο, επισκευάστηκε από τους Τούρκους και τελικά ενισχύθηκε από τους Ενετούς.
Η πρώτη αναφορά σε αυτό έγινε το 1262 ενώ στη σημερινή του μορφή διασώζεται από το 16ο αιώνα. Κατά τη Βενετική κατοχή υπήρξε η πρωτεύουσα όπου ζούσαν 15.000 άνθρωποι στο εσωτερικό του και στα γύρω χωριά. Το όνομά του προέρχεται από το μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Αγ. Γεώργιο που ήταν κτισμένο στην κορυφή του λόφου πριν από την κατοίκηση και την οχύρωσή του και πριν από την ίδρυση του πρώτου και παλαιότερου εσωτερικού φρουρίου από τους Βυζαντινούς.
Από το όνομα του Κάστρου, την Κεφαλονιά την συναντάμε και ως Νήσο Αγίου Γεωργίου. Στις 24 Νοεμβρίου του 1750 παρεδόθη υπόμνημα το οποίο ανέλυε την αναγκαιότητα εγκατάλειψης του νησιού στη λοφοκορφή και τη μεταφορά.
13) Μύρτος
Είτε στρίψετε αριστερά προς Αγ. Κυριακή και Αργοστόλι, είτε δεξιά για τη βόρεια χερσόνησο του νησιού προς την Άσο και το Φισκάρδο, το βλέπετε από ψηλά. Ο Μύρτος, η παραλία - βιτρίνα του νησιού πολυταξιδεμένος σε τουριστικές εκθέσεις, ακόμη αποκαλυπτικός, φαντάζει χορτάτος από λέξεις. Τα νερά του καταγάλανα και η αμμουδιά του κάτασπρη, εκτυφλωτική από τα φλας, τα φώτα, τα βραβεία και τις δόξες. Κάθε αυγουστιάτικη πανσέληνο το "λίκνο ντ' όρο" του νησιού φιλοξενεί συναυλίες μαζί με θερινές αναμνήσεις. Για όσους θέλουν να πουν ότι τον κέρδισαν, θα ακολουθήσουν το μονοπάτι που ξεκινά από την Αγ. Ευθυμία και καταλήγει .
12) Λίμνη Μελισσάνη
Ο ήλιος του καλοκαιρού ανεβαίνει, το φως μπαίνει από την οροφή βρίσκοντας καθρέπτη στα νερά της λίμνης που μετατρέπει το επιθετικό φως σε χρώματα της νύμφης Μελισσάνης, που κατά μία εκδοχή γκρεμίστηκε εκούσια μετά την απόρριψή της από τον θεό Πάνα.
Δύο χιλιόμετρα έξω από τη Σάμη το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο, ανακαλύφθηκε το 1951, αλλά γύρω στις 13:30 από το άνοιγμα μήκους 50μ και πλάτους 30μ της οροφής οι ηλιαχτίδες του μεσημεριού φαντάζουν να το ανακαλύπτουν κάθε μέρα. Στην επιφάνεια των 150μ της λίμνης υπάρχουν δύο δίδυμα βουναλάκια και ένας στενός υδάτινος δρόμος ανάμεσα στο νησί και τα τοιχώματα της λίμνης οδηγεί στο υπόλοιπο σκεπασμένο λιμνοσπήλαιο.
11) Σπήλαιο Δρογκαράτη
Είναι ένα από τα πολυάριθμα σπήλαια της περιοχής γύρω από την Μελισσάνη, επισκέψιμο από το 1963. Βρίσκεται 3χλμ από την Σάμη και χρονολογείται άνω των 2,000,000ετών. Ανακαλύφθηκε πριν από 300χρόνια όταν από ισχυρό σεισμό κατέπεσε τμήμα του. Σπηλαιολόγοι που το εξερεύνησαν δεν αποκλείουν να επικοινωνεί με άλλα σπήλαια που υπάρχουν στην περιοχή. Το βάθος του φτάνει τα 60μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης σε θερμοκρασία 18ο Κελσίου.
Οι κομμένοι σταλακτίτες οφείλονται σε σεισμούς, αλλά και σε ανθρώπους που τους έκοβαν πριν από την αξιοποίησή του. Στην μεγάλη αίθουσα του λόγω της καλής ηχητικής που διαθέτει, διοργανώνονται συναυλίες. Άλλα σπήλαια της περιοχής, είναι το σπήλαιο Αγκαλάκη στα Πουλάτα, το σπήλαιο Αγίων Θεοδώρων, που μπορείτε να τα γνωρίσετε με σπηλαιοκατάδυση.
10) Άσος
Φωλιάζει στον κόλπο που σχηματίζει η καταπράσινη χερσόνησος. Η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού, πληγωμένη και αυτή από τους σεισμούς του 1953 έπεισε με την φινέτσα της τους Γάλλους να την ξαναχτίσουνε και να δώσουνε το όνομά της στην κεντρική πλατεία των Παρισίων.
Από εκεί θα ξεκινήσει η βόλτα στα δρομάκια, στην συνοικία Ρυάκια με τα προσεισμικά αρχοντικά κάτω από τα δέντρα. Στην πλατεία καφενεία, ταβερνάκια πλαισιώνουν την παραλία του κόλπου μπροστά. Στη βραχώδη χερσόνησο που πετάγεται στη θάλασσα ξεπροβάλει το Φρούριο με τείχη μήκους 2000μ, χτισμένο το 17ο αιώνα. Από εκεί θα έχετε πανοραμική θέα του καταπράσινου κόλπου.
9) Φισκάρδο
Ο περιηγητής Μίλερ κατά την επίσκεψή του στο βορειότερο λιμάνι του νησιού τον 19ο αι. έγραψε ότι είναι μία από τις πιο γοητευτικές και πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της Γης. Ο σεισμός δεν άγγιξε το γνωστό αραξοβόλι που κρατά την παραδοσιακή του αρχοντιά. Πήρε το όνομά του από το Νορμανδό Ροβέρτο Γυϊσκάρδο, όταν πέθανε εδώ, μετά την τελευταία του επιδρομή το 1085 και τα χρώματά του από τα πορτοκαλί παράθυρα, τα κόκκινα γεράνια, το πράσινο της πυκνής βλάστησης που το περιβάλει και το γαλάζιο από το ανοιχτό του Ιονίου.
Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια από το κεντρικό πάρκινγκ θα συναντήσετε το ερειπωμένο σπίτι που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Καββαδίας και μετά θα βρεθείτε στην προκυμαία με τα παλιά κτίσματα που έχουν μετατραπεί σε καφετέριες και εστιατόρια.
Χαρακτηριστικά δείγματα τέτοιων σπιτιών είναι του Αμπατιέλου, του Γόμπου, του Τσελέντη. Από την προκυμαία θα ανεβείτε τα σκαλοπάτια για την εκκλησία της Παναγιάς της Πλατυτέρας του 17ου αιώνα. Από ολάνθιστα καντούνια θα επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία του 6ου αιώνα στον φάρο στον Φουρνιά, μετά τα Χτούρια, τους αρχαίους πέτρινους λουτήρες και το θρόνο της θρυλικής βασίλισσας Φισκάρδας
8) Εθνικός Δρυμός Αίνου
Όλες οι κοιλάδες τροφοδοτούν τα νερά του Μεγάλου Βουνού, αλλού σε πηγές και αλλού σε υπόγεια στρώματα. Το ψηλότερο βουνό του Ιονίου, ο ορεινός όγκος του Αίνου όπου μαζεύει τα σύννεφα ο Αινήσιος Δίας που λατρευόταν στην ψηλότερη κορυφή, (τα υπολείμματα του ιερού του Αινήσιου Δία βρίσκονται στην κορυφή) στον Μέγα Σωρό, στα 1600μ, το Monte Nero των Ενετών ("Μαυροβούνι") είναι ο μικρότερος εθνικός δρυμός της Ελλάδας. Θησαυρός του η ξεχωριστή "μαύρη" Κεφαλληνιακή ελάτη, που καλύπτει τα ανώτερα τμήματα στις πλαγιές του όρους.
Στολίδι του Δρυμού τα ημιάγρια άλογα σε μια δυο ολιγάριθμες αγέλες (15 ο καταγεγραμμένος αριθμός τους), που βρίσκονται στην περιοχή της Ι. Μονής Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Αργίνια, στην μοναδική πηγή του Αίνου. Μέσα στο δρυμό δεν υπάρχει δυνατότητα παραμονής και ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τον Αίνο είναι με πεζοπορία αν και δεν θα συναντήσετε οργανωμένα μονοπάτια. Η βασική αφετηρία για το Δρυμό βρίσκεται στο 15ο χλμ Αργοστολίου - Σάμης στη θέση Αγραπιδιές από τον Αγ. Ελευθέριο, που οδηγεί σε έναν από τους δύο πυρήνες του δρυμού Ρούδι, στην κεντρική πύλη.
Από την νότια μεριά ο δρόμος ξεκινά από το χωριό Αργίνια. Μια ακόμη διαδρομή με πανοραμική θέα σε όλο το νότιο κομμάτι της Κεφαλονιάς, ξεκινά από τα χωριά Σιμωτάτα - Βλαχάτα και ακολουθεί τον περιμετρικό δρόμο στα όρια του πυρήνα. Τέλος, μπορείτε να βρεθείτε στο δρυμό από την ανατολική μεριά από το χωριό Πυργί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο δρυμό απαιτείται η τήρηση όλων των κανονισμών.
7) Τα χωριά της Άνω Ερίσσου
Τα καταπράσινα χωριά του βόρειου τμήματος του νησιού θα τα γνωρίσετε με δύο κυκλικές διαδρομές. Όπως έρχεστε από Αργοστόλι θα στρίψετε για Τζαμαρελάτα και θα πάτε στα χωριά της δυτικής ακτής, Αγ. Ιερουσαλήμ, Αλατιές και τα μέσα χωριά, όπου θα βρείτε ταβέρνες. Θα επιστρέψετε στον κεντρικό δρόμο στον Μάγγανο για να συναντήσετε παραδοσιακούς οικισμούς και προσεισμικά σπίτια. Από το Μάγγανο θα συνεχίσετε για Φισκάρδο. Όταν φτάσετε στο Φισκάρδο, από το κεντρικό πάρκινγκ ξεκινά το δεύτερο σκέλος της διαδρομής 6χλμ.
Θα κατευθυνθείτε προς τον καταπράσινο όρμο και την παραλία Φώκι και θα συνεχίσετε για Τσελεντάτα όπου θα βρείτε μοναστήρι. Συνέχεια για Κατσαράτα σε απόσταση 2χλμ. και έπειτα θα πάτε νότια για να συναντήσετε τους συνοικισμούς Ματθαιάτα, Στρατίδι. Μετά από 3χλμ κατευθυνόμενοι νότια θα βρεθείτε στην παραλία της Ευρετής. Θα γυρίσετε πίσω για να συνεχίσετε για Ματζουκάτα για να βγείτε ξανά στον Μάγγανο και στον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου-Φισκάρδου, έχοντας γνωρίσει την ενδοχώρα της περιοχής.
6) Η παλιά Κεφαλονιά
Αρχοντικά δίχως οροφή και στο σαλόνι.. ελιές! Συκιές βγαίνουν από τα παραθύρια, πλατείες βουβές, εκκλησιές δίχως καμπαναριό και τα καντούνια φραγμένα από σωριασμένες πέτρες. Αναμνήσεις στριμωγμένες, σωριασμένες και σκορπισμένες στα περιβόλια από μια ζωή καθημερινή που διακόπηκε απότομα.
Είναι η προσεισμική Κεφαλονιά, ο "μέσα πλούτος" της, ό,τι γλύτωσε και απέμεινε από τον ξαφνικό θυμό της γης, μοναδικά αξιοθέατα από την παλιά αρχιτεκτονική και την παράδοση του τόπου. Μερικοί, σχετικά καλά διατηρημένοι παλιοί οικισμοί που οι κάτοικοι αποφάσισαν να τους εγκαταλείψουν και να χτίσουν αλλού τα νέα τους σπίτια είναι τα Φάρσα, 8χλμ από το Αργοστόλι.
Για να επισκεφτείτε το χωριό θα πάρετε την στροφή στο τέλος του νέου χωριού και θα ανεβείτε στον παλιό οικισμό. Άλλος παλιός οικισμός είναι τα παλιά Βλαχάτα, (ο σημερινός Καραβόμυλος) στην περιοχή της Σάμης. Από τον κεντρικό δρόμο από Σάμη προς Καραβόμυλο, στο πρώτο στενό θα στρίψετε δεξιά προς το βουνό και μέσα στον ελαιώνα θα αντικρίσετε τους μισογκρεμισμένους τοίχους, τις κάμαρες και την πλατεία. Ένας ακόμη παλιός οικισμός τέλος είναι τα παλιά Βαλσαμάτα στην κοινότητα Ομαλών, στο δρόμο για την Μονή Αγίου Γερασίμου.
5) Τα οινοποιεία της Ρομπόλα
Από ασήμαντο άνθος, έως την ετικέτα, απλώνεται μια διαδρομή κόπου, μια σχέση στοργής που δημιουργεί παράδοση, ιστορία και την ξακουστή Ρομπόλα. Σε απέραντους αμπελώνες σε πλαγιές και κάμπους παράγεται η γηγενής ποικιλία του κεφαλλονίτικου οίνου που ταξιδεύει μαζί με την Κεφαλονιά σε κοντινά και μακρινά γιορτινά τραπέζια.
Στην κοινότητα Ομαλών, στη ζώνη της Ρομπόλα με τα 3500 στρέμματα αμπελώνων στους πρόποδες του Αίνου, μέχρι την περιοχή του Ελειού καθώς και στην περιοχή της Παλικής, μπορείτε να περιηγηθείτε δωρεάν σε έξι από τα βασικά οινοποιεία, να δοκιμάσετε οίνους γνωστούς και να ακούσετε το μύθο της παραγωγής.
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, την περίοδο του τρύγου διοργανώνονται εκδηλώσεις στην καρδιά των αμπελιών, στα χωριά Βαλσαμάτα, Φραγκάτα και Τρογιανάτα.
Η αφετηρία της γνωριμίας σας με την ιστορία και την παραγωγή του τοπικού οίνου είναι ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας, δίπλα στην Μονή Αγίου Γερασίμου Τα επισκέψιμα οινοποιεία της νοτιοανατολικής μεριάς του νησιού είναι το Gentilini στις Μηνιές (26710-41618) και στην Πεσσάδα το οινοποιείο Divino (τηλ 26710-69190).
Στον δρόμο Μαυράτα-Θηραμώνα θα συναντήσετε το κτήμα του Γιαννηκώστα Μεταξά με 25στρέμματα αμπελώνων (τηλ. 26710-81292). Τέλος στην περιοχή Λιβάδι δίπλα στο Ληξούρι το οινοποιείο της οικογένειας Σκλάβου παράγει την κεφαλονίτικη μαυροδάφνη των Οργίων. (26710-91930)
4) Μονή Κηπουραίων: Το μπαλκόνι του Ιονίου
Κρέμεται από την θάλασσα στην εσχατιά της χερσονήσου της Παλικής, και απολαμβάνει μία από τις ωραιότερες "βουτιές" του ήλιου τα απογεύματα. 15χλμ από το Ληξούρι, η μονή χτίστηκε το 1759 και το όνομά της προέρχεται από τους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι μοναχοί.
Στο ανοιχτό πέλαγος, θα καθίσετε στο μπαλκόνι του Ιονίου συντροφιά με τον μοναχό Ευσέβιο. (26710-91354)
3) Οι "παραξενιές" του νησιού
Μυστήρια φαινόμενα κεντρίζουν το ενδιαφέρον επιστημόνων, αναζητούν για χρόνια απαντήσεις και δίνουν στην Κεφαλονιά το χαρακτηρισμό "Νησί της παραξενιάς". Στην είσοδο του λιμανιού του Αργοστολίου, το νερό της θάλασσας εισχωρεί στις Καταβόθρες, περνά κάτω από το λιμάνι και τα βουνά του νησιού και εκβάλλει στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και στον κόλπο της Σάμης στον Καραβόμυλο. Η Κουνόπετρα, ένας μεγάλος βράχος στην Παλική, που εξέχει από τη θάλασσα, κάποτε ήταν διεθνώς γεωλογικό φαινόμενο, χάρη στην αδιάκοπη ρυθμική κίνησή της που σταμάτησε με τους ισχυρούς σεισμούς του 53. Έπειτα η λίμνη Άβυθος στο Πυργί λεγόταν ότι δεν έχει βυθό.
Τέλος, οι γίδες που βόσκουν σε μια περιοχή του βουνού Αγία Δυνατή έχουν όπως λένε οι κάτοικοι επίχρυσα ή επάργυρα δόντια και οι βοσκοί από τον Οκτώβριο έως το Μάιο δεν ποτίζουν τα κοπάδια τους καθώς οι γίδες της Κεφαλονιάς μπορούν να μη πίνουν νερό επί έξι μήνες. Τις ημέρες της Παναγιάς τον Δεκαπενταύγουστο στο ναό της Παναγίας Λαγκουβάρδας στο χωριό Μαρκόπουλο, μικρά, απαλά στην αφή, ακίνδυνα φιδάκια, που δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο βγαίνουν από τις φωλιές τους και εξαφανίζονται λίγες μέρες μετά. Είναι τα φιδάκια της Παναγιάς που στην άκρη της λεπτής γλώσσας τους σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός και αποτελούν σημάδι καλοτυχίας.
2) Κοργιαλένειο Ίδρυμα
Πέρα από τον μουσειακό του χαρακτήρα, το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου αποτελεί, μαζί με τα κύρια αξιοθέατα του νησιού, βασικό προορισμό της επίσκεψής στο νησί καθότι είναι το μοναδικό σημείο όπου θα δείτε τον πολιτισμό που χάθηκε στους σεισμούς του 1953. Μέσα από τη σκοπιά της καθημερινής ζωής των ανθρώπων το Μουσείο διατρέχει την ιστορία της Κεφαλονιάς, από την εποχή της Ενετικής κατάκτησης (γύρω στο 1500 μ.Χ.) μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του πολιτισμού του νησιού από τους σεισμούς του 1953.
Το Μουσείο προβάλλει την αστική και αγροτική ζωή σ' όλες τις εκφάνσεις τους (ενδυμασία, οικιακή οικονομία, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, λαϊκή τέχνη, αναψυχή κλπ.), αλλά και την εκκλησιαστική τέχνη και λατρευτική ζωή. Το Μουσείο στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του διατηρητέου μετασεισμικού κτιρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου. Δύο από τις εκθέσεις του φιλοξενούνται στον ισόγειο χώρο της Νέας Πτέρυγας του κτιρίου. Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν 30.000 παλαιές εκδόσεις, Λειψίας, Παρισίων, Βενετίας, Μιλάνου από το τέλος του 15ου αιώνα και σπάνια χειρόγραφα, χρονολογούμενα από τον 12ο αιώνα. Ώρες λειτουργίας 8.30 - 20:30.
1) Παραλία Πλατιά Άμμος
Ο αντίπαλος του Μύρτου. Οι κάτοικοι μέχρι πρόσφατα κρατούσαν τα στόματά τους κλειστά και έδιωχναν κάθε πινακίδα που οδηγούσε στην παραλία. Γι' αυτό και στη στροφή για το χωματόδρομο, εκείνοι που ήθελαν τη διάδοσή της έγραψαν το όνομά της στην άσφαλτο.
Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πριν την Μονή Κηπουραίων, στον τελευταίο πειρασμό της Παλικής. Ο πιο σύντομος δρόμος για να βουτήξετε είναι να πάρετε το δρόμο από Ληξούρι, έχοντας περάσει τα Καμιναράτα, κατηφορίζοντας με θέα το ακρωτήρι της Παλικής, λίγα μέτρα μετά την πινακίδα στα αριστερά για την ταβέρνα του Στάθη, κάτω στην άσφαλτο θα δείτε το όνομά της.
Στα δεξιά ξεκινά χωματόδρομος δύο χιλιομέτρων όπου θα δείτε τις πινακίδες Τα σκαλοπάτια απαιτούν μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχουν πέτρες και γίνονται συχνά κατολισθήσεις. Δεν υπάρχουν σημεία με σκιά, αλλά…. με τέτοιο ηλιοβασίλεμα, τι να την κάνεις την σκιά.
+1) Ο Βυθός
Ένας ζωντανός βυθός σας περιμένει σε υφάλους με μεγάλο ενδιαφέρον χλωρίδας και πανίδας και σε παραλίες και νερά μεγάλης ορατότητας. Για αρχάριους το πρόγραμμα κρατά περίπου δύο ώρες και θα βουτήξετε μέχρι και έξι μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Τους πτυχιούχους και έμπειρους δύτες τους περιμένουν βουτιές με μέγιστο βάθος τα 42μέτρα.
Οι καλύτερες βουτιές στο νησί είναι στον Περσέα, υποβρύχιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που παραμένει άθικτο στο βυθό, με μηδενική κλίση και ένα μόνο μικρό ρήγμα στην πλώρη του (αφορά μόνο τους πτυχιούχους δύτες).
Τους καταρτισμένους στη σπηλαιοκατάδυση τους περιμένει μια ακόμη εμπειρία με μια βουτιά στην λίμνη της Μελισσάνης. Το λιμναίο μέρος της λίμνης διατίθεται για κατάδυση κατόπιν άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άλλες καταδύσεις γίνονται στην περιοχή της Αγ. Ιερουσαλήμ και στις σπηλιές στο Φισκάρδο.
Εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας της ακτογραμμής όλου του νησιού σχηματίζονται πάμπολλα σπήλαια, μικρότερα ή μεγαλύτερα τα οποία προσφέρονται για υποβρύχια επίσκεψη. Καταδύσεις μπορείτε να κάνετε στην Αγ. Ευθυμία, στο Φισκάρδο, στη Σκάλα, στο Αργοστόλι και στη Λάσση.
Μια κατάδυση γνωριμίας θα σας στοιχίσει περίπου 50-60ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε www.aquatic.gr, www.fnec.gr, www.diveinkefallonia.com.
Κείμενο - Φωτογραφίες: Γιάννης Σεφεριάδης
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου